zm skiba

skiba

CenyRolnicze
17 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0741 EUR EUR - 4.3353 GBP GBP - 5.0812 DKK DKK - 0.5811
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Szwajcarscy producenci mleka ‘pod kreską’

Szwajcaria to kraj znany nam z produkcji doskonałych zegarków, wyśmienitej czekolady oraz świetnych serów. Można by powiedzieć, że Helweci opływają w tanie mleko o świetnych parametrach jakościowych. To drugie jest niewątpliwą prawdą natomiast, co do całego procesu hodowli krów i kosztów produkcji mleka, to opłacalność nie wygląda już tak różowo. 

Czytaj więcej...

Szczepionka na zapalenie jelita grubego u świń

Firma Boehringer Ingelheim opublikowała już kilka szczegółowych filmów online na stronie, aby wyjaśnić użytkownikowi szczepionkę na zapalenie jelita grubego. Materiały te obrazują co dzieje się w jelicie po zakażeniu Lawsonia, a także zamieszczono filmy o różnych możliwościach podawania doustnej szczepionki dla świń.

Czytaj więcej...

Do sklepów trafiła kiełbasa z groźną bakterią

W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Kiełbasa, która może zagrażać zdrowiu, została wypuszczona na rynek z terminem przydatności do 15.07.2018. 

Czytaj więcej...

Koszty i zysk z opasu bydła mięsnego

Efektywność i czas trwania opasu cielaków mięsnych jest zależny od kilku czynników, wśród których największe znaczenie ma żywienie zwierząt. Wielu hodowców przez większą część roku, od początku maja do połowy listopada pasie bydło na łąkach. Najczęściej również reszta całkowitego areału gospodarstw jest używana pod uprawy zbóż i kukurydzy. Ilość pasz jakie hodowcy mogą uzyskać z areału ziemi uprawnej jest nierzadko zbyt mała, dlatego odkupują słomę, siano i ziarno od okolicznych rolników. 

Czytaj więcej...

Rasy rodzime koni w Polsce

Rasy rodzime koni w Polsce objęte są ochroną zasobów genetycznych. Celem tego jest utrzymanie ich różnorodności biologicznej poprzez zachowanie i zwiększenie liczebności populacji ras zagrożonych, utrzymanie na odpowiednim poziomie zmienności genetycznej oraz zachowanie specyficznych cech fenotypowych i genotypowych charakterystycznych dla danej rasy.

Czytaj więcej...

Susza powodem zwiększenia eksportu australijskiej wołowiny

Niekorzystne warunki atmosferyczne zmuszają australijskich rolników do uboju zwierząt, a mięso w rezultacie zostanie wypchnięte na rynki azjatyckie. Australijskie Biuro ds. Rolnictwa, Ekonomiki Zasobów i Nauk o Ziemi (ABARES) zaktualizowało prognozę eksportu wołowiny na okres 2018/2019. W tym czasie eksport wołowiny może osiągnąć 1,15 miliona ton, co stanowi wzrost o 4% w stosunku do poprzedniej prognozy opublikowanej w marcu.

Czytaj więcej...

Współczesne niewolnictwo w polskim rolnictwie

Pixabay

Czytelnicy portalu CenyRolnicze.pl sygnalizują ogromny problem z jakim borykają się producenci trzody chlewnej w systemie nakładczym. Nasi rozmówcy mówią wprost o oszustwach na ogromną skalę, jakie są praktykowane od wielu lat. Rolnicy zadłużają się, tracą majątki, a w najlepszym przypadku stają się niewolnikami systemu wytworzonego przez korporacje rolnicze.

Czytaj więcej...

Bakterie listerii w parówkach polskiego producenta

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki. Bakterie listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

Czytaj więcej...

Mieszkańcy sceptyczni wobec ferm zwierząt futerkowych w Polsce

Stowarzyszenie Otwarte Klatki – jedna z organizacji walczących o uchwalenie nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, przewidującej m. in. zakaz hodowli zwierząt futerkowych – zaprezentowało wyniki raportu dotyczącego stosunku mieszkańców okolic ferm futrzarskich do tego rodzaju inwestycji. Większość mieszkańców miejscowości, w których prowadzona jest hodowla, opowiada się za nowelizacją ustawy.

Czytaj więcej...

Zmiany w strategii rozwoju polskiego rynku mięsa wieprzowego

W minionym tygodniu w Ministerstwie Rolnictwa największe organizacje branżowe z rynku mięsa wieprzowego porozumiały się co do wspólnej przyszłości tego sektora. Strategia zakłada wsparcie dla małych jak i ekologicznych hodowli. Koncepcja nie wyklucza też dużych, na których opiera się eksport.

Czytaj więcej...

Królik to nie tylko mięso

Marta Bykowska

W ciągu kilkudziesięciu lat na całym świecie hodowla królików uległa poważnym zmianom. Największym producentem surowca króliczego jest Azja, w Chinach produkuje się ponad 735 000 ton mięsa, co stanowi 40 % światowej produkcji. Jednak w tym kraju oprócz produkcji brojlerów rzeźnych, popularna jest hodowla królików w kierunku wełnistym. W tym celu użytkuje się króliki angorskie, a pozyskane z nich mięso jest produktem ubocznym. W Polsce, w latach 80. ubiegłego wieku systematycznie malała hodowla królików na cele futrzarskie, na korzyść brojlerów rzeźnych. Z końcem lat 90. pojawiły się jednak króliki rexy, które użytkuje się głównie w kierunku futrzarskim. Obecnie hodowla królików jest ukierunkowana głównie na mięso, a produkcja o kierunku użytkowym futrzarskim została zahamowana.

Czytaj więcej...

Kolejne pizzerie wycofują jaja z chowu klatkowego

W maju br. największa polska franczyzowa sieć pizzerii, Da Grasso, zadeklarowała wycofanie jaj z chowu klatkowego ze swoich potraw. Jako pierwsza w Polsce wyznaczyła trend innym tego typu lokalom. Politykę dobrostanu kur niosek przyjęły także Telepizza, Dominium oraz Pizzeria Presto.

Czytaj więcej...

Ukraina podwoiła sprzedaż eksportową jaj w skorupkach

Jak podaje KIPDiP w I kwartale 2018 r. Ukraina prawie podwoiła sprzedaż eksportową jaj w skorupkach, która wyniosła 23,7 tys. ton (+185% r/r) osiągając wartość  22,9 mln USD. Podobnie jak w 2017 r., w uzyskanych przychodach z eksportu kluczowe były trzy rynki:  Zjednoczone Emiraty Arabskie, (8,5 tys. ton), Irak (5,4 tys. ton) i Katar, gdzie wysłano 1,9 tys. ton jaj.

Czytaj więcej...

Szynszyla jako gatunek zwierzęcia futerkowego

Szynszyla mała to gatunek z rodziny szynszylowatych (Chinchillidae). Jest to gryzoń roślinożerny, żyjący w stadach. Szynszyle występowały naturalnie w wysokich partiach Andów, na granicy Chile, Boliwii i Peru. Ze względu na swoje miękkie, delikatne i puszyste futro stały się obiektem zainteresowania myśliwych. Intensywne pozyskiwanie tych gryzoni ze środowiska naturalnego spowodowało prawie całkowite ich wyginięcie i wpisanie szynszyli małej na listę gatunków skrajnie zagrożonych.

Czytaj więcej...

Czy wszystkie programy poprawiają poziom dobrostanu królików?

W ostatnich kilkunastu latach można zaobserwować rozwój zainteresowania tematyką dobrostanu zwierząt. Ogromne znaczenie dla podjęcia tej tematyki był raport opracowany przez komisję Brambella w 1965 roku. Zawiera on postulat, który przyznaje zwierzętom udomowionym przez człowieka „pięć wolności” (wolność od głodu i pragnienia; wolność od urazów psychicznych i bólu; wolność od ran i chorób; wolność od stresu; wolność do wyrażania naturalnego zachowania się).

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu