kps

kojs

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Spożycie mięsa na świecie stale rośnie

Martyna Frątczak

Mięso przez wiele osób kojarzone jest z degradacją środowiska i niezdrową dietą, ale jednocześnie w wielu państwach świata wzrasta jego konsumpcja. Jak wynika z ostatnich analiz, globalne spożycie mięsa per capita w latach 2000-2019 wzrosło z 29,5 do 34 kg/osobę/rok.

Analizy, z których podajemy dane, objęły wybrane 35 państw o znaczącym wpływie na światową gospodarkę. Pełna treść badań jest ogólnodostępna w źródle podanym na końcu artykułu.  

Największy wzrost, wynoszący blisko 2 kg/mieszkańca/rok, zaobserwowano w krajach, które w 2000 roku były jeszcze poniżej średniej światowej pod względem konsumpcji mięsa – takich jak Rosja, Wietnam, oraz Peru. W krajach Ameryki Południowej (Brazylii, Argentynie, Chile i Kolumbii), które w 2000 r. miały już i tak stosunkowo wysokie spożycie mięsa, również zaobserwowano wzrost jego konsumpcji o ponad 1 kg/mieszkańca.

Ogólny spadek całkowitego spożycia mięsa zaobserwowano w sześciu krajach, w szczególności w Nowej Zelandii (z 86,7 kg/osobę w 2000 r. do 75,2 kg/osobę w 2019 r.) i Paragwaju (z 53,5 kg/osobę w 2000 r. do 39,5 kg/osobę w 2019 r.)

Spośród różnych kategorii mięsa widoczny globalnie spadek konsumpcji zaobserwowano jedynie dla wołowiny. Jej spożycie obniżyło się między 2000 a 2019 rokiem w 15 państwach – w Nowej Zelandii i Paragwaju aż o 12 kg/mieszkańca. Spożycie wołowiny jako odsetek całkowitego spożycia mięsa wzrosło tylko w Etiopii, Izraelu, Arabii Saudyjskiej, Turcji i Wietnamie. W siedmiu krajach (m.in. w Chinach, Indonezji, Pakistanie i Wielkiej Brytanii) nie zaobserwowano zmiany udziału wołowiny w całkowitym spożyciu mięsa.

Spadek spożycia wołowiny jest wiązany z obwinianiem jej o największy wpływ na środowisko i negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Znaczenie mają też utrudniona hodowla bydła m.in. w Nowej Zelandii przez coraz częściej występujące susze.

Źródło:

Whitton, Clare, et al. "Are We Approaching Peak Meat Consumption? Analysis of Meat Consumption from 2000 to 2019 in 35 Countries and Its Relationship to Gross Domestic Product." Animals 11.12 (2021): 3466.

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu