zm skiba

kps

CenyRolnicze
17 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9363 EUR EUR - 4.2685 GBP GBP - 4.9790 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


17.05.2024 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,00 zł/kg, średnia: 8,43 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 246,75 (-0,70%), kukurydza CZE24: 213,50 (0,00%), rzepak SIE24: 478,75 (+1,11%)

14.05.2024 SPRZEDAM 20 TUCZNIKÓW, 120 kg, 60%, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

14.05.2024 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., trans. rolnika, wielkopolskie, koniński, 62-510, tel.: 660 834 421

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Gdzie jest więcej Salmonelli: w przydomowych, czy komercyjnych fermach?

Martyna Frątczak

Sprawdzono częstość występowania groźnych szczepów bakteryjnych na niewielkich i dużych fermach brojlerów kurzych. Wyniki analizy są zaskakujące.

Trend na zakładanie przydomowych hodowli

W ostatnich latach w Stanach Zjednoczonych i Europie obserwuje się wzrost popularności przydomowych hodowli różnego gatunku drobiu. Wiele osób mających kawałek podwórka czy ogrodu zainteresowało się utrzymywaniem domowego ptactwa w czasie pandemii koronawirusa. To ciekawe hobby zajmujące czas, jak również własne źródło jaj i mięsa, których pochodzenie dokładnie znamy i możemy uznać za bardziej ekologiczne i bezpieczne niż to dostępne w sklepach.

Epidemiolodzy zaczęli się jednak zastanawiać, czy coraz popularniejsze utrzymywanie drobiu na nieprofesjonalnych fermach może prowadzić do rozprzestrzeniania się patogenów wśród ludzi. Niepokojąca jest zwłaszcza możliwość rozwleczenia agresywnych szczepów bakterii Salmonella, w tym tych opornych na antybiotyki, a więc powodujących infekcje bardzo trudne (lub niemożliwe) do wyleczenia.

Drób jest częstym nosicielem Salmonelli, a do jej rozwleczenia przyczyniać mogą się m.in. słaba bioasekuracja i niski poziom higieny na fermie. Natomiast nadmierne i nieuzasadnione stosowanie antybiotyków u ptaków może „trenować” bakterie u nich występujące i doprowadzać do nabierania przez nie oporności na kolejne leki. Błędy te, w mniejszym lub większym stopniu, popełniać mogą zarówno hobbystyczni, jak profesjonalni hodowcy drobiu. Czy którymś z nich zdarza się to częściej?

Czy małe hodowle brojlerów są bezpieczne?

Zespół naukowców z USA przeprowadził niedawno badania w tym temacie. Jak skomentowała Jessica Parzygnat, pierwsza autorka publikacji przedstawiającej ich wyniki w czasopiśmie Foodborne Pathogens and Disease: „Chcieliśmy przyjrzeć się przydomowym fermom brojlerów. (…) Mięso brojlerów to najczęściej spożywane mięso w USA i na świecie, ale nie ma zbyt wielu badań na temat ich hodowli przydomowych, które cieszą się coraz większą popularnością w USA.”

Od kilku lat Centra Kontroli Chorób wydają ostrzeżenia w związku z epidemiami Salmonelli w przydomowych fermach drobiu, dlatego chcieliśmy zobaczyć, jakie patogeny występują na przydomowych fermach drobiu, ale także porównać to z gospodarstwami komercyjnymi” – wyjaśniła.

Naukowcy przetestowali 10 stad przydomowych i 10 stad komercyjnych. Najmniejsze stado przydomowe liczyło 22 ptaki, a największe 1000 ptaków. Wszystkie ptaki w hodowlach przydomowych były utrzymywane z dostępem do wolnego wybiegu. Tymczasem w gospodarstwach komercyjnych dziesiątki tysięcy ptaków żyło w pomieszczeniach zamkniętych.

Przebadano próbki odchodów ptaków, a także próbki materiału ze środowiskowa, takiego jak ściółka czy resztki pokarmu, pod kątem obecności Salmonelli oraz innych patogenów. Naukowcy poddali testom laboratoryjnym również próbki kompostu z gospodarstw przydomowych.

Mniej Salmonelii w przydomowych stadach

Chociaż można by przypuszczać, że patogenne bakterie będą większym problemem na małych fermach, rzeczywistość okazała się inna. Jak wynika z porównania próbek z ferm drobiu różnej wielkości, częstość występowania Salmonelli jest większa w dużych gospodarstwach komercyjnych niż w tych mniejszych, przydomowych.

„Próbowaliśmy zbadać, jak Salmonella jest rozpowszechniona w gospodarstwach, testując próbki odchodów ptaków, a także otaczające je środowisko” – powiedziała Parzygnat. „Znaleźliśmy mniej Salmonelli w gospodarstwach przydomowych (19,1% próbek) niż w gospodarstwach komercyjnych (52,3% próbek).”

„Spodziewaliśmy się tego, ponieważ poprzednie badania wykazały niski poziom Salmonelli w gospodarstwach przydomowych. Jednocześnie nasze wskaźniki Salmonelli w próbkach na przydomowych fermach były wyższe niż w innych badaniach dotyczących drobiu przydomowego w USA.” – wyjaśniła pierwsza autorka badania.

Co jednak od razu rzuciło się naukowcom w oczy, szczepy bakterii Salmonella znalezione na obu typach ferm miały oporność na wiele różnych antybiotyków. I to mimo tego, że w badanych gospodarstwach przydomowych nie stosowano antybiotyków, natomiast w gospodarstwach komercyjnych używano ich oszczędnie.

farma drobiu pixabay

Przydomowych hodowli nie można uznać za bezpieczniejsze

Mniejsze rozprzestrzenienie szkodliwych bakterii na małych fermach to dobra wiadomość. Niestety, to, że znaleziono na nich groźne, oporne na antybiotyki szczepy sprawia, że nie można uznać ich za zupełnie bezpieczne.

„Zarządzający gospodarstwami obu typów muszą uważać na swoje ptaki” – skomentowała Parzygnat. „Uważa się, że hodowle przydomowe są bezpieczniejsze niż komercyjne, ale mimo, że znaleźliśmy na nich mniej Salmonelli, odsetek Salmonelli w gospodarstwach przydomowych i komercyjnych, które były oporne na wiele leków  – co oznacza, że ​​wykazywały oporność na trzy lub więcej klas antybiotyków – właściwie nie różnił się znacząco.”

Autorka dodaje, że zdroworozsądkowe środki zapobiegawcze mogą pomóc konsumentom uniknąć zakażenia się Salmonellą. Wystarczy dokładne gotować mięso drobiowe przez spożyciem i unikać zanieczyszczeń krzyżowych – np. przechodząc od obsługi ptaków do przygotowywania posiłku bez zachowania należytej higieny.

Salmonella może być naturalnym mieszkańcem przewodu pokarmowego ptaków i ptaki tak naprawdę nie wykazują oznak choroby” – dodała autorka publikacji - „Myślę, że jednym z głównych problemów, na który zwróciły uwagę moje badania, jest związana z nią oporność na antybiotyki, ponieważ to naprawdę zwiększa ryzyko infekcji”. Ma nadzieję, że jej odkrycie pomoże małym i większym hodowcom drobiu w lepszym zrozumieniu, jak Salmonella rozprzestrzenia się w ich systemach.

 

drob piskle na trawie biale portal ceny rolnicze pl

Cytowane badania:

Parzygnat, Jessica L., et al. "Megaplasmid Dissemination in Multidrug-Resistant Salmonella Serotypes from Backyard and Commercial Broiler Production Systems in the Southeastern United States." Foodborne Pathogens and Disease (2024).

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu