kojs

kojs

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Spożycie mięsa na świecie stale rośnie

Martyna Frątczak

Mięso przez wiele osób kojarzone jest z degradacją środowiska i niezdrową dietą, ale jednocześnie w wielu państwach świata wzrasta jego konsumpcja. Jak wynika z ostatnich analiz, globalne spożycie mięsa per capita w latach 2000-2019 wzrosło z 29,5 do 34 kg/osobę/rok.

Analizy, z których podajemy dane, objęły wybrane 35 państw o znaczącym wpływie na światową gospodarkę. Pełna treść badań jest ogólnodostępna w źródle podanym na końcu artykułu.  

Największy wzrost, wynoszący blisko 2 kg/mieszkańca/rok, zaobserwowano w krajach, które w 2000 roku były jeszcze poniżej średniej światowej pod względem konsumpcji mięsa – takich jak Rosja, Wietnam, oraz Peru. W krajach Ameryki Południowej (Brazylii, Argentynie, Chile i Kolumbii), które w 2000 r. miały już i tak stosunkowo wysokie spożycie mięsa, również zaobserwowano wzrost jego konsumpcji o ponad 1 kg/mieszkańca.

Ogólny spadek całkowitego spożycia mięsa zaobserwowano w sześciu krajach, w szczególności w Nowej Zelandii (z 86,7 kg/osobę w 2000 r. do 75,2 kg/osobę w 2019 r.) i Paragwaju (z 53,5 kg/osobę w 2000 r. do 39,5 kg/osobę w 2019 r.)

Spośród różnych kategorii mięsa widoczny globalnie spadek konsumpcji zaobserwowano jedynie dla wołowiny. Jej spożycie obniżyło się między 2000 a 2019 rokiem w 15 państwach – w Nowej Zelandii i Paragwaju aż o 12 kg/mieszkańca. Spożycie wołowiny jako odsetek całkowitego spożycia mięsa wzrosło tylko w Etiopii, Izraelu, Arabii Saudyjskiej, Turcji i Wietnamie. W siedmiu krajach (m.in. w Chinach, Indonezji, Pakistanie i Wielkiej Brytanii) nie zaobserwowano zmiany udziału wołowiny w całkowitym spożyciu mięsa.

Spadek spożycia wołowiny jest wiązany z obwinianiem jej o największy wpływ na środowisko i negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Znaczenie mają też utrudniona hodowla bydła m.in. w Nowej Zelandii przez coraz częściej występujące susze.

Źródło:

Whitton, Clare, et al. "Are We Approaching Peak Meat Consumption? Analysis of Meat Consumption from 2000 to 2019 in 35 Countries and Its Relationship to Gross Domestic Product." Animals 11.12 (2021): 3466.

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu