kps

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Drób

Rosja produkuje coraz więcej indyków

Import mięsa indyków do Rosji zmniejszy się na koniec tego roku do 250 tysięcy ton.  Będzie to spadek o 111 procent w porównaniu z rokiem 2013. W tym samym czasie rosyjska produkcja krajowa mięsa indyczego wzrośnie o 54 procent, do 230 tys. ton.

Czytaj więcej...

17.07.2017 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki: mięso tanieje

Po weekendzie ceny mięsa spadły zdecydowanie. Dziś ubojnie nie sprzedają tuszki drożej niż 5,50 zł/kg, choć jeszcze w piątek niektóre firmy oficjalnie publikowały stawkę 5,80 zł/kg. Żywiec utrzymuje swoją wartość. Tylko niektóre podmioty zredukowały ceny o kilka groszy w dół, ale jest to kosmetyczna zmiana, co widać także po średniej.

Czytaj więcej...

10.07.2017 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki: najnowsza informacja z rynku

Ubojnie niechętnie publikowały dziś swoje cenniki skupu żywca i sprzedaży mięsa. Z rynku napływają tak sprzeczne informacje, że trudno dziś o jednoznaczną ocenę, co się dzieje z cenami. Część firm po prostu czeka na innych uczestników rynku. Inni ostrożnie utrzymują stawki z piątku. Choć mowa jest o obniżkach, oficjalne informacje pokazują zupełnie inny kierunek zmian.

Czytaj więcej...

Ostre hamowanie w produkcji mięsa drobiowego w Polsce

W pierwszym kwartale tego roku produkcja mięsa drobiowego - mierzona wielkością ubojów - wzrosła w Polsce tylko o nieco ponad jeden procent czyli dwukrotnie mniej niż średnia dla wszystkich krajów Unii Europejskiej – wynika z analizy danych Eurostatu przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Jednoprocentowy wzrost tegorocznej produkcji w naszym kraju silnie kontrastuje z wynikami z ubiegłych lat.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone na wiodącej pozycji wśród eksporterów przetworów jajecznych do UE

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobu i Pasz, amerykańskie przedsiębiorstwa przetwórstwa jaj dominują od początku 2017 r. w dostawach produktów jajecznych do Europy. Ponad 70% zrealizowanych wysyłek do UE pochodziło ze Stanów Zjednoczonych. Przyczynił się do tego kilkukrotny wzrost popytu ze strony podmiotów unijnych na  suszone przetwory jajeczne oferowane przez amerykańskie zakłady.

Czytaj więcej...

05.07.2017 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki: utrzymuje się tendencja wzrostowa

Nadal utrzymuje się trend wzrostowy cen drobiu. Przez tydzień stawki zostały podniesione o 40-50 groszy na każdym kilogramie. Firmy narzekają na problemy ze skupem żywca. Brojlerów w tej chwili brakuje w kilku regionach kraju i znalazło to natychmiast odzwierciedlenie w warunkach oferowanych drobiarzom. Stawki kontraktacyjne odbiegają dziś zdecydowanie od wolnorynkowych, a warto przypomnieć, że w ubiegłą środę średnie stawki były niemal identyczne.

Czytaj więcej...

03.07.2017 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki: odbicie na początek weekendu

W ubojniach słychać dziś od rana, że brakuje żywca i dlatego oferowane drobiarzom ceny wzrosły. Drożeje także mięso. Na pewno zbyt gwarantują obecnie ośrodki wczasowe i gastronomia, a brzydka pogoda sprawia, że Polacy, którzy zostali w kraju, zamiast na plaży spędzają czas w lokalach. Pytanie brzmi natomiast: jaki procent zamawianych w restauracjach dań zawiera drób, a ile ulubioną przez rodaków wieprzowinę?

Czytaj więcej...

Brexit. Możliwe scenariusze oraz znaczenie dla polskiego drobiarstwa

Po roku od historycznego głosowania, w którym Brytyjczycy zdecydowali o wyjściu z Unii Europejskiej, brytyjska premier ogłosiła przedterminowe wybory powszechne, aby wzmocnić swoją pozycję przed negocjacjami ze Wspólnotą. Wyniki głosowania okazały się jednak dla partii rządzącej niekorzystne i zamiast uzyskać spodziewane dodatkowe głosy w parlamencie musiała ona tworzyć rząd mniejszościowy. Sytuacja polityczna w Wielkiej Brytanii skomplikowała się znacząco i zamiast oczekiwanego „twardego Brexitu” pojawiły się w rozważaniach analityków także trzy inne scenariusze rozwodu.

Czytaj więcej...

30.06.2017 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki: obecny poziom cen nie zadowala drobiarzy

Czerwiec kończy się cenami, które drobiarzy na pewno nie satysfakcjonują. Wprawdzie analitycy nie przewidują na najbliższy czas stawek innych niż w granicach 3,30-3,60 zł/kg, jednak dziś trudno nawet o tę maksymalna granicę. Nie może być więc mowy o zadowoleniu. Od dawna producenci mówią, że niewielkie podwyżki po okresie, kiedy pracują na granicy opłacalności, nie poprawiają ich sytuacji finansowej.

Czytaj więcej...

26.06.2017 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki: spadki pogłębiają się

Nowy tydzień przyniósł nowe cenniki drobiu. Stawki nadal spadają. Z analiz Krajowej Izby Drobiu i Pasz wynika, że w najbliższym czasie ceny skupu żywca będą się wahać w granicach od 3,30 zł/kg do 3,60 zł/kg. Dyrektor KIPDiP tłumaczy, że ceny skupu wynikają między innymi z obaw ubojni, aby nie zapłacić drobiarzom zbyt dużo za dostarczone brojlery, ponieważ nie ma pewności, jak będą wyglądały ceny hurtowe tuszki.

Czytaj więcej...

Brexit spowoduje większą produkcję jaj na Wyspach?

Rolnicy w Walii – jak informują tamtejsze media – zmieniają profil swojej produkcji w ten sposób, że zmniejszają dotychczasowe obszary działalności otwierając w to miejsce chów kur nieśnych. Takie postępowanie jest powszechnie uznawane za najlepszy sposób zabezpieczenia się farmerów przed ryzykami związanymi z Brexitem.

Czytaj więcej...

Znaczenie geografii w eksporcie drobiu na przykładzie USA i Polski

Bliskość geograficzna ma decydujące znaczenie przy eksporcie mięsa drobiowego – wynika z raportu American Farm Bureau Foundation for Agriculture, który przeanalizowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.  KIPDiP porównała także obserwacje amerykańskich analityków z wynikami polskich firm. Zestawienie dowodzi, że wnioski AFBFA są prawdzie także w stosunku do polskiego eksportu.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu