kps

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Bydło i mleko

Nielegalny ubój bydła w Niemczech: padają oskarżenia wobec lekarzy weterynarii

Po aferach związanych z ubojem chorego bydła w niemieckich rzeźniach, coraz częściej krytykuje się rolę weterynarzy w tym procederze. Jak informują niemieckie media, tamtejsze stowarzyszenie lekarzy weterynarii zauważa, że takie praktyki jak w rzeźniach Bad Iburg czy Düdenbüttel są możliwe tylko wtedy, gdy wszystkie strony procesu ubojowego wyraziły ciche przyzwolenie na nielegalny ubój bydła.

Czytaj więcej...

Czy uda się uratować wolno żyjące bydło z Ciecierzyc?

Dzisiaj pod siedzibą Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego zaplanowano protest przeciwko wybiciu stada wolno żyjącego bydła na terenie wsi Ciecierzyce w gminie Deszczno. - Protestujemy przeciwko rzezi wolno żyjących zwierząt jako rozwiązania problemu powstałego przez ludzkie zaniedbanie – piszą inicjatorzy manifestacji.

Czytaj więcej...

Ministerstwo przeznaczy 350 tys. zł na wybicie 170 sztuk "dzikiego" bydła. Czy słusznie?

W gminie Deszczno (woj. lubuskie) od kilku lat mieszkańcy uskarżają się na wolno żyjące stado bydła, które obecnie liczy ok. 170 sztuk. Bydło ma niszczyć uprawy i obejścia, a właściciele nie interesują się swoimi zwierzętami. Dlatego wojewoda lubuski wystąpił do ministerstwa rolnictwa o sfinansowanie likwidacji stada, które ma pochłonąć, bagatela, 350 tys. zł. Sprawa budzi jednak pewne wątpliwości, bowiem w opinii obrońców praw zwierząt, bydło można zweryfikować pod względem zdrowotnym i sztuki nadające się do utrzymania zalegalizować oraz przeznaczyć na dalszy chów.

Czytaj więcej...

Mleko w kosmetykach

W XIX wieku rozpoczął się trend dodawania sztucznych substancji chemicznych do kosmetyków. Dzięki zastępowaniu droższych, naturalnych surowców, produkty higieniczne i upiększające stały się możliwe do produkcji na większą skalę, tańsze i łatwiej dostępne. Obecnie, w sytuacji ciągłego bogacenia się społeczeństwa i poszukiwania produktów naturalnych, organicznych i lokalnych obserwujemy zupełnie odwrotny trend. Coraz więcej osób interesuje się składem nabywanych kosmetyków i jego wpływem na zdrowie i środowisko. Od kilku lat przemysł kosmetyczny skupia się więc głównie na składnikach pochodzenia naturalnego, wykorzystując bogactwo wyciągów roślinnych, olejków, czy naturalnych glin. Swój renesans, choć obecnie jeszcze na mniejszą skalę, przeżywają również składniki pochodzenia zwierzęcego. Kosmetyki z mlekiem kozim, więlbłądzim, klaczy, czy oślicy nadal mogą brzmieć dość egzotycznie. Z powodzeniem można je jednak znaleźć również na polskim rynku, a ich unikalne właściwości są z pewnością warte przetestowania.

Czytaj więcej...

Rolnicy nie wierzą w rozwiązanie problemu nielegalnego uboju bydła

51,3 proc. polskich rolników wiedziało o procederze nielegalnego uboju, zanim informacja wypłynęła do mediów – wynika z badania przeprowadzonego przez Martin & Jacob. Dla niemal 15 proc. badanych jest to sfera ich realnego doświadczenia: albo znają takie przypadki, albo wręcz sami dokonali takiej sprzedaży. Sprzedaż chorych krów na mięso była zaskoczeniem dla 48,7 proc. rolników. Większość z nich wątpi, że nagłośnienie afery z ubojni w Kalinowie może zatrzymać proceder.

Czytaj więcej...

Problemy związane z interpretacją przepisów dotyczących uboju z konieczności

- Od lat jest w branży ten sam problem związany z ubojem z konieczności. Każdy inspektorat weterynarii interpretuje przepisy dotyczące uboju z konieczności w inny sposób – mówi Jan Nowak, mgr inż. biotechnologii związany jednocześnie z rodzinnym zakładem ubojowym. Wg niego wątpliwości budzi przede wszystkim sytuacja komplikacji związanych z porodem i tego czy każdy przypadek podlega ubojowi z konieczności. Inne ważkie pytanie to: jakie stany chorobowe stwierdzone w badaniu przedubojowym zwierząt hodowlanych nie kwalifikują do poddania ich ubojowi z konieczności?

Czytaj więcej...

Ten przepis zmierza do „zarżnięcia” polskiej produkcji bydła mięsnego w systemie otwartym

- Zmiana ustawy o ochronie zwierząt przewiduje, że rolnicy utrzymujący przez cały rok bydło mięsne na wolnych wybiegach będą musieli inwestować w budynki, a to oznacza w wielu przypadkach zaniechanie hodowli. Może czasami warto posłuchać praktyków, a nie wymyślać bzdurne regulacje? - napisał wczoraj na Twitterze Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego. Wielu internautów potraktowało ten wpis jako ponury żart prima aprilisowy, ale przytoczone zapisy projektu ustawy są jednak prawdziwe. 

Czytaj więcej...

Hipertrofia mięśniowa

Po raz pierwszy zjawisko podwójnego umięśnienia (zwiększania masy mięśniowej zwierząt) opisał Culley 1807 roku, wtedy nieznane były jeszcze jego genetyczne podstawy. Powołując się na dane literaturowe można stwierdzić, że zjawisko hipertrofii mięśni ma bezpośredni związek z wystąpieniem zmiany w sekwencji kodującej gen miostatyny, której zadaniem jest m.in. regulacja wzrostu mięśni.

Czytaj więcej...

Modyfikowane byki będą produkować nasienie innych samców

Chociaż na pierwszy rzut oka stwierdzenie to może brzmieć absurdalnie, kryje się za nim całkiem dobrze przemyślany pomysł. Byki u których produkcja własnych plemników została zablokowana za pomocą inżynierii genetycznej, po wszczepieniu komórek macierzystych innego samca, produkować mogą nasienie identyczne z tym wytwarzanym przez dawcę. Ojcem potomstwa uzyskanego przy użyciu nasienia będzie zatem dawca komórek macierzystych.

Czytaj więcej...

Krzysztof Tołwiński: Polscy hodowcy bydła są „krojeni” na każdym kroku

Szef Federacji Gospodarstw Rodzinnych, Krzysztof Tołwiński, uważa, że polski hodowca bydła sprzedając swoje zwierzęta jest oszukiwany przynajmniej dwukrotnie. Po pierwsze otrzymuje za każde 100 kg żywca o kilkadziesiąt euro mniej niż hodowca z Europy Zachodniej, a po drugie przy ważeniu sprzedawanego bydła jest narażony na oszustwo. Zdaniem Tołwińskiego, nawet w 60 proc. przypadków urządzenia pomiarowe zaniżają wynik o kilkadziesiąt kilogramów.

Czytaj więcej...

Emisja amoniaku w rolnictwie – jak ją ograniczyć?

Na wzrost efektywności i wydajności produkcji roślinnej oraz zwierzęcej, wpływ ma intensywny sposób gospodarowania, a lepsza dostępność nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, mechanizacji rolnictwa przyczyniła się do wzrostu tej wydajności. Rolnictwo nazywane konwencjonalnym, intensywnym, nastawione jest na maksymalizację zysku, dzięki dużej wydajności produkcji roślinnej i zwierzęcej. Według danych literaturowych w związku z uprzemysłowieniem rolnictwa w Europie Zachodniej powstała definicja rolnictwa konwencjonalnego, którą nazywa „high-tech-agriculture”.

Czytaj więcej...

Wirus kleszczowego zapalenia mózgu w mleku z Norwegii

Naukowcy znaleźli wirusa kleszczowego zapalenia mózgu w surowym mleku pobranym od krów z norweskich gospodarstw. W niedawno opublikowanych wynikach badań ostrzegają przed zagrożeniem związanym ze spożywaniem niepasteryzowanego mleka i zachęcają rząd Norwegii do wprowadzenia odpowiednich regulacji dotyczących jego sprzedaży. Przypadki zachorowania na kleszczowe zapalenie mózgu w wyniku spożycia surowego mleka są od kilku lat regularnie odnotowywane na obszarze całej Europy. Jest to związane z rosnącą popularnością surowego mleka, przez wielu ludzi uznawanego za lepsze i bardziej wartościowe od tego poddanego pasteryzacji.

Czytaj więcej...

Salmonella wykryta w wołowinie z Niemiec. W mediach cisza.

22 lutego ogłoszono oficjalny komunikat o wykryciu bakterii wysoce patogennego serotypu Salmonella typhimurium w mielonym mięsie wołowym pochodzącym z Niemiec. Groźny patogen znaleziono we wszystkich próbkach pobranych do testów. Wołowina pakowana była w Danii i trafiła do sklepów w Finlandii.

Czytaj więcej...

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia. Stosowne procedury istnieją, ale jak wygląda ich stosowanie w praktyce? Jakie są Wasze doświadczenia?

Czytaj więcej...

Nie chcą silikonowej wołowiny z USA

12 lutego (godz. 11) odbędzie się pikieta pod ambasadą Stanów Zjednoczonych w Warszawie. Rolnicy będą manifestować przeciwko wprowadzaniu na europejski rynek wołowiny z USA i psuciu stosunków dyplomatycznych z Iranem, który jest dużym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych.

Czytaj więcej...

Kolejny cios dla polskiej wołowiny. Tym razem BSE na Dolnym Śląsku

W poniedziałek Międzynarodowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) podała, iż polski Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zgłosił wykrycie w Polsce przypadku nietypowej gąbczastej encefalopatii bydła (nietypowej BSE). Podejrzenie nietypowej BSE bez wystąpienia objawów klinicznych stwierdzono u krowy z hodowli w Mirsku na Dolnym Śląsku. Zakażona krowa została zabita i zutylizowana.

Czytaj więcej...

Mleko, a nietolerancja laktozy? Czy możemy nadal je pić?

Na świecie w roku 2017 wyprodukowano 652,5 mln ton mleka krowiego (Tabela 1), jest to wzrost o 1,4% w porównaniu z rokiem poprzednim. Polska jest 6 producentem mleka krowiego w Unii Europejskiej, a produkcja w roku 2017 wyniosła 13,6 mln ton. Mleko krowie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie. Niestety ze względu na cukier (laktozę), zawarty w tym mleku zwierzęcym, osoby nietolerujące tego składnika sięgają coraz częściej po mleka roślinne. Spośród mlek roślinnych wyróżniamy m.in. sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, kokosowe, orzechowe, konopne. Mleka te są szeroko dostępne, a wybór producentów jest dość duży.

Czytaj więcej...

Minister zapowiada drakońskie kary dla zamieszanych w ubój chorego bydła

Szef resortu rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski, w dzisiejszej audycji na antenie Polskiego Radia odniósł się do afery związanej z ubojem chorego bydła w zakładzie w Ostrowi Mazowieckiej. W jego opinii ten incydentalny przypadek psuje wizerunek polskiej żywności. Minister zapowiada, że te sprawę i każdy następny przypadek tego typu należy „wypalić gorącym żelazem”.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu