Jak przewidują specjaliści, spożycie mięsa w Chinach wyraźnie wzrośnie w ciągu najbliższych 8 lat. Zdecydowanie najczęściej na stoły Chińczyków będzie trafiać wieprzowina.
Do roku 2026 Chińczycy będą spożywać 55 kilogramów mięsa rocznie. Oznacza to wzrost o 10% w stosunku do danych zarejestrowanych w 2017 r. Wieprzowina będzie najpopularniejszym mięsem wśród chińskich konsumentów, stanowiąc 60% całkowitego spożycia mięsa. Wieprzowina zdecydowanie zdystansuje drób, wołowinę i cielęcinę oraz jagnięcinę i baraninę.
Oczekuje się jednocześnie, że ceny będą rosnąć wolniej, ze względu na wpływ podpisanych niedawno umów handlowych i moc zakupu. Kolejnymi czynnikami, które mogą wpłynąć na prognozy dotyczące mięsa, są preferencje konsumentów i postawy wobec konsumpcji mięsa: konsumenci preferują produkty mięsne z wolnego wybiegu i produkty mięsne bez antybiotyków, ale w jakim stopniu są skłonni zapłacić za takie mięso, pozostają niejasne.
Źródło: euromeatnews.com