Aby uniknąć biegunki związanej z odsadzeniem, szwajcarski producent prosiąt stosuje… Colę. Przejście z mleka od lochy na paszę stałą jest krytycznym momentem dla prosiąt. Aby zachować ich zdrowie, szwajcarski producent świń Ruedi Bigler stosuje ten napój.
Podczas odsadzania Szwajcar podaje swoim prosiętom colę przez około 10 dni i robi to z powodzeniem: prawie nie potrzebuje żadnych leków podczas odsadzania prosiąt. - Opróżniamy colę nad paszą – kojec z 30 prosiętami dostaje około trzech litrów coli dziennie, a zwierzęta lubią jej smak, ponieważ jest bardzo słodka – mówi hodowca. Dodatkowo prosięta otrzymują również mikroelementy i probiotyki, ale cola jest z pewnością najbardziej spektakularnym składnikiem przy odsadzeniu.
Po odsadzeniu flora jelitowa prosiąt musi najpierw przystosować się do nowego żywienia. - Cola ma pH od 2,5 do 4,2 i przy jej użyciu, gdy prosięta są odsadzone, pasza jest odpowiednio zakwaszana lub prosięta wchłaniają kwaśny roztwór bezpośrednio, gdy cola jest podawana do picia – wyjaśnia Heiko Nathues, kierownik kliniki trzody chlewnej. na Wydziale Vetsuisse Uniwersytetu w Bernie. Produkty alternatywne, takie jak cola, obniżają wartość pH w żołądku, które u świń odsadzonych jest zwykle nieco za wysokie - niższa wartość pH sprzyja trawieniu i hamuje rozwój patogenów.
Źródło: SUS Online