Import mięsa indyków do Rosji zmniejszy się na koniec tego roku do 250 tysięcy ton. Będzie to spadek o 111 procent w porównaniu z rokiem 2013. W tym samym czasie rosyjska produkcja krajowa mięsa indyczego wzrośnie o 54 procent, do 230 tys. ton.
Zwiększanie udziału krajowego w podaży jest wspierane przez rząd rosyjski w ramach zwiększania samowystarczalności żywnościowej kraju.
Za około jedna czwartą produkcji indyków w Rosji odpowiada grupa Cherkizovo. Od trzech miesięcy ze stu procentową mocą pracuje nowy zakład Cherkizova specjalizujący się w chowie i uboju indyków - Tambov. Przedstawiciele Cherkizova zapowiadają, że nowa instalacja będzie docelowo produkować do 100 tys. ton mięsa rocznie, co oprócz zaspokajania popytu wewnętrznego pozwoli także na rozwiniecie sprzedaży zagranicznej mięsa indyczego. Budowa nowych zakładów była dotowana przez rosyjskie ministerstwo rolnictwa.
Źródło: KIPDiP