Jakie niepokojące objawy najczęściej pojawiają się u krów po wycieleniu? Jak szybko rozpoznać gorączkę mleczną i czy zatrzymanie łożyska zawsze powinno nas niepokoić? Jak można skutecznie zapobiegać problemom po wycieleniu?
W Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej przez krowy przypada około 85 litrów wyprodukowanego mleka. Z kolei z kilograma całych nasion soi wytwarza się nie więcej niż 7,5 litra napoju sojowego. Popyt na nieprzyjazną środowisku soję można jednak zmniejszyć jeszcze bardziej – wykorzystując w żywieniu zwierząt lokalne komponenty.
Lodówki, opony, felgi samochodowe: na terenach rolniczych można znaleźć prawie wszystkie odpady, jakie można sobie wyobrazić. W następstwie zaśmiecania pól i łąk, to rolnik jest zmuszony do usuwania uciążliwych śmieci. To oczywiście kosztuje go sporo nerwów, czasu i pieniędzy. Większe problemy mogą być jednak powodowane przez mniejsze śmieci: plastikowe kubki, aluminiowe puszki lub potłuczone szkło, które trafiają do paszy dla krów i innych zwierząt, a w najgorszym przypadku prowadzą do śmierci zwierzęcia.
Listeria monocytogenes to chorobotwórcza bakteria wywołująca listeriozę u ludzi i u zwierząt. Jej źródłem bardzo często jest surowe mleko oraz wyroby z niepasteryzowanego mleka. Na zakażenia tą bakterią szczególnie narażone jest bowiem bydło mleczne. Najnowsza publikacja wskazuje na najczęstsze źródła Listerii na gospodarstwach mlecznych i daje wskazówki, jak uniknąć skażenia mleka.
Pomimo, że w większości przypadków siły natury są wystarczające do pomyślnego wycielenia, ciężkie porody nie są rzadkością i warto wiedzieć, jak sobie z nimi radzić.
Wirtualne ogrodzenia dla krów opierają się na technologii GPS. Specjalne obroże emitują w nich sygnały odstraszające w momencie zbliżania się zwierząt do wytyczonych granic. Systemy wirtualnych ogrodzeń mogą skutecznie zastępować pracochłonne w ustawianiu, fizyczne ogrodzenia i pomagać w lepszym zarządzaniu pastwiskami.
Krowy są mądrzejsze, niż się spodziewano. Nie tylko uczą się obsługi robota udojowego, ale mogą też chodzić do toalety. Naukowcom z Leibnitz Institute for Farm Animal Biology (FBN) udało się nauczyć cielęta oddawania moczu w specjalnych toaletach dla krów. Bydło z natury pozostawia odchody w miejscu w którym się aktualnie znajduje. - Ma to negatywne konsekwencje dla środowiska i samych zwierząt - mówi Jan Langbein z Leibniz Institute for Farm Animal Biology (FBN) w Dummerstorf koło Rostocku.
Wysokowydajne krowy mają duże zapotrzebowanie na aminokwasy, słabo dostępne w większości komponentów paszowych. Przez to wymagają suplementacji tzw. aminokwasami chronionymi, które są w stanie przejść przez żwacz bez uszczerbku i wchłonąć się w jelitach. Obecne sposoby ochrony aminokwasów nie są jednak idealne. Z pomocą może przyjść nanotechnologia.
Dolna Saksonia wciąż nie legitymuje się wystarczającą powierzchnią rezerwatów przyrody. Dlatego tamtejsze władza chcą to zrobić na użytkach zielonych hodowców bydła, co ma poważne konsekwencje dla rolników. Jeśli teren zostanie objęty ochroną, tamtejsi hodowcy krów będą mogli wypasać najwyżej dwie krowy na powierzchni jednego hektara, a to dla nich stanowczo za mało.
Uboczne produkty rolne mogą stanowić tanie i wartościowe komponenty paszowe. W państwach przodujących w produkcji wina powszechnie dostępne są wytłoki z winogron. Czy mogą być przydatne w żywieniu krów mlecznych? Jak wpływają na ich wydajność i skład mleka?
Naukowcy z Anglii ponownie ocenili emisje metanu do atmosfery przez zwierzęta gospodarskie. Wg nich bydło jest mniej szkodliwe dla klimatu niż wskazywały doniesienia niektórych naukowców i tzw. „zielonych”.
- Konie odzyskują kondycję, trudniej z hodowlą bydła. Ponad 600 sztuk przebywa w skandalicznych warunkach. Wysoka śmiertelność cieląt, brak właściwej opieki higienicznej i weterynaryjnej – alarmuje na Facebook'u posłanka Joanna Kluzik-Rostkowska, która niedawno wizytowała stadninę w Janowie Podlaskim.
– Bardzo dobrze rozumiemy słowa premiera RP, który bezpośrednio uczulał Polaków do ograniczenia kontaktów z osobami postronnymi, by powstrzymać rozprzestrzenianie się koronawirusa – powiedział Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Podlaskie Zrzeszenie Producentów Bydła krytycznie odniosło się do projektu rozporządzenia ministerstwa rolnictwa w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Dobrostan zwierząt” ujętego w ramach PROW 2014-2020. - Pragniemy wskazać, że zakres przewidzianej pomocy dobrostanowej jest niewystarczający, a zarazem krzywdzący względem posiadaczy bydła mięsnego (opasowego) – napisali w liście do ministra rolnictwa Andrzej Borkowski i Tomasz Zawadzki – członkowie komitetu założycielskiego PZPB.
Kulawizny to bardzo często występujące u krów mlecznych schorzenia, które poważnie osłabiają zwierzęta, wpływają na ich dobrostan i w efekcie na wydajność produkcyjną. Większość rolników zdaje sobie sprawę ze związku między kulawiznami a wydajnością mleczną zwierząt. Problemy racicowe mogą jednak wpływać również na wskaźniki związane z płodnością krów. Co na ten temat mówią najnowsze badania i czy negatywnych skutków kulawizn można uniknąć?
Już niebawem w ramach PROW 2014-2020 ruszy działanie pod nazwą „Dobrostan zwierząt”. Mimo, że projekt wydaje się być korzystny dla rolników, to jednak nie satysfakcjonuje on wszystkich. Hodowcy bydła opasowego czuja się pokrzywdzeni.
Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się tym, że łączy produkcję żywności z najbardziej korzystnymi dla środowiska praktykami. Stanowi alternatywę dla rolnictwa konwencjonalnego. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania naturalnymi dodatkami paszowymi w żywieniu zwierząt. Najprawdopodobniej trend ten spowodowany jest ograniczeniem możliwości stosowania antybiotyków, a także jest to „ukłon” w stronę konsumentów, którzy coraz częściej wyrażają chęci w spożywaniu produktów pochodzących od zwierząt, których dieta bogata jest w naturalne komponenty paszowe.
Smaki i zapachy odgrywają w życiu zwierząt więcej funkcji, niż mogłoby się nam wydawać. Niektóre substancje zapachowe aktywują sygnały odpowiadające za apetyt i procesy trawienia, a receptory dla smaku słodkiego znaleziono nawet w jelitach. Nowe odkrycia pomagają zrozumieć rolę smaków i zapachów i stale ulepszać pasze dla zwierząt.
Nawet w dużych stadach bydła mlecznego trojaczki zdarzają bardzo rzadko. Nic też dziwnego, że wieść o tym wydarzeniu na fermie w Szołdrach szybko się rozniosła.
W miniony piątek w Ludwinowie pod Kowalą (woj. łódzkie) doszło do nietypowego zdarzenia. Pociąg towarowy uderzył w dwa byki, które kilka dni wcześniej uciekły właścicielowi.