Dzisiaj na antenie Radia ZET, poseł PiS i przewodniczący Rady Mediów Narodowych, Krzysztof Czabański dał do zrozumienia słuchaczom, że wprowadzenie przepisów zakazujących hodowli zwierząt futerkowych będzie bardzo trudne.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki – jedna z organizacji walczących o uchwalenie nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, przewidującej m. in. zakaz hodowli zwierząt futerkowych – zaprezentowało wyniki raportu dotyczącego stosunku mieszkańców okolic ferm futrzarskich do tego rodzaju inwestycji. Większość mieszkańców miejscowości, w których prowadzona jest hodowla, opowiada się za nowelizacją ustawy.
W ciągu kilkudziesięciu lat na całym świecie hodowla królików uległa poważnym zmianom. Największym producentem surowca króliczego jest Azja, w Chinach produkuje się ponad 735 000 ton mięsa, co stanowi 40 % światowej produkcji. Jednak w tym kraju oprócz produkcji brojlerów rzeźnych, popularna jest hodowla królików w kierunku wełnistym. W tym celu użytkuje się króliki angorskie, a pozyskane z nich mięso jest produktem ubocznym. W Polsce, w latach 80. ubiegłego wieku systematycznie malała hodowla królików na cele futrzarskie, na korzyść brojlerów rzeźnych. Z końcem lat 90. pojawiły się jednak króliki rexy, które użytkuje się głównie w kierunku futrzarskim. Obecnie hodowla królików jest ukierunkowana głównie na mięso, a produkcja o kierunku użytkowym futrzarskim została zahamowana.
Szynszyla mała to gatunek z rodziny szynszylowatych (Chinchillidae). Jest to gryzoń roślinożerny, żyjący w stadach. Szynszyle występowały naturalnie w wysokich partiach Andów, na granicy Chile, Boliwii i Peru. Ze względu na swoje miękkie, delikatne i puszyste futro stały się obiektem zainteresowania myśliwych. Intensywne pozyskiwanie tych gryzoni ze środowiska naturalnego spowodowało prawie całkowite ich wyginięcie i wpisanie szynszyli małej na listę gatunków skrajnie zagrożonych.
W ostatnich kilkunastu latach można zaobserwować rozwój zainteresowania tematyką dobrostanu zwierząt. Ogromne znaczenie dla podjęcia tej tematyki był raport opracowany przez komisję Brambella w 1965 roku. Zawiera on postulat, który przyznaje zwierzętom udomowionym przez człowieka „pięć wolności” (wolność od głodu i pragnienia; wolność od urazów psychicznych i bólu; wolność od ran i chorób; wolność od stresu; wolność do wyrażania naturalnego zachowania się).
Fermowa hodowla zwierząt futerkowych liczy ok. 100-120 lat (zależnie od źródła). Pierwsze hodowle zwierząt futerkowych powstały w Ameryce Północnej i Kanadzie. W Europie pierwsze fermy (lisów) pojawiły się w Norwegii w 1914 roku, w Polsce dopiero w latach 1925-1927 (była to ferma lisów srebrzystych).
Mięso królika z roku na rok zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. W zależności od kierunku użytkowania, wszystkie rasy królików możemy podzielić na: mięsne, mięsno-futerkowe, futerkowe i wełniste. Największym producentem surowca mięsnego jest Azja, w Chinach produkukowane jest ok. 40% światowej produkcji.
Panujące w ostatnich dniach nadspodziewanie wysokie temperatury powietrza oraz słoneczna pogoda sprawiły, że pszczoły w eksperymentalnej pasiece w Toruniu już rozpoczęły kolejny pracowity sezon.
Walmart chce zbudować robotyczne pszczoły. Mówi się, że amerykański gigant handlu detalicznego złożył kilka wniosków patentowych na różne samoloty, zwłaszcza te przydatne w rolnictwie.
Pszczoły wymierają, także w Polsce. Przeciwdziałać ma temu akcja „Manifest Gmin Przyjaznych Pszczołom”, która zachęca samorządy do ochrony tych owadów.
Polska zaraz po Danii jest jednym z czołowych producentów skór norek (Tab.1.) produkując ok. 8,5 mln skór rocznie. W roku 2016 eksport surowych skór futrzarskich wyprodukowanych w Polsce wyniósł 1,7 mld złotych, co uplasowało Polskę na drugim/ trzecimmiejscu na świecie pod względem produkcji.
W Polsce z roku na rok można zauważyć wzrost zainteresowania mięsem króliczym. Współczesny konsument zwraca uwagę na to, co je, ceni wysoką wartość odżywczą mięsa i jego jakość. W Polsce nie ma tradycji spożywania mięsa króliczego, dane są bardzo zróżnicowane, ale według wszystkich autorów zajmujących się badaniem tego surowca kształtuje się ono na niskim poziomie.
Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki stosowane w leczeniu ludzi jest przyczyną podjęcia działań zmierzających do ograniczenia stosowania produktów leczniczych, weterynaryjnych u zwierząt.
Restrykcyjna zmiana pasz w żywieniu królików jest ryzykowna, ponieważ zwierzęta te mają bardzo wrażliwy przewód pokarmowy. W hodowli królików, poszukuje się pasz, dzięki którym uzyska się pożądany efekt, czyli szybkie przyrosty przy stosunkowo niskim zużyciu paszy. Żywienie dorosłych już zwierząt powinno być uzależnione od ich aktualnego stanu zdrowotnego (fizjologicznego) i produkcyjności. Mieszanki muszą być produkowane ze składników o najwyższej jakości, powinny być odpowiednio zbilansowane.
W ostatnich latach zauważono znaczny wzrost zainteresowania tematyką prozdrowotną. Nieodpowiedni tryb życia i zła dieta w dużej mierze przyczyniają się do występowania chorób cywilizacyjnych (chorób XXI wieku). Są to globalnie występujące choroby, cywilizacji spowodowane postępem cywilizacyjnym, do których można zaliczyć między innymi choroby sercowo-naczyniowe, układu oddechowego, przewodu pokarmowego, choroby alergiczne i choroby zakaźne.
Płot o wysokości 1,40 metra nie był w stanie go zatrzymać: ponad 50 sztuk owiec, należących do jednego hodowcy, zostało pogryzionych przez wilka. To dużo, a pieniędzy więcej nie będzie.