kps

skiba

CenyRolnicze
30 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0341 EUR EUR - 4.3213 GBP GBP - 5.0598 DKK DKK - 0.5794
Archiwum


30.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 205,00 (-1,56%), kukurydza CZE24: 201,00 (-3,60%), rzepak MAJ24: 439,50 (-0,17%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Aukcja koni arabskich wraca do Janowa Podlaskiego

W stadninie koni w Janowie Podlaskim odbyło się kolejne posiedzenie Rady ds. rozwoju hodowli koni w Polsce. Podczas wczorajszego spotkania omówione zostały założenia do strategii funkcjonowania spółek Skarbu Państwa zajmujących się hodowlą koni, propozycje działań toru wyścigów konnych na Służewcu i propozycje zmian w zakresie współpracy z Totalizatorem Sportowym. Przedstawione zostały także informacje Polskiego Związku Hodowców Koni o stanie hodowli koni różnych ras w Polsce.

Czytaj więcej...

Nowe pomysły na baraninę

Producenci baraniny wpadają na nowe pomysły w celu podbicia nowych rynków i przyciągnięcia uwagi konsumentów. Pomimo, że stanowi ona bardzo wartościowe mięso, w wielu miejscach świata nie jest popularna, z uwagi na małą dostępność i brak tradycji spożywania. O ile każdy słyszał o jagnięcinie, to już mięso dorosłych owiec nie brzmi równie zachęcająco. Czy wędliny uzyskiwane z mięsa takich zwierząt mają szansę zyskać większą popularność? Sprawdzono to niedawno, częstując potencjalnych klientów nowym produktem i odnotowując ich odczucia.

Czytaj więcej...

Produkcja owczarska w Polsce

Owce idealnie wpisują się w górski krajobraz polski, który nie jest kompletny bez widoku wypasanych owiec. Mimo tego w Polsce nie ma tradycji spożywania mięsa owiec. W naszym kraju utrzymywanych jest 36 ras owiec, nie są to tylko rasy obce, ale również rasy rodzime. Rasy rodzime objęte programem ochrony zasobów genetycznych to owca: cakiel podhalański, merynos odmiany barwnej, merynos polski w starym typie, czarnogłówka, kamieniecka, koridel, olkuska, pogórza, wielkopolska, wrzosówka, żelazieńska, polska owca górska odmiany barwnej. Owce są zwierzętami wszechstronnie użytkowanymi począwszy od produkcji mleka i mięsa skończywszy na wełnie i skórach.

Czytaj więcej...

Wpływ stresu na jakość mięsa zwierząt

CO STRESUJE ZWIERZĘTA RZEŹNE I JAKI MA TO WPŁYWA NA JAKOŚĆ MIĘSA?

Produkcja zwierzęca stale się rozwija, związana jest ona bezpośrednio z rozwojem i postępem cywilizacyjnym. Jakość surowca mięsnego zależy od wielu czynników m.in. genotypu, płci, wieku, żywienia, warunków odchowu, warunków środowiskowych oraz stresu wynikającego z postępowania ze zwierzętami od momentu zakończenia odchowu do momentu uboju.

Czytaj więcej...

Klonowanie bydła – nowy potencjał w produkcji żywności

W czasie, gdy w 1998 roku w Szkocji publikowano opis pierwszego na świecie przypadku zakończonego sukcesem sklonowania owcy, w Stanach Zjednoczonych już uzyskiwano krowy będące w ciąży ze sklonowanym potomstwem. Zarodki bydła mogą zostać umieszczone w macicy krowy za pomocą relatywnie prostej metody transferu. Duża efektywność procesu oznacza, że prawidłowo przeprowadzony transfer pojedynczego zarodka jest zazwyczaj wystarczający do wywołania ciąży i urodzenia zdrowego cielaka. To ogromny kontrast w stosunku do klonowania świń, w przypadku którego wymagana jest procedura chirurgiczna, a do otrzymania potomstwa wymagane jest przeniesienie 40-80 zarodków. To właśnie bydło stanowi gatunek najlepiej nadający się do procesu klonowania i mogący zapewnić najwięcej korzyści.

Czytaj więcej...

Trwają konsultacje w sprawie choroby Aujeszkyego. Koszty dodatkowych badań nie będą finansowane z budżetu państwa

Na prośbę Głównego Lekarza Weterynarii wojewódzcy lekarze weterynarii prowadzą konsultacje wśród hodowców i producentów świń w sprawie urzędowego uwolnienia kolejnych regionów Polski od choroby Aujeszkyego u świń. Celem ww. konsultacji jest poznanie stanowiska sektora w przedmiotowej sprawie, w szczególności w związku ze spodziewanymi utrudnieniami w przemieszczaniu świń między regionami o różnym statusie epizootycznym w odniesieniu do tej choroby.

Czytaj więcej...

Zawiła historia królika - od mięsnego przysmaku do domowego pupila

Tradycja spożywania króliczego mięsa sięga epoki kamienia łupanego. Jako stała praktyka żywieniowa ustaliła się jednak tylko w niektórych regionach Europy, głównie w krajach śródziemnomorskich. Pomimo że jego rola w diecie współczesnego człowieka jest marginalna i stale się zmniejsza, królik nadal zajmuje unikalną pozycję w gastronomicznym dziedzictwie, często pojawiając się w potrawach świątecznych i lokalnych specjałach. Aby sprzedaż tego rodzaju mięsa przestała spadać, potrzeba jednak czegoś więcej niż tylko odniesienia do tradycji – w końcu mamy do czynienia ze zwierzęciem, które w zależności od kontekstu może być uznane za część inwentarza, zwierzynę łowną, uciążliwego szkodnika lub ukochane zwierzątko domowe.

Czytaj więcej...

Trudny czas dla producentów świń

Nadprodukcja i spadające ceny skupu żywca wieprzowego, na które nałożyły się rosnące ceny pasz nie są jedynym zmartwieniem producentów świń. Na przyszłe kształtowanie się sytuacji branży ma znaczący wpływ sytuacja związana z dalszym rozprzestrzenianiem się wirusa ASF w Chinach i Europie, wojny handlowe oraz Brexit.

Czytaj więcej...

Dania zmniejsza zużycie antybiotyków w hodowli zwierząt

W Danii stosowanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych zostało ograniczone już czwarty rok z rzędu. Według danych z programu monitorującego DANMAP, całkowite zużycie spadło o około 3% w 2017 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Łącznie 100,9 t antybiotyków zostało wykorzystanych w hodowli zwierząt, donosi Food Institute of Danish Technical University (DTU). W latach 2013-2017 właściciele zwierząt domowych zmniejszyli zużycie antybiotyków o 14%.

Czytaj więcej...

Eksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa do 0,5 kg tygodniowo

Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie jego konsumpcji do 0,5 kg tygodniowo. Eksperci podkreślają jednak, że przejście na dietę bardziej roślinną wymaga jednak odpowiednich substytutów mięsa. Rośliny strączkowe, jajka i ryby morskie pomogą uniknąć niedoborów białka. Potrzebne będą również produkty bogate w witaminę B12.

Czytaj więcej...

Muchy – ciągle ważny wektor patogenów

Wszystkim zapewne znana mucha domowa (Musca domestica) to najpowszechniej występujący na świecie gatunek muchy. Prawdopodobnie wywodzi się z terenów środkowej Azji, skąd poszerzając swoje terytorium zadomowiła się prawie na całym świecie. Przez to, że historia tego gatunku jest tak samo długa jak gatunku ludzkiego, zaliczany jest on do gatunków synantropijnych tj. takich, które przystosowały się do życia w środowisku silnie przekształconym przez człowieka. Jest to także gatunek endofilny – taki, który cały swój cykl życiowy może zamknąć w bliskim otoczeniu człowieka. Mucha domowa występuje praktycznie wszędzie tam, gdzie człowiek. Przedstawicieli tego gatunku można spotkać w szpitalach, sklepach, restauracjach, na targach czy w gospodarstwach rolnych.

Czytaj więcej...

Większe pogłowie krów mlecznych w Polsce

Z danych GUS wynika, że liczebność krajowego stada krów mlecznych w czerwcu br. była wyższa o 3,6% r/r. Jest to drugi z rzędu wzrost pogłowia krów mlecznych w Polsce (biorąc pod uwagę dane czerwcowe), po trwającym w latach 2008-2016 systematycznym spadku.

Czytaj więcej...

Milion obywateli UE domaga się lepszej ochrony prosiąt

Unia Europejska jest jednym z największych światowych eksporterów mięsa wieprzowego. Na jej terenie obowiązuje teoretycznie zakaz takich praktyk jak obcinanie prosiętom ogonów i zębów, jednak jak wykazały śledztwa zrealizowane przez koalicję Eurogroup for Animals, średnio w przypadku ponad 90% hodowanych w Europie świń zakaz ten nie jest respektowany.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu