kojs

kps

CenyRolnicze
20 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3832 EUR EUR - 4.6366 GBP GBP - 5.4735 DKK DKK - 0.6230
Archiwum


20.05.2022 13:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-420,75 (-0,36%), kukurydza CZE22-360,25 (-0,83%), rzepak SIE22-830,00 (+0,64%) [euro/t]

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Bażant o wykwintnym smaku dziczyzny, gdzie go kupić

Hanna Krugiełka
bażant, mięso, polowanie

Bażanty zwyczajne, nazywane także łownymi na dobre wtopiły się w krajobraz rodzimej przyrody, chociaż są gatunkiem obcym. Co ciekawe, ptaki te rozmnażane są w hodowlach i wypuszczane na wolność w ramach introdukcji (sztucznego zasiedlenia). Jak każda dziczyzna mięso z bażantów uchodzi za wyjątkowo smaczne i zdrowe. Czy w sklepach mięsnych kupimy bażancie mięso, pochodzące z polskich hodowli lub bażanty ustrzelone przez myśliwych? Ile kosztuje bażant?

 

Zaczynając od tej informacji spróbujemy się dowiedzieć skąd pochodzi bażant, trafiający do sprzedaży w sklepach i w jakim celu hodowany jest na fermach.

 

Kilka słów o bażantach


Bażant, zwany też bażantem łownym lub zwyczajnym
(Phasianus colchicus) to gatunek dużego ptaka z rodziny kurowatych (Phasianidae). Bażant na dobre wpisał się w polski krajobraz i może zaskakiwać informacja, że nie jest gatunkiem rodzimym, a introdukowanym. W średniowieczu został sprowadzony do Europy z Chin. Występuje dziko, w umiarkowanych obszarach Azji i na zachód po skrajnie południowo-wschodnią Europę, aż w 30 podgatunkach.

 

U bażantów występuje silny dymorfizm płciowy. Długość ciała samców wynosi do 90 cm, z czego 40 cm przypada na ogon. Samice są mniejsze, dorastają do 70 cm, a ogon zabiera z tej długości 25 cm. Jak twierdzą autorzy najlepszych przewodników do oznaczania ptaków, bażanty są tak charakterystyczne, że nie da się ich pomylić z żadnymi innymi ptakami. Ciekawa wydaje się być ich barwa. Samiec bażanta ma  rdzawobrązową pierś oraz pomarańczowe tułowie, zieloną głowę z garnatowofioletowym połyskiem, a także charakterystycznymi rogami u jej szczytu i czerwonymi dzwonkami, czyli nieopierzonymi, ozdobnymi elementami skóry. Niektóre samce mają białą obrożę na szyi oraz szary kuper, natomiast u niektórych osobników obroży brak. Z kolei kuper, podobnie jak pozostałe części upierzenia, jest rdzawobrązowy. Wynika to z tego, że mamy do czynienia z dwoma podgatunkami Ph. c. torquatus to ten pierwszy opisany, natomiast nominatywny Ph. c. colchicus to ten drugi. „Torquatus” pochodzi z Chin, natomiast „colchicus” to mieszkaniec południowo - zachodniej Azji. Obecnie jednak można spotkać wiele mieszańców wykazujących cechy pośrednie, co wynika z wypuszczania do środowiska ptaków o różnych cechach.  

 

bazanty 1 krugielka cenyrolnicze pl

 

Samica bażanta ma o wiele bardziej skromne upierzenie. Jest ono szarobrązowe, a ogon ma krótszy niż u samca. Posiada białą obwódkę wokół oka, na piersi i brzuchu brązowe kropkowanie. Nie ma na nodze ostrogi, czyli tego elementu, który dla samców ma bardzo ważne znaczenie, szczególnie podczas wiosennych walk o partnerki. 

 

Bażanty zasiedlają różnorodne siedliska otwarte i półotwarte. Gniazdo znajduje się na ziemi. Samica składa w nim 8–14 jaj, które wysiaduje sama przez 22–25 dni.

 

Mięso z bażanta a zdrowie


Bażant uznawany jest za tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W przeszłości był królem stołów, teraz nie każdy zna jego smak, który nie przypomina indyka i kurczaka, ma lekko kwaśny posmak i ciemny kolor. Ponieważ bażant jest ptakiem chudym, jego  mięso może być nieco twarde, dlatego wymaga kruszenia. Ważne jest też przyprawienie.

 

Mięso z bażanta jest wartościowe, ma mniej tłuszczu niż drób, ale dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B (zwłaszcza B3). Jego spożywanie przyczynia się do obniżenia stężenia tzw. złego cholesterolu LDL i podniesienia frakcji HDL, zapobiega otyłości i dostarcza cennych witamin, wpływających na kondycję mięśni, ciśnienie krwi, pracę serca, układ nerwowy, w tym mózg. Dania z bażanta dostarczają również sporych ilości żelaza, fosforu i ważnego dla organizmu selenu, który niszczy wolne rodniki i podnosi odporność. Bażant szczególnie polecany jest dla dzieci i osobom intensywnie trenującym, również dla uczniów i studentów ze względu na pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć.

 

Zbyt często sięganie po ten rodzaj mięsa nie jest zalecane jedynie dla osób, chorujących na dnę moczanową lub kamicę nerkową, co ma związek z dużą zawartością puryn, które po zamienieniu w kwas moczowy, mogą kumulować się w organizmie i prowadzić do rozwoju chorób, takich jak podagra lub artretyzm.

 

Mięso z bażanta ma dużo wartości odżywczych i niską kaloryczność, gdyż 100 g mięsa z bażanta odpowiada wartości energetycznej wynoszącej 133 kcal. Dla porównania 100 g schabu to 175 kcal, a 100 g indyka - 129 kcal.

 

bazanty2 cenyrolnicze pl krugielka

 

Kalorie i niektóre wartości odżywcze mięsa z bażanta przedstawiono w poniższej tabeli.

 

Kalorie i wartości odżywcze

Zawartość w 100 g

Zawartość w 85 g (1 porcja)

Wartość energetyczna

133 kcal

113 kcal

Białko

23,6 g

20,0 g

Węglowodany

0 g

0 g

Cukier

0 g

0 g

Błonnik

0 g

0 g

Tłuszcz

3,64 g

3,09 g

Tłuszcze nasycone

1,24 g

1,05 g

Tłuszcze jednonienasycone

1,17 g

1,00 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,62 g

0,53 g

Cholesterol

66,0 mg

56,1 mg

Witamina C

6,00 mg

5,10 mg

Równoważnik folianów

6,00 µg

5,10 µg

Witamina B1 - tiamina

0,08 mg

0,07 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,15 mg

0,13 mg

 

Należy zaznaczyć bogaty skład mięsa z bażanta, w którym oprócz wymienionych, znajduje się jeszcze wiele witamin z grupy B, witaminy z grupy A, a także np. retinol, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i selen. Niewątpliwie mięso z bażanta jest zdrowym mięsem, na co ma wpływ skład jego naturalnego pożywienia.

 

Bażanty z hodowli

 


Wydawać by się mogło, że bażanty z polskich hodowli znajdziemy w sklepach i restauracjach. Okazuje się jednak, że głównym odbiorcą od hodowców bażantów są Koła Łowieckie prowadzący introdukcję tego ptaka.

 

- Hodowla bażantów stoi na Kołach Łowieckich - tłumaczy redakcji jeden z hodowców bażantów. - Sprzedaż do restauracji czy sklepów to margines zbytu. Sieci handlowe nie są klientami polskich hodowli. Sprzedawane tam bażanty pochodzą z zagranicy.

 

Koła Łowieckie nabywają, takie, które są już w pełni upierzone, z wykształconą obrożą, czyli około 18-20 tygodniowe. Cena sprzedaży żywego bażanta to ok. 30,00 zł/szt. Bażant skubany ma wyższą cenę niż żywy. Tuszka bażanta kupiona u zapytanego o cenę hodowcy kosztuje 45,00 zł za sztukę.

 

bazanty3 cenyrolnicze pl

 

Zakup detaliczny bażanta i jego ceny


Jak sprawdziliśmy kupienie mięsa z bażanta w sklepie w jest sporym wyzwaniem. W sklepie sieci „Makro” bywa bażant mrożony, obecnie nie ma go na stanie w poznańskim oddziale tego sklepu. W szczecińskim sklepie „Selgros” dostępny jest bażant w postaci tuszki mrożonej, która kosztuje 42,99 netto za 800 g.

 

Sprawdzam sklepy ze zdrową żywnością takie jak: „Zdrowie i Tradycja” - Poznań, „Bio Family” – Wrocław i „Ekolandia” w Poznaniu. W żadnym z nich nie udaje mi się kupić bażanta. - Nie mam żadnych zwierząt. Nie było zapotrzebowania na mięso - słyszę w poznańskim sklepie ze zdrową żywnością „Bliżej Natury”. - Jedyne co wprowadziłam to smalec gęsi. – dopowiada sprzedawczyni.

Szukamy dalej. Chyba jednak gdzieś jeszcze da się kupić tak wykwintne i zdrowe mięso. Oczywiście oprócz przestrzeni Internetu. Da się. W sklepie z dziczyzną. W Warszawie sklep „Dziki Trop” posiada w sprzedaży oskórowane bażanty z polowań. Cena to 55,00 zł za koguta i 45,00 zł za kurę. W Poznaniu w sklepie z dziczyzną „Specjały Lasu” dostępny jest bażant mrożony w cenie 45,00 zł/szt. Producentem jest „Las Hubertusa”. Pozostaje jeszcze zakup w niektórych, wyspecjalizowanych sklepach mięsnych. Może kupić bażanta od znajomego myśliwego?

 

Ciekawe źródła:

https://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/defaultcc84.html?nazwa=opis&id=107&je=pl

http://ohzptaszkowo.pl/

http://www.bazanty.pl/hodowla_bazanta_lownego_oferta_sprzedazy_i_wspolpracy.php?gclid=CjwKCAiA78aNBhAlEiwA7B76p0n53gMehBdqMdDqX-DJIYCpt_X4VRGqJ-5XUTDg_WY6n-OxIkn-5xoClGcQAvD_BwE#oferta-kuropatwy

https://www.ekologia.pl/srodowisko/przyroda/bazant-zwyczajny-opis-wystepowanie-i-zdjecia-ptak-bazant-zwyczajny-ciekawostki,27623.html

http://www.bazanty.pl/?gclid=Cj0KCQiAzMGNBhCyARIsANpUkzMB0Y9iUwPvPY-JDdAu5XR3MbJqRYaIRQziY7AMUQdXUEyQIF7VngMaAj4WEALw_wcB

Hanna Krugiełka
Autor: Hanna Krugiełka
Hanna Krugiełka - absolwentka Akademii Rolniczej w Poznaniu, kilkuletni pracownik jednostek państwowych związanych z rolnictwem. Entuzjastka rolnictwa ekologicznego, miłośniczka przyrody. Pasjonatka sztuki słowa i praktykująca ją w różnych dziedzinach..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu