kps

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Bydło i mleko

Kolejny cios dla polskiej wołowiny. Tym razem BSE na Dolnym Śląsku

W poniedziałek Międzynarodowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) podała, iż polski Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zgłosił wykrycie w Polsce przypadku nietypowej gąbczastej encefalopatii bydła (nietypowej BSE). Podejrzenie nietypowej BSE bez wystąpienia objawów klinicznych stwierdzono u krowy z hodowli w Mirsku na Dolnym Śląsku. Zakażona krowa została zabita i zutylizowana.

Czytaj więcej...

Mleko, a nietolerancja laktozy? Czy możemy nadal je pić?

Na świecie w roku 2017 wyprodukowano 652,5 mln ton mleka krowiego (Tabela 1), jest to wzrost o 1,4% w porównaniu z rokiem poprzednim. Polska jest 6 producentem mleka krowiego w Unii Europejskiej, a produkcja w roku 2017 wyniosła 13,6 mln ton. Mleko krowie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie. Niestety ze względu na cukier (laktozę), zawarty w tym mleku zwierzęcym, osoby nietolerujące tego składnika sięgają coraz częściej po mleka roślinne. Spośród mlek roślinnych wyróżniamy m.in. sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, kokosowe, orzechowe, konopne. Mleka te są szeroko dostępne, a wybór producentów jest dość duży.

Czytaj więcej...

Minister zapowiada drakońskie kary dla zamieszanych w ubój chorego bydła

Szef resortu rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski, w dzisiejszej audycji na antenie Polskiego Radia odniósł się do afery związanej z ubojem chorego bydła w zakładzie w Ostrowi Mazowieckiej. W jego opinii ten incydentalny przypadek psuje wizerunek polskiej żywności. Minister zapowiada, że te sprawę i każdy następny przypadek tego typu należy „wypalić gorącym żelazem”.

Czytaj więcej...

Po reportażu o uboju chorych krów wielkie poruszenie. Będą kamery w każdym zakładzie?

W miniony piątek telewizja TVN, w programie ”Superwizjer”, przedstawiła materiał śledczy, który ukazuje proceder uboju chorych krów na terenie jednego z mazowieckich zakładów. Sceny zawarte w tym reportażu są wstrząsające i wielu konsumentom mogą na długi czas obrzydzić jedzenie wołowiny. Środowisko hodowców ma nadzieję, że ten incydentalny przypadek nie będzie miał wpływu na ocenę całej branży mięsnej.

Czytaj więcej...

Wypas krów na pastwiskach z dopłatami?

Świętokrzyska Izba Rolnicza złożyła wniosek do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczący wprowadzenia dopłaty do wypasu krów na pastwiskach, łąkach i innych powierzchniach paszowych. Wniosek dotyczy utworzenia nowego działania i wprowadzenie go na stałe do PROW 2021-2027.

Czytaj więcej...

Ważna informacja dla hodowców bydła

1 stycznia 2019 r. wchodzi w życie ustawa z 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej (Dz. U. 2018, poz. 2247). Zgodnie z nią producenci rolni mogą ubiegać się o zwrot podatku akcyzowego m.in. na podstawie średniej rocznej liczby dużych jednostek przeliczeniowych bydła będącego w posiadaniu producenta rolnego w roku poprzedzającym rok, w którym został złożony wniosek o zwrot podatku.

Czytaj więcej...

Uszy i ogon nie kłamią – krowy wyrażają emocje postawą swojego ciała

Postawa ciała zarówno u ludzi, jak i u zwierząt bardzo wiele mówi na temat samopoczucia, stanu zdrowia oraz odczuwanych w danej chwili emocji. Od kilku lat badacze behawioru zajmują się studiowaniem tego tematu nie tylko u zwierząt towarzyszących, takich jak pies lub kot - coraz częściej swoją uwagę skupiają na zwierzętach gospodarskich. Poznano już dobrze zachowania owiec, kóz oraz świń w kontekście ich wewnętrznych odczuć i tego jaki mają one wpływ na dobrostan. Jedno z najnowszych badań opisuje wyrażanie emocji za pomocą postawy ciała u bydła – jako pierwsze bardzo szczegółowo i holistycznie zgłębiające ten słabo poznany jeszcze temat.

Czytaj więcej...

Klonowanie bydła – nowy potencjał w produkcji żywności

W czasie, gdy w 1998 roku w Szkocji publikowano opis pierwszego na świecie przypadku zakończonego sukcesem sklonowania owcy, w Stanach Zjednoczonych już uzyskiwano krowy będące w ciąży ze sklonowanym potomstwem. Zarodki bydła mogą zostać umieszczone w macicy krowy za pomocą relatywnie prostej metody transferu. Duża efektywność procesu oznacza, że prawidłowo przeprowadzony transfer pojedynczego zarodka jest zazwyczaj wystarczający do wywołania ciąży i urodzenia zdrowego cielaka. To ogromny kontrast w stosunku do klonowania świń, w przypadku którego wymagana jest procedura chirurgiczna, a do otrzymania potomstwa wymagane jest przeniesienie 40-80 zarodków. To właśnie bydło stanowi gatunek najlepiej nadający się do procesu klonowania i mogący zapewnić najwięcej korzyści.

Czytaj więcej...

Większe pogłowie krów mlecznych w Polsce

Z danych GUS wynika, że liczebność krajowego stada krów mlecznych w czerwcu br. była wyższa o 3,6% r/r. Jest to drugi z rzędu wzrost pogłowia krów mlecznych w Polsce (biorąc pod uwagę dane czerwcowe), po trwającym w latach 2008-2016 systematycznym spadku.

Czytaj więcej...

Ubój na pastwisku jest możliwy

Prawodawstwo Unii Europejskiej w zakresie uboju gospodarczego oraz przetwarzania (w tym dojrzewania) i sprzedaży wołowiny z własnego gospodarstwa od wielu lat sprawnie funkcjonuje u naszych zachodnich sąsiadów. - Czynimy starania aby dobre wzorce zostały przeniesione na grunt polski. W tym celu w ostatnich dwóch latach członkowie naszego związku odbyli na własny koszt wizyty studyjne w Niemczech i Austrii – mówi Piotr Rydel, prezes Związku Hodowców Bydła Rasy Polska Czerwona, który dąży do wprowadzenia możliwości uboju bydła na łące lub pastwisku za pomocą broni palnej.

Czytaj więcej...

Porozmawiajmy o przyszłości: hodowla bydła za 50 lat

Szacuje się, że ludzka populacja osiągnie w 2067 roku liczbę 10,4 miliardów, z czego 81% stanowić będą mieszkańcy Afryki i Azji. Zwiększy się znacznie dysproporcja w powierzchni dostępnych gruntów ornych per capita w poszczególnych regionach Ziemi. Przewiduje się silny wzrost temperatury w strefach klimatu tropikalnego i umiarkowanego, zwłaszcza na Półkuli Północnej. Zepchnie to uprawy i hodowlę zwierząt dalej od spieczonych słońcem i zbyt suchych obszarów; w stronę terenów położonych dalej od równika. Jak te globalne zmiany wpłyną na hodowlę bydła mlecznego i w jak sposób świat może się na nie przygotować?

Czytaj więcej...

Warto inwestować w mięsne blondynki

Hodowcy bydła mięsnego w Polsce od lat stawiali na najpopularniejsze rasy - Charolaise i Limousine, które dawały najlepsze rezultaty w produkcji mięsa zarówno jeśli chodzi o chów sztuk czystorasowych, jak i mieszańców. Od pewnego czasu jednak rolnicy zaczynają się interesować innymi rasami mięsnymi rzadko występującymi w naszym kraju, za to popularnymi zwłaszcza w innych krajach europejskich, takich jak: Wielka Brytania, Szwecja, Norwegia, Austria czy Francja. Do takich ras należy francuska Blonded’Aquitaine, której coraz więcej sztuk znajduje się w polskich stadach bydła mięsnego.

Czytaj więcej...

Spadła wartość eksportu produktów mleczarskich z UE do Chin

Według danych Eurostat, w I połowie 2018 r. z Unii Europejskiej do Chin wyeksportowano produkty mleczarskie o łącznej wartości 557 mln EUR, czyli o 14,2% mniejszej niż w I połowie 2017 r. Wartość sprzedaży do Chin stanowiła 11% całkowitej wartości eksportu produktów mleczarskich z UE w tym okresie.

Czytaj więcej...

Krowy były głodzone, czy ktoś je podtruwał?

Prokuratura Rejonowa Olsztyn-Południe wszczęła dochodzenie sprawie znęcania się nad bydłem w jednym z gospodarstw w Łutynówku w gminie Olsztynek (woj. warmińsko-mazurskie). Jak donosi Gazeta Olsztyńska, 31 sierpnia we wsi pojawili inspektorzy weterynarii, a powiatowy lekarz weterynarii stwierdził nieprawidłowości w zapewnieniu dobrostanu zwierząt i powiadomił o tym policję w Olsztynku. 3 września urzędnicy i policjanci przeprowadzili w Łutynówku kontrolę. Lekarz stwierdził, że wszystkie zwierzęta, około 120 sztuk, są w złym stanie. Bydło było wychudzone. Kilka krów już padło.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu