kojs

kojs

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Bydło i mleko

Bydło: najczęstsze problemy po porodzie

Jakie niepokojące objawy najczęściej pojawiają się u krów po wycieleniu? Jak szybko rozpoznać gorączkę mleczną i czy zatrzymanie łożyska zawsze powinno nas niepokoić? Jak można skutecznie zapobiegać problemom po wycieleniu?

Czytaj więcej...

Wegańskie mleko nie jest przyjazne planecie. Należy zmniejszyć popyt na soję – wieloma drogami.

W Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej przez krowy przypada około 85 litrów wyprodukowanego mleka. Z kolei z kilograma całych nasion soi wytwarza się nie więcej niż 7,5 litra napoju sojowego. Popyt na nieprzyjazną środowisku soję można jednak zmniejszyć jeszcze bardziej – wykorzystując w żywieniu zwierząt lokalne komponenty.

Czytaj więcej...

Pocięta puszka po napoju w paszy dla bydła. Krowy umierały w ogromnych męczarniach

Lodówki, opony, felgi samochodowe: na terenach rolniczych można znaleźć prawie wszystkie odpady, jakie można sobie wyobrazić. W następstwie zaśmiecania pól i łąk, to rolnik jest zmuszony do usuwania uciążliwych śmieci. To oczywiście kosztuje go sporo nerwów, czasu i pieniędzy. Większe problemy mogą być jednak powodowane przez mniejsze śmieci: plastikowe kubki, aluminiowe puszki lub potłuczone szkło, które trafiają do paszy dla krów i innych zwierząt, a w najgorszym przypadku prowadzą do śmierci zwierzęcia. 

 

Czytaj więcej...

Listerioza: z gospodarstwa do mleka. Skąd się bierze i jak jej zapobiegać?

Listeria monocytogenes to chorobotwórcza bakteria wywołująca listeriozę u ludzi i u zwierząt. Jej źródłem bardzo często jest surowe mleko oraz wyroby z niepasteryzowanego mleka. Na zakażenia tą bakterią szczególnie narażone jest bowiem bydło mleczne. Najnowsza publikacja wskazuje na najczęstsze źródła Listerii na gospodarstwach mlecznych i daje wskazówki, jak uniknąć skażenia mleka.

Czytaj więcej...

Wirtualne ogrodzenie dla krów: płot, którego nie ma

Wirtualne ogrodzenia dla krów opierają się na technologii GPS. Specjalne obroże emitują w nich sygnały odstraszające w momencie zbliżania się zwierząt do wytyczonych granic. Systemy wirtualnych ogrodzeń mogą skutecznie zastępować pracochłonne w ustawianiu, fizyczne ogrodzenia i pomagać w lepszym zarządzaniu pastwiskami.

Czytaj więcej...

Naukowcy uczą krowy chodzić do toalety. Czy to uchroni świat od katastrofy klimatycznej?

Krowy są mądrzejsze, niż się spodziewano. Nie tylko uczą się obsługi robota udojowego, ale mogą też chodzić do toalety. Naukowcom z Leibnitz Institute for Farm Animal Biology (FBN) udało się nauczyć cielęta oddawania moczu w specjalnych toaletach dla krów. Bydło z natury pozostawia odchody w miejscu w którym się aktualnie znajduje. - Ma to negatywne konsekwencje dla środowiska i samych zwierząt - mówi Jan Langbein z Leibniz Institute for Farm Animal Biology (FBN) w Dummerstorf koło Rostocku.

Czytaj więcej...

Nanotechnologia w żywieniu bydła: jak lepiej chronić aminokwasy?

Wysokowydajne krowy mają duże zapotrzebowanie na aminokwasy, słabo dostępne w większości komponentów paszowych. Przez to wymagają suplementacji tzw. aminokwasami chronionymi, które są w stanie przejść przez żwacz bez uszczerbku i wchłonąć się w jelitach. Obecne sposoby ochrony aminokwasów nie są jednak idealne. Z pomocą może przyjść nanotechnologia.

Czytaj więcej...

Przyjechali na manifestację 220 ciągnikami. Nie chcą na swoich pastwiskach rezerwatu przyrody

Dolna Saksonia wciąż nie legitymuje się wystarczającą powierzchnią rezerwatów przyrody. Dlatego tamtejsze władza chcą to zrobić na użytkach zielonych hodowców bydła, co ma poważne konsekwencje dla rolników. Jeśli teren zostanie objęty ochroną, tamtejsi hodowcy krów będą mogli wypasać najwyżej dwie krowy na powierzchni jednego hektara, a to dla nich stanowczo za mało. 

Czytaj więcej...

Wytłoki z produkcji wina: czy dobre dla krowy?

Uboczne produkty rolne mogą stanowić tanie i wartościowe komponenty paszowe. W państwach przodujących w produkcji wina powszechnie dostępne są wytłoki z winogron. Czy mogą być przydatne w żywieniu krów mlecznych? Jak wpływają na ich wydajność i skład mleka?

Czytaj więcej...

Dobrostan bez opasów. Nierówne traktowanie producentów bydła

Podlaskie Zrzeszenie Producentów Bydła krytycznie odniosło się do projektu rozporządzenia ministerstwa rolnictwa w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Dobrostan zwierząt” ujętego w ramach PROW 2014-2020. - Pragniemy wskazać, że zakres przewidzianej pomocy dobrostanowej jest niewystarczający, a zarazem krzywdzący względem posiadaczy bydła mięsnego (opasowego) – napisali w liście do ministra rolnictwa Andrzej Borkowski i Tomasz Zawadzki – członkowie komitetu założycielskiego PZPB.

Czytaj więcej...

Zdrowie racic wpływa na płodność krów

Kulawizny to bardzo często występujące u krów mlecznych schorzenia, które poważnie osłabiają zwierzęta, wpływają na ich dobrostan i w efekcie na wydajność produkcyjną. Większość rolników zdaje sobie sprawę ze związku między kulawiznami a wydajnością mleczną zwierząt. Problemy racicowe mogą jednak wpływać również na wskaźniki związane z płodnością krów. Co na ten temat mówią najnowsze badania i czy negatywnych skutków kulawizn można uniknąć? 

Czytaj więcej...

Zioła - alternatywa dla antybiotyków w żywieniu zwierząt

Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się tym, że łączy produkcję żywności z najbardziej korzystnymi dla środowiska praktykami. Stanowi alternatywę dla rolnictwa konwencjonalnego. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania naturalnymi dodatkami paszowymi w żywieniu zwierząt. Najprawdopodobniej trend ten spowodowany jest ograniczeniem możliwości stosowania antybiotyków, a także jest to „ukłon” w stronę konsumentów, którzy coraz częściej wyrażają chęci w spożywaniu produktów pochodzących od zwierząt, których dieta bogata jest w naturalne komponenty paszowe.

Czytaj więcej...

Smak i zapach: potężne narzędzia w żywieniu zwierząt

Smaki i zapachy odgrywają w życiu zwierząt więcej funkcji, niż mogłoby się nam wydawać. Niektóre substancje zapachowe aktywują sygnały odpowiadające za apetyt i procesy trawienia, a receptory dla smaku słodkiego znaleziono nawet w jelitach. Nowe odkrycia pomagają zrozumieć rolę smaków i zapachów i stale ulepszać pasze dla zwierząt.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu