Miedź to kluczowy składnik diety bydła. Jego niedobory mogą być bardzo kosztowne. Prowadzą do biegunek, niskich przyrostów masy ciała, spadku wydajności mlecznej i płodności. Na niedobory szczególnie wrażliwe są cielęta.
W intensywnym systemie chowu krowy dożywają zazwyczaj zaledwie 2 lub 3 laktacji. Zamiana na nowe jałówki ma być bardziej opłacalna. W praktyce taka szybka rotacja krów często generuje straty. Krowy mogą pozostawać produkcyjne znacznie dłużej - nawet do 11 lat życia. Dlaczego więc tak szybko są brakowane? Powodem jest stan ich zdrowia i wydajność, czy podejście hodowcy i warunki na fermie?
Organizacja prozwierzęca Viva rozpoczęła kampanię skierowaną przeciwko brytyjskim producentom mleka. Zdaniem Vivy rysunki pasących się krów na kartonach mleka to wprowadzanie kupujących w błąd. Sugeruje, że mleko pochodzi wyłącznie od bydła z wolnym dostępem do pastwiska.
Podawanie leków w wodzie pitnej jest często stosowane na fermach drobiu. Na rozpuszczalność i działanie leków mogą jednak wpływać różne czynniki. Jak prawidłowo podawać ptakom leki w wodzie, aby były skuteczne?
Wraz z inflacją ceny pasz i suplementów dla trzody chlewnej wzrastają. Co można zrobić, aby zredukować te koszty? Przedstawiamy praktyczne wskazówki i strategie.
Biegunki to częsty problem u cieląt. Wielu hodowców poszukuje tanich i szybkich rozwiązań, zazwyczaj pytając o rady na portalach społecznościowych. Istnieją różne domowe sposoby na leczenie biegunek cieląt. Czy faktycznie są skuteczne?
Poszukując opłacalnych pasz w żywieniu bydła, warto zwrócić uwagę na produkty uboczne przemysłu olejarskiego. Makuchy po mechanicznym tłoczeniu oleju mogą być cennym źródłem białka i tłuszczu. Z których roślin oleistych otrzymujemy najbardziej wartościowe komponenty?
Badania pokazują, że nawet 50% krów mlecznych w stadzie w ciągu swojego życia przechodzi złamanie ogona. To bardzo bolesny dla krów uraz, znacznie obniżający ich dobrostan. Co jest najczęstszym powodem złamań ogona i jak ich uniknąć?
- Od 6 kwietnia niemal wszystkie gospodarstwa drobiarskie w Polsce wejdą w kolizję z prawem. Stanie się tak za sprawą ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Producenci od kilku tygodni bezskutecznie próbują sprostać wymaganiom tego aktu prawnego, ale mimo wielu wysiłków i konsultacji nie jest to możliwe. Tymczasem w tych dniach upływają ustawowe terminy rejestracyjne – alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP).
Sąsiedzi „mieszczuchy” często narzekają na nieprzyjemne zapachy z pobliskich gospodarstw. Poza tym wyjątkowo intensywne wonie mogą sugerować m.in. problemy z zarządzaniem odchodami zwierząt. Jak zmniejszyć ilość powstających na fermie przykrych zapachów i ograniczyć ich uwalnianie?
Mają być tanie, odżywcze, zdrowie i przyjazne środowisku. Czy rzeczywiście tak jest? Przyglądamy się potencjalnym zagrożeniom związanym z masową produkcją owadów paszowych i spożywczych.
Pasożyty atakujące jelita i płuca świń mogą doprowadzić do ogromnych strat. Nawet niewielka liczba pasożytów znacznie pogarsza wyniki prosiąt. Robaki świń wykrywa się na ponad 80% ferm w Polsce. Jakie pasożyty najczęściej są problemem? Które gospodarstwa są szczególnie narażone?
Stan zapalny poduszek łap u kurcząt i indyków to powszechny problem. Wpływa na ocenę gospodarstwa podczas badania poubojowego i może generować poważne straty finansowe. Co jest przyczyną zapalenia i jak można mu zapobiec?
Spadek nieśności u kur to sygnał, którego nie należy ignorować. Czym może być spowodowany? Podsumowujemy najczęstsze przyczyny: naturalne, środowiskowe, żywieniowe i zdrowotne.
Przygniecenia prosiąt przez lochy są częstym problemem w hodowli trzody chlewnej. Zdarzają się na fermach ze skrajnie różnymi warunkami utrzymania. Co jest więc ich główną przyczyną? Winę ponosi hodowca, środowisko, locha, czy same prosięta?
Naukowcy z USA wyhodowali modyfikowane genetycznie świnie z pełną odpornością na wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRS). Być może wkrótce trafią na rynek. Potencjalnie da się również uzyskać świnie odporne na wirusa ASF. Czy GMO to przyszłość walki z chorobami zwierząt?
Świetnym zamiennikiem pełnego mleka dla cieląt są preparaty mlekozastępcze – o ile są wysokiej jakości i prawidłowo podawane. Jak rozpoznać dobry preparat i w jaki sposób odpajać cielęta?
Wraz z inflacją ceny pasz i suplementów dla bydła dramatycznie rosną. Co można zrobić, aby zredukować te koszty? Przedstawiamy praktyczne wskazówki i strategie.
Wykorzystanie wody deszczowej do pojenia drobiu i innych zwierząt to ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie. Już teraz stosują je niektórzy drobnoskalowi hodowcy. Większe gospodarstwa mogą jednak potrzebować specjalnych technologii gromadzenia i oczyszczania deszczówki. Nad nowymi rozwiązaniami pracują naukowcy z Belgii.
Epidemia ptasiej grypy zmusza wielu producentów w USA do likwidacji stad drobiu. Coraz częściej stosują w tym celu ubój przez udar cieplny. Wentylacja kurników jest odcinana, a temperatura wewnątrz pomieszczeń podnoszona. Ptaki padają z ekstremalnego przegrzania i uduszenia. Metoda ta jest zupełnie legalna i można ją stosować również do uboju trzody chlewnej. Dlaczego hodowcy po nią sięgają?