kowalczyk

kojs

CenyRolnicze
20 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3832 EUR EUR - 4.6366 GBP GBP - 5.4735 DKK DKK - 0.6230
Archiwum


20.05.2022 13:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-420,75 (-0,36%), kukurydza CZE22-360,25 (-0,83%), rzepak SIE22-830,00 (+0,64%) [euro/t]

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Witaminy zmniejszające stres cieplny krów: najnowsze odkrycia

Martyna Frątczak

W najnowszych badaniach sprawdzono, jak dodatek choliny (witaminy B4) oraz betainy wpływa na zwiększenie wydajności mlecznej u krów w warunkach wysokich temperatur. Oba suplementy okazały się skuteczne w łagodzeniu skutków stresu cieplnego u zwierząt.

Żywienie kontra stres cieplny

Bydło mleczne szczególnie dotkliwie odczuwa skutki upalnej pogody i wywoływanego nią stresu cieplnego. Wysokie temperatury powodują u krów mlecznych nie tylko fizyczny dyskomfort, ale również mogą prowadzić do zaburzeń płodności, obniżenia mechanizmów odporności i zmniejszać wydajność mleczną. Ten ostatni efekt wynika ze sposobu, w jaki organizm krowy walczy z wysokimi temperaturami: metabolizm zwalnia, dlatego zmniejsza się spożycie paszy i obniża się produkcja mleka. Zmienia się również przepływ krwi w organizmie, aby lepiej rozpraszać ciepło z całej powierzchni ciała, tym samym wymię jest słabiej ukrwione.

Naukowcy poszukują najróżniejszych metod łagodzenia szkodliwego stresu cieplnego u bydła. Prowadzi się prace hodowlane w kierunku uzyskania bardziej odpornych na ciepło zwierząt, projektuje rozwiązania technologiczne pozwalające kontrolować klimat w oborach oraz opracowuje strategie żywieniowe. Przyjmowane składniki pokarmowe mają duży wpływ na to, w jaki sposób organizm zwierzęcia odpowiada na wysokie temperatury.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przegląd najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie dyskomfortu cieplnego u krów poprzez modyfikację żywienia – zmieniając propocje tłuszczów i włókna w paszy oraz dodatkami mikrobiologicznymi, mineralnymi, witaminowymi i ziołowymi: Stres cieplny krów można zmniejszyć odpowiednią paszą.

Dzisiaj przyglądamy się nowym odkryciom w tym temacie – dotyczącym ochronnej funkcji choliny (inaczej witaminy B4) oraz betainy (jednego z aminokwasów) u krów w warunkach stresu cieplnego.

Jak badać stres cieplny? Koce elektryczne dla krów

Niedawno opublikowano wyniki ciekawego eksperymentu, w którym sprawdzano, jak dodatek choliny w paszy dla krów wpływa na ich zdolność do znoszenia stresu cieplnego. Aby wywołać kontrolowany stres cieplny u zwierząt zastosowano dość kreatywną metodę – założono im na grzbiet elektryczne koce cieplne. Ten model stresu cieplnego dość dobrze oddaje naturalnie powodowany dyskomfort cieplny.

Wybrana do badań cholina, a więc witamina B4, jest ważnym składnikiem błon komórkowych w organizmach ludzi i zwierząt. Uzestniczy ona w utrzymywaniu prawidłowej struktury komórek i między innymi kontrolowaniu czynności układu oddechowego, serca i metabolizmu energetycznego. Wpływa również na mechanizmy odporności. W opisywanym badaniu do suplementancji wykorzystano formę choliny chronionej żwaczu – która nie rozkłada się w przedżołądku i jest w pełni przyswajana w dalszych odcinkach układu pokarmowego.

Głównym celem eksperymentu z kocami elektrycznymi było ustalenie, czy suplementacja choliny - przed i podczas okresu stresu cieplnego - złagodzi wpływ wysokiej temperatury na wydajność mleczną i odporność krów.

Do badania wybrano krowy wieloródki rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, znajdujące się w połowie okresu laktacji (około 208-230 dnia laktacji). Poddawano je stresowi cieplnemu przez okres 7 dni. Ciepło wywoływane kocem grzewczym podnosiło u nich częstość oddechów – powyżej progu 60 oddechów na minutę.

Cholina przed i w trakcie wysokich temperatur

 

Wszystkie krowy otrzymywały swoją podstawową paszę, taką samą jak tuż przed rozpoczęciem eksperymentu. Przydzielono je do 3 różnych eksperymentalnych grup:

  1. Grupa krów, która nie otrzymała suplementacji choliny
  2. Grupa krów, która otrzymawała cholinę w czasie stresu cieplnego – w dawce 60 g/dzień na krowę, przez 8 dni eksperymentu
  3. Grupa krów, która otrzymawała cholinę przed i w trakcie stresu cieplnego - w dawce 60 g/dzień na krowę, przez 3 dni przed eksperymentem z kocem grzewczym i przez 8 dni eksperymentu

Naukowcy stwierdzili, że dodatek choliny zarówno w grupie 2. jak i 3. poprawiał zdolności krów do radzenia sobie z nadmiarem ciepła – u krów otrzymujących cholinę obserwowano zmniejszenie częstości oddechów.

Wydajność mleczna poprawiła się u tych krów, które otrzymywały cholinę zarówno przed okresem stresu cieplnego, jak i w jego trakcie. Badacze stwierdzili ponadto, że suplementacja choliny pozytywnie wpływała na metabolizm krów i obniżała u krów poziom kwasów tłuszczowych i trójglicerydów we krwi.

Cholina chroniona w żwaczu jest więc bardzo obiecującym suplementem dla krów, pomocnym w walce z upałami. Z pewnością będą nad nią prowadzone dalsze badania.

Betaina dla krów w letnie upały

W innym eksperymencie zbadano, czy korzystne jest podawanie krowom w okresach stresu cieplnego betainy – aminokwasu wpływającego m.in. na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpowiedzialnego za regulację licznych procesów biochemicznych.

Do badania wybrano krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej znajdujące się w swojej pierwszej lub drugiej laktacji (około 100 dnia laktacji), które miały wydajność mleczną około 34 kg mleka/dzień. Losowo przydzielono je do 4 grup:

  1. Grupa krów, która nie otrzymywała suplementacji betainy
  2. Grupa krów, która otrzymywała dodatek betainy w ilości 10 g/dzień przez 8 tygodni
  3. Grupa krów, która otrzymywała dodatek betainy w ilości 15 g/dzień przez 8 tygodni
  4. Grupa krów, która otrzymywała dodatek betainy w ilości 20 g/dzień przez 8 tygodni

Eksperyment odbył się w okresie letnim, gdy temperatury powietrza wahały się pomiędzy 24,1 a 28,3°C.

Naukowcy stwierdzili ogółem, że podawanie krowom betainy w okresie upałów zwiększało u nich spożycie paszy, wydajność mleczną i wpływało na wyższą zawartość laktozy w mleku. W porównaniu do grupy krów, która nie otrzymywała betainy, wydajność mleczna w grupie 3. była wyższa o 5,25% i w grupie 4. o 4,22%. Zawartość laktozy w mleku była najwyższa dla grupy krów 3.

Badacze stwierdzili więc, że najbardziej optymalna dla wydajności krów i składu mleka w warunkach stresu cieplnego jest suplementacja betainy w dawce 15 g/dzień.

 

Na podstawie:

Holdorf, H. T., & White, H. M. (2021). Effects of rumen-protected choline supplementation in Holstein dairy cows during electric heat blanket-induced heat stress. Journal of Dairy Science.

Zhang, L., Ying, S. J., An, W. J., Lian, H., Zhou, G. B., & Han, Z. Y. (2014). Effects of dietary betaine supplementation subjected to heat stress on milk performances and physiology indices in dairy cow. Genetics and Molecular Research, 13(3), 7577-7586.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu