Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 czerwca 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9217 EUR EUR - 4,4443 GBP GBP - 4,9563 DKK DKK - 0,5961
Archiwum
05.06.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 186,75 (- 0,40%), kukurydza CZE20 - 167,00 (- 1,76%), rzepak SIE20 - 375,00 (+ 0,54%) [euro/tona] +++ +++ +++ 05.06.2020 13:49 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 5,20 zł/kg, średnia: 4,54 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Chińczycy jedzą coraz więcej wieprzowiny

Redakcja

Jak przewidują specjaliści, spożycie mięsa w Chinach wyraźnie wzrośnie w ciągu najbliższych 8 lat. Zdecydowanie najczęściej na stoły Chińczyków będzie trafiać wieprzowina.

 

Do roku 2026 Chińczycy będą spożywać 55 kilogramów mięsa rocznie. Oznacza to wzrost o 10% w stosunku do danych zarejestrowanych w 2017 r. Wieprzowina będzie najpopularniejszym mięsem wśród chińskich konsumentów, stanowiąc 60% całkowitego spożycia mięsa. Wieprzowina zdecydowanie zdystansuje drób, wołowinę i cielęcinę oraz jagnięcinę i baraninę.

 

Oczekuje się jednocześnie, że ceny będą rosnąć wolniej, ze względu na wpływ podpisanych niedawno umów handlowych i moc zakupu. Kolejnymi czynnikami, które mogą wpłynąć na prognozy dotyczące mięsa, są preferencje konsumentów i postawy wobec konsumpcji mięsa: konsumenci preferują produkty mięsne z wolnego wybiegu i produkty mięsne bez antybiotyków, ale w jakim stopniu są skłonni zapłacić za takie mięso, pozostają niejasne.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: euromeatnews.com 

Może zainteresuje Cię również:

W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cud

- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowin

Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.

Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord

Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja

Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop