kojs

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Wegańskie alternatywy nie są tak samo odżywcze jak mięso

Martyna Frątczak

Mimo wielu podobnych składników wymienionych na etykietach, mięso i jego roślinne alternatywy są zasadniczo różne pod względem odżywczym i nie powinny być traktowane na równi. To wnioski z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Duke University.

Do złudzenia podobne

“Zamienniki mięsa” wyprodukowane z roślin często smakują niemal jak prawdziwe mięso, a 13 składników wymienionych na ich etykietach, wśród nich witaminy, tłuszcze i białko, sprawiają, że wydają się tak samo odżywcze. Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez zespół badawczy z Duke University wykazały, że mięso i jego roślinne alternatywy są pod względem wartości odżywczej zasadniczo różne.

Producenci substytutów mięsa dokładają wszelkich starań, aby ich produkt roślinny jak najbardziej przypominał mięso. Jednym ze stosowanych trików jest dodatek leghemoglobiny – pozyskiwanej z soi cząsteczki, przypominającej hemoglobinę z krwi zwierząt, lub udające krew dodatki ekstraktów z buraków ćwikłowych, jagód i marchwi.

Ponadto produkt jest zagęszczany włóknami roślinnymi, tak, aby imitować konsystencję prawdziwego mięsa. Poziom białka w roślinnym produkcie zwiększany jest wyizolowanymi białkami roślinnymi z soi lub grochu. W niektórych roślinnych alternatywach znajdziemy również dodatek witaminy B12 i cynku, co ma odtwarzać wartość odżywczą mięsa.

Jednak wiele innych składników nie pojawia się na etykietach produktów – i właśnie nimi mięso i rośline alternatywy zasadniczo się różnią.

Kluczowe różnice w metabolitach

W najnowszym badaniu naukowcy porównali zawartość w mięsie i jego zamiennikach różnych metabolitów – składników, które są kluczowe dla procesów biochemicznych, przekazywania sygnałów między komórkami i wielu innych zdarzeń zachodzących w organizmie. Istnieje około 100 000 takich cząsteczek, a około połowa z nich pochodzi z naszej diety.

To właśnie tymi cząsteczkami zasadniczo różnią się mięso i jego zamienniki. Laboratorium metabolomiczne Duke Molecular Physiology Institute porównało 18 próbek popularnej alternatywy roślinnej z 18 próbkami mielonej wołowiny. Analiza wykazała, że ​​aż 171 ze 190 zmierzonych metabolitów różniło się między roślinnym substytutem mięsa, a wołowiną.

Wołowina zawierała 22 metabolity, których nie zawierał substytut roślinny. Substytut roślinny zawierał 31 metabolitów, których nie zawierało mięso. Największe różnice wystąpiły w aminokwasach, dipeptydach, witaminach, fenolach oraz różnych rodzajach nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kilka metabolitów, o których wiadomo, że są ważne dla zdrowia człowieka, znaleziono wyłącznie lub w większych ilościach w wołowinie, w tym kreatynę, anserynę, cysteaminę, glukozaminę, skwalen i kwas tłuszczowy omega-3. To składniki o ważnej roli fizjologicznej, przeciwzapalnej i stymulującej odporność.

Alternatywa roślinna zawierała kilka korzystnych metabolitów, których nie ma w wołowinie, takich jak fitosterole i fenole. Naukowcy podkreślają że roślinne alternatywy nie są złe czy szkodliwe, ale nie powinno się ich traktować jako prosty „zamiennik” dla mięsa w diecie.

 

Na podstawie:

Duke University. "Lab analysis finds near-meat and meat not nutritionally equivalent: Neither is good or bad, they are just not the same, authors say." ScienceDaily, 6 July 2021.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu