zm skiba

kojs

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Centra pozyskiwania nasienia knurów zagrożone. Grozi nam wzrost importu

- Prawo, w związku z ASF, bezwzględnie zakazuje przemieszczania materiału biologicznego z czerwonej strefy. Skutkiem ubocznym może być wygaszanie produkcji nasienia knurów w tych strefach. Spowoduje to konieczność sprowadzania droższego nasienia z Zachodu, podwyższy koszty i może oznaczać fiasko wieloletniej pracy hodowlanej – przestrzega związek Polpig.

Czytaj więcej...

Polskie, rodzime rasy świń: czym się wyróżniają?

Przyglądamy się unikalnym dla Polski rasom trzody chlewnej. Idealnie, chociaż nie tylko, nadają się do przydomowych lub agroturystycznych gospodarstw. Charakteryzują się niezwykłymi cechami hodowlanymi i użytkowymi. Ich mięso jest cennym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Co sprawia, że różnią się od popularniejszych, komercyjnych ras?

Czytaj więcej...

Dziesięć niezwykłych ras świń idealnych na wolny wybieg

W nowej serii artykułów przyjrzymy się ciekawym, mało znanym rasom zwierząt gospodarskich. Zasługują na uwagę ze względu na cenną genetykę i unikalne cechy. Rodzime rasy świń oferują aromatyczne, soczyste mięso, jakiego trudno się doszukać u czysto komercyjnych odmian. Są wytrzymałe, świetnie przystosowane do niekorzystnych warunków klimatycznych – i mają nietypowy wygląd.

Czytaj więcej...

Mastitis generuje ogromne koszty. Jak je zmniejszyć?

Mastitis jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i kosztownych chorób krów mlecznych na całym świecie. Straty generowane przez przypadki zapalenia wymienia wynikają głównie ze zmniejszonej produkcji i jakości mleka, zwiększonych nakładów pracy i wydatków na leczenie, a także częstszego brakowania krów. Czy można je zredukować?

Czytaj więcej...

Świnie rasy puławskiej obiektem badań naukowych

W ubiegłym tygodniu do Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu (wcześniej Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt) po niemal 20 latach przerwy wróciły świnie.  Stało się to dzięki badaniom prowadzonym przez dr. Irene Camerlink.

Czytaj więcej...

Rolnictwo regeneracyjne w hodowli bydła: sposób na niezależność i ochronę klimatu

Rolnictwo regeneracyjne to uprawa roślin i hodowla zwierząt oparta na praktykach, które pozwalają na odbudowę struktury gleby i jej jakości. Łączy produkcję roślinną ze zwierzęcą, pozwalając na nie tylko przyjazną środowisku, ale również bardziej opłacalną produkcję żywności. Po zasady rolnictwa regeneracyjnego sięgnęło ostatnio wielu hodowców bydła z Wielkiej Brytanii.

Czytaj więcej...

Co Niemcy myślą o swoich rolnikach i hodowli zwierząt?

Wiele osób ma negatywną opinię na temat produkcji zwierzęcej. Poznanie jej i zrozumienie może pomóc poprawić obraz sektora. W niedawno przeprowadzonej ankiecie spytano obywateli Niemiec, co myślą o rolnikach i różnych systemach utrzymania drobiu, trzody chlewnej i bydła. Jakie odpowiedzi otrzymano?

Czytaj więcej...

Jakość mięsa zwierząt zestresowanych ciepłem

Stres cieplny jest jednym z najbardziej obciążających etapów w życiu zwierząt gospodarskich, który niesie za sobą poważne konsekwencje nie tylko dla zdrowia zwierząt, ale i jakości produktu końcowego. Wzrost globalnego ocieplenia, który niesie za sobą częstsze fale upałów, a także przenoszenie produkcji zwierzęcej do nieznanych środowisk tropikalnych (aby sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu na produkty pochodzenia zwierzęcego), niewątpliwie mają wpływ na występowanie stresu cieplnego u zwierząt gospodarskich.

Czytaj więcej...

Jakie wyniki osiągają świnie karmione paszą z owadów?

Pasze z owadów to stosunkowo nowy pomysł, dlatego wielu hodowców zadaje sobie pytanie, jak wpływają na wyniki produkcyjne zwierząt. W najnowszych badaniach sprawdzono, jak w żywieniu odsadzonych prosiąt i tuczników sprawdzają się sproszkowane larwy i poczwarki czarnej muchy (Hermetia illucens). Jaką wydajność wzrostu i jakość mięsa osiągnęły karmione nią zwierzęta?

Czytaj więcej...

Jak zapobiegać kulawiznom krów za pomocą żywienia?

W profilaktyce kulawizn bydła mlecznego należy wziąć pod uwagę wiele aspektów – jednym z nich jest żywienie. Odpowiednia kompozycja i ilość składników pokarmowych wspierają prawidłową budowę racic i kształtowanie się warstwy rogowej. Przedstawiamy wskazówki żywieniowe, które mogą zmniejszyć częstość występowania kulawizn.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu