kojs

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Ostre hamowanie w produkcji mięsa drobiowego w Polsce

Redakcja
drob brojlery-ceny

W pierwszym kwartale tego roku produkcja mięsa drobiowego - mierzona wielkością ubojów - wzrosła w Polsce tylko o nieco ponad jeden procent czyli dwukrotnie mniej niż średnia dla wszystkich krajów Unii Europejskiej – wynika z analizy danych Eurostatu przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Jednoprocentowy wzrost tegorocznej produkcji w naszym kraju silnie kontrastuje z wynikami z ubiegłych lat.

W zeszłym roku, po pierwszym kwartale przyrost ilości produkowanego w Polsce mięsa drobiowego, wyniósł rok do roku, 16,7 procent. Był to drugi największy, po Irlandii,  przyrost względny wśród państw UE. Średnio unijna produkcja zwiększyła się wtedy o 7,1 procent. Z podobną sytuacja mieliśmy do czynienia dwa lata temu. Po pierwszym kwartale 2015 roku hodowcy odstawili do ubojni o prawie 16 procent więcej drobiu niż rok wcześniej. Był to najlepszy wynik w Europie, przy średnim wzroście wynoszącym w UE niespełna 3,8 procent.  

 

- Na polskim rynku mięsa drobiowego widać pewne ochłodzenie. Co prawda produkcja cały czas rośnie, ale dynamika tego wzrostu gwałtownie spada. Ma to związek z nasyceniem rynku krajowego oraz pogorszeniem się warunków eksportowych – twierdzi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Jego zdaniem spowolnienie produkcji będzie postępowało. Zjawisko to będzie dotyczyło jednak przede wszystkim kurcząt rzeźnych. Producenci gęsi, a szczególnie kaczek mogą w dalszym ciągu liczyć na silny trend wzrostowy.

 

Przypomnijmy, że na początku tego roku eksperci Komisji Europejskiej ogłosili, że spodziewają się, że produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku wzrośnie aż o 17 proc., a brojlerów kurzych aż o 19,5 procent. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz uznała wtedy te prognozy za „szokująco wysokie” twierdząc, że wzrost produkcji drobiu w naszym kraju w 2017 roku będzie zbliżony do wartości uzyskanych w roku 2016.

 

 

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu