kps

kojs

CenyRolnicze
20 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3832 EUR EUR - 4.6366 GBP GBP - 5.4735 DKK DKK - 0.6230
Archiwum


20.05.2022 13:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-420,75 (-0,36%), kukurydza CZE22-360,25 (-0,83%), rzepak SIE22-830,00 (+0,64%) [euro/t]

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Jak poprawić opłacalność produkcji polskiej wołowiny? Polscy naukowcy przedstawiają nową metodę hodowli

Redakcja
bydło, opłacalność produkcji, bydło mięsne, bydło mleczne, pastwisko

Aż o 15% poprawi się opłacalność produkcji mięsa wołowego, a o 25% wzrośnie jakość jego materiału genetycznego: to efekt innowacyjnego rozwiązania opracowanego przez polskich naukowców i już wdrażanego do krajowych gospodarstw. 

 

Metodę opracowywaną przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wyróżnia kompleksowe podejście do chowu bydła, które obejmuje zarówno kwestie zootechniczne, jak i ekonomiczne. Celem projektu jest bowiem nie tylko uzyskanie najlepszej jakości mięsa czy stworzenie rozpoznawalnych w kraju i zagranicą regionalnych produktów, ale także wypracowanie narzędzi dla hodowców, dzięki którym produkcja mięsa będzie bardziej opłacalna oraz ekologiczna. Pierwszy region, w którym ta metoda została wdrożona, nie został wybrany przypadkowo: Dolny Śląsk jest na ostatnim miejscu w Polsce pod względem ilości pogłowia bydła mlecznego, co jest spowodowane przede wszystkim dużym rozdrobnieniem gospodarstw. – Sporym wyzwaniem dla hodowców jest rentowność produkcji – zwłaszcza jeśli hodowla nie jest prowadzona na przemysłową skalę. Stąd przy naszej metodzie pracowaliśmy z ekonomistami, aby dokładnie obliczyć opłacalność i zbilansować kosztytłumaczy Urszula Mikiewicz, prezes spółki Dolnośląska Zielona Dolina, lidera projektu.

 

Bydło zdrowe jak pasza

 

Zdrowie krów zaczyna się na pastwisku, dlatego jakość paszy ma kluczowe znaczenie dla całego procesu hodowli. W prawidłowym chowie bydła kluczowe są użytki zielone, a ich jakość zależy przede wszystkim od składu botanicznego runi pastwiska czy łąki. Na przestrzeni lat w wyniku m.in. zmian klimatycznych, złej gospodarki wodnej czy też niewłaściwej uprawy, skład gatunkowy roślin Dolnego Śląska ulegał stopniowej degradacji. Wartościowe gatunki traw zostały wyparte przez chwasty oraz rośliny o niskiej wartości paszowej. Tym samym spadła wielkość i jakość plonów pozyskiwanych z łąk. Karmienie bydła słabej jakości paszami może skutkować gorszą absorbcją składników odżywczych, pogorszeniem stanu zdrowia, a także zwiększeniem kosztów żywienia – producent jest w rezultacie zmuszony kupować pasze objętościowe, od zewnętrznych partnerów. Dlatego nasz projekt obejmuje także rekultywację łąk i pastwisk poprzez podsiew szlachetnych gatunków traw i roślin, dzięki temu przywracamy pierwotny i wartościowy skład runi łąkowejmówi Mikiewicz. Efekty tych działań będą odczuwalne już w kolejnym sezonie pastwiskowym.

 

Geny doskonałe  

 

Kluczowym elementem opracowanej przez naukowców metody jest poprawa jakości mięsa, a to oznacza polepszenie jego cech sensorycznych takich jak kruchość, soczystość czy smakowitość. Aby to osiągnąć naukowcy zdecydowali się na sztuczną inseminację, transfer zarodków oraz odpowiedni dobór buhajów. Dzięki temu na ojców możemy wybrać najlepszych pod względem pożądanych cech buhajów, a jałówki urodzone z takich skojarzeń, po osiągnięciu dojrzałości reprodukcyjnej, staną się matkami przyszłych pokoleń – tłumaczy prof. dr hab. Jan Twardoń z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Obecność wychwalanych przez kulinarnych znawców cech, zależy od stopnia udoskonalenia genetycznego, dlatego im lepsze geny, tym wyższy poziom pożądanych charakterystyk.

 

 

Komfort dla zwierząt  

 

Również skuteczne wdrożenie zasad dobrostanu zwierząt ma wpływ na jakość pozyskiwanego mięsa, a w rezultacie na jego cenę. Dlatego w hodowlach, które wykorzystują metodę opracowaną przez badaczy, cielęta rodzą się w boksie ogólnym, a potem pozostają z matkami przez następne dziewięć miesięcy.  - Takie rozwiązanie eliminuje stres związany z oddzieleniem matek od stada. W ramach profilaktyki stosuje się także odrobaczanie stada, w tym również cieląt, przed wyjściem i po powrocie z pastwisk. Przebywają od maja do października na pastwiskach, gdzie mają zapewniony stały dostęp do wody. W okresie zimowym bydło przenoszone jest do pomieszczeń, które chronią zwierzęta przed złymi warunkami atmosferycznymi i wyposażone są w niezamarzające poidła z dostępem do stołu paszowego – tłumaczy prof. dr hab. Jan Twardoń.

Dla każdego producenta  

 

Cały proces hodowlany jest dostosowany do warunków klimatycznych i ekosystemu regionu. Nie oznacza to jednak, że sprawdzi się wyłącznie na Dolnym Śląsku. Opracowana przez nas metoda, może być z powodzeniem stosowana również w innych częściach Polski; wszędzie tam gdzie są pastwiska – podkreśla Urszula Mikiewicz. Hodowcy, którzy chcą zapoznać się bliżej ze szczegółami projektu, znajdą dodatkowe informacje na stronie www.zielonadolina.biz.

 

Projekt „Innowacyjne metody chowu bydła w celu uzyskania najlepszej jakości dolnośląskiej wołowiny”, jest realizowany przez Dolnośląską Zieloną Dolinę, spółkę celową Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w Konsorcjum z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Miastem i Gminą Radków, Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie oraz dolnośląskimi hodowcami bydła.

 

Spółka celowa Dolnośląska Zielona Dolina, razem z 24 innymi spółkami należy do Porozumienia Spółek Celowych, jedynej w Polsce organizacji zrzeszającej spółki powołane do wiedzy i rozwoju współpracy nauki i biznesu. Od początku swojej działalności spółki zrealizowały blisko 2 tys. projektów dla firm oraz instytucji publicznych. Spółki wymieniają się doświadczeniami w zakresie komercjalizacji wyników, razem identyfikują i podejmują tematy rozwojowe dla przedsiębiorstw oraz jednostek administracyjnych, a także wypracowują systemowe rozwiązania dla administracji z obszaru nauka-biznes. https://psc.edu.pl/

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu