kps

skiba

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Przepiórki z hodowli i w środowisku naturalnym

O przepiórkach mówi się, że bardzo szybko rosną, znoszą dużo jaj i dają smaczne, zdrowe mięso. Przepiórcze jaja uchodzą również za wyjątkowo zdrowe oraz niepowodujące uczuleń. Czy w sprzedaży są suszone jaja przepiórcze i makarony z jajami przepiórek? Czy w sklepach znajdziemy tuszki przepiórek z rodzimych hodowli?

Czytaj więcej...

Wirus WZW E powszechny u świń i w produktach wieprzowych

Wirus zapalenia wątroby typu E jest patogenem, którym można się zakazić spożywając skażone, niedogotowane lub surowe mięso wieprzowe lub dziczyznę. W większości przypadków niegroźny, czasami może mieć poważne następstwa. Analizy pokazują, że zakażenia wirusem są dość powszechne w stadach trzody chlewnej. Wirusa wykryć można również w części produktów trafiających do sklepów. Czy jest się czego obawiać?

Czytaj więcej...

Spożycie mięsa na świecie stale rośnie

Mięso przez wiele osób kojarzone jest z degradacją środowiska i niezdrową dietą, ale jednocześnie w wielu państwach świata wzrasta jego konsumpcja. Jak wynika z ostatnich analiz, globalne spożycie mięsa per capita w latach 2000-2019 wzrosło z 29,5 do 34 kg/osobę/rok.

Czytaj więcej...

Powrót do przetworzonego białka zwierzęcego w paszach

Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego już teraz stanowią niezwykle ważny składnik pasz dla zwierząt na całym świecie. Pomimo roślinnych alternatyw, na czele z soją, to właśnie białka odzwierzęce prawdopodobnie stanowią przyszłość w paszach dla zwierząt. Przyczynić się do tego może zniesienie na terenie Unii Europejskiej zakazu stosowania przetworzonego białka zwierzęcego z odpadów poubojowych w paszy dla świń oraz drobiu.

Czytaj więcej...

Bażant o wykwintnym smaku dziczyzny, gdzie go kupić

Bażanty zwyczajne, nazywane także łownymi na dobre wtopiły się w krajobraz rodzimej przyrody, chociaż są gatunkiem obcym. Co ciekawe, ptaki te rozmnażane są w hodowlach i wypuszczane na wolność w ramach introdukcji (sztucznego zasiedlenia). Jak każda dziczyzna mięso z bażantów uchodzi za wyjątkowo smaczne i zdrowe. Czy w sklepach mięsnych kupimy bażancie mięso, pochodzące z polskich hodowli lub bażanty ustrzelone przez myśliwych? Ile kosztuje bażant?

Czytaj więcej...

Perlica - perła na stole, nie dla każdego

Perlica, inaczej nazywana perliczką posiada mięso uznawane za wyjątkowo wykwintne, o wytwornym smaku z wyczuwalną nutą dziczyzny. Soczysta i delikatna, ceniona jest również za bogate właściwości odżywcze. Dzięki niezwykłym walorom mięsa perliczka nazywana jest perłą na stole. Perlica to ptak wolnorosnący, sprzedawany w sporej cenie. Czy krajowa hodowla perlic cieszy się dużą popularnością? Czy mięso z perlicy jest do kupienia w każdym sklepie? Jakie osiąga ceny?

Czytaj więcej...

Propolis: naturalny środek do dezynfekcji jaj wylęgowych

W większości komercyjnych wylęgarni przeprowadza się dezynfekcję jaj za pomocą zamgławiania lub oprysków. Substancje czynne stosowane w tym celu bywają niestety szkodliwe dla piskląt oraz pracowników. Dobrym przykładem jest formaldehyd. Coraz częściej zastępują go bardziej bezpieczne substancje. Według nowych badań może do nich dołączyć również pszczeli propolis.

Czytaj więcej...

Lizyna droga i niedostępna. Ceny pasz rosną

Lizyna jest coraz trudniej dostępna na całym świecie. Syntetycznie produkowany aminokwas, niezbędny dla świń, powoduje wzrost cen pasz. Eksperci prognozują, że deficyt aminokwasu L-lizyny będzie odczuwalny przynajmniej do pierwszego kwartału przyszłego roku. Według amerykańskiego magazynu internetowego National Hog Farmer, niedobór lizyny dotknął większość producentów pasz. 

Czytaj więcej...

Dłuższe życie krów sprzyja ochronie klimatu

W walce z globalnym ociepleniem przydatne mogą być najprostsze, ale możliwe do wprowadzenia na dużą skalę rozwiązania. Emisję gazów cieplarnianych w hodowli bydła można zmniejszyć dzięki wydłużeniu okresu wykorzystania krów mlecznych. Każdy kolejny rok życia krów przyczynia się do obniżenia całkowitej emisji gazów przypadających na produkcję mleka. Długowieczność krów może się wiązać również z wymiernymi korzyściami ekonomicznymi dla rolników.

Czytaj więcej...

Króliki z talerza i z wystawy - to się opłaca!

Króliki to zwierzęta tradycyjnie utrzymywane w gospodarstwach, przy domach w małych miejscowościach, dobudówkach, nawet w ogrodach. Są amatorzy króliczego mięsa i tacy, którzy z założenia go nie jedzą. Od lat trwa moda na utrzymywanie miniaturek królików, które poniekąd zastępują pupila w postaci psa lub kota. Obojętnie czy królik biega po pokoju, czy leży na talerzu, zna i lubi go każdy. Jednak okazuje się, że oficjalny zakup króliczego mięsa nie jest taki łatwy. Gdzie kupić mięso z królika? Czy można zarobić na hodowli królików? Jakie są ceny?

Czytaj więcej...

Dobrostan kaczek: ignorowany temat. Czemu tak mało o nim wiemy?

W 2019 roku na obszarze UE ubito niemal 180 milionów kaczek rasy pekin. Mimo dużej skali produkcji tego gatunku drobiu, w Europie brakuje aktualnych, szczegółowych wytycznych dotyczących warunków utrzymania i dobrostanu kaczek. Mała uwaga poświęcana kaczkom sprawia, że nadal nie wiemy m.in. czy ptaki te potrzebują zbiorników z wodą do pływania, lub jaki rodzaj podłoża jest dla nich optymalny.

Czytaj więcej...

Badaniem krwi można sprawdzić FCR u świń

Obecnie stosowane metody oceny wykorzystania paszy u świń są czasochłonne i, często, kosztowne. Zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych przedstawił nowy, oparty na bardzo prostym pomyśle sposób: klasycznym badaniu krwi zwierząt. Wyniki uzyskane we wstępnych badaniach pokazują, że niektóre parametry krwi są związane z FCR i innymi wskaźnikami wydajności produkcyjnej świń. Mogą posłużyć do szybkiej i niezwykle taniej oceny zwierząt.

Czytaj więcej...

Jaka jest kondycja polskiego pszczelarstwa?

Na rynku widać rosnącą świadomość konsumentów, którzy coraz częściej wybierają zdrowe, polskie produkty. Cena przestała być podstawowym kryterium przy zakupach. Miód jest produktem głęboko zakorzenionym w polskiej tradycji kulinarnej i docenianym ze względu na właściwości prozdrowotne. Przypuszcza się¸ że w formie surowej, jak i po przetworzeniu na miód pitny, mógł towarzyszyć już założycielom polskiego państwa - Piastom. Mimo długowiecznej tradycji, wśród krajowych pszczelarzy mamy niewielką liczbę osób zawodowo trudniących się pszczelarstwem, stanowią oni około 2% hodowców pszczół. Zatem rodzi się pytanie o kondycję polskiego pszczelarstwa.

Czytaj więcej...

U świń wykryto najwięcej bakterii opornych na antybiotyki

Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki to coraz poważniejszy problem w medycynie ludzkiej i weterynaryjnej. Państwa Unii Europejskiej i reszty świata podejmują zdecydowane kroki w celu zmniejszenia zużycia antybiotyków, a przez to ryzyka związanego z trudnymi do wyleczenia infekcjami. Przyjmowane strategie muszą jednak uwzględniać różnice pomiędzy sektorami hodowlanymi. Najnowsze badania pokazują, że to trzoda chlewna jest najsilniej zagrożona występowaniem opornych na antybiotyki bakterii, z wyjątkowo niebezpiecznych szczepów.

Czytaj więcej...

Produkcja i eksport polskiej koniny

Temat koni oddawanych na mięso jest głęboko kontrowersyjny i wywołujący ogromne emocje. Istnieją w Polsce hodowcy, których konie przeznaczane są do ubojni, jednak sami producenci mówią o tym niechętnie, zaznaczając delikatność tematu. W naszym kraju funkcjonuje kilka końskich ubojni, lecz ich właściciele wolą pozostawać anonimowi w wypowiedziach. Obrońcy praw zwierząt, szczególnie miłośnicy koni domagają się zakazu uboju koni oraz transportu ich za granicę. Sprawę rozwiązywałoby wpisanie ich na listę zwierząt towarzyszących, o co od dawna postulują niektóre organizacje i osoby zarówno prywatne, jak i publiczne. Czy w Polsce produkuje i eksportuje się znaczące ilości koniny?

Czytaj więcej...

Robak w piersi kurczaka. Odkryto nową wadę mięsa drobiowego

Wady w mięsie drobiu zaczęto notować stosunkowo niedawno, w efekcie prac hodowlanych nastawionych na maksymalne przyrosty ptaków. Do najbardziej znanych należą PSE, syndrom białych włókien, czy „mięso spaghetti”. W najnowszej pracy naukowej opisano odkrycie nowej wady mięsa brojlerów. Konsumenci opisują ją jako występowanie na powierzchni piersi kurczaka długiego i cienkiego „robaka”. Czym jest ta struktura?

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu