Siara bydlęca zawiera ogromne ilości witamin, minerałów, przeciwciał i związków bioaktywnych. Na rynku suplementów, żywności funkcjonalnej i dla niemowląt popyt na siarę stale rośnie. Ze względu na niską dostępność oferuje się za nią wysokie ceny. Rynek ten jest wciąż niszowy, ale z roku na rok się rozwija.
Źródło cennych składników prozdrowotnych
Siara nazywana jest czasami „płynnym złotem”. Ten pierwszy pokarm przeznaczony dla nowonarodzonych zwierząt to prawdziwa bomba odżywcza, bogata w witaminy, minerały, czynniki wzrostu, prebiotyki, probiotyki, przeciwciała i inne związki bioaktywne – m.in. bakteriobójczą laktoferrynę. Siara produkowana jest przez krowy tylko przez krótki czas po porodzie, zazwyczaj do 5 dni, z czego pierwsze partie, najbogatsze w cenne składniki, powinny jak najszybciej trafić do cielęcia. Więcej na ten temat: Cielęta: pomoc po porodzie i odpojenie siarą. Produkcja siary wynosi zaledwie 0,5% całkowitej rocznej produkcji (kg) przez krowę mleczną. Na wielu fermach istnieje jednak nadprodukcja siary, którą można spożytkować na inne sposoby.
W ostatnich latach dynamicznie rośnie popyt na siarę bydlęcą, kozią i owczą do produkcji szerokiej gamy preparatów w postaci proszku, tabletek, kapsułek i płynów, do wykorzystania w medycynie i żywieniu ludzi. Żywność funkcjonalna na bazie siary wspiera mikrobiom układu pokarmowego, dostarcza łatwostrawnego białka, węglowodanów, lipidów oraz przeciwciał, które zapewniają miejscową ochronę przed patogenami. Siara idealnie wpisuje się w definicję żywności funkcjonalnej i naturalnych suplementów. Jest również wykorzystywana w żywieniu niemowląt. Suplementacja siary bydlęcej zalecana jest zwłaszcza w przypadku wcześniaków. Producenci produktów z siarą rekomendują ją również dla sportowców. Niska dostępność siary sprawia, że osiąga na rynku bardzo wysokie ceny. Obecnie jest to jednak niszowy i zamknięty rynek.
Światowy rynek siary bydlęcej
Według niedawno wydanego raportu przez Transparency Market Research (TMR), w 2019 roku wartość światowego rynku siary bydlęcej wniosła 2,6 mld dolarów amerykańskich. Przewiduje się, że do 2027 roku wartość ta wyniesie 4,3 mld dolarów. Rosnące zapotrzebowanie na żywność funkcjonalną napędza globalny rynek siary bydlęcej. Najczęstsza forma sprzedawanych preparatów to proszki i tabletki (66%), natomiast płynne preparaty i kapsułki stanowią odpowiednio 15% i 19%.
Głównym segmentem światowego rynku siary bydlęcej, pod względem końcowego zastosowania jest żywność funkcjonalna. Na drugim miejscu są odżywki dla sportowców i farmaceutyki. Głównym kanałem sprzedaży (34%) jest sprzedaż bezpośrednia. Pozostałymi kanałami sprzedaży są sprzedaż internetowa, niektóre supermarkety, sklepy specjalistyczne, apteki, sklepy ze zdrową żywnością i inne formy sprzedaży detalicznej.
W światowym rynku produktów z siarą przodują Azja, z wyłączeniem Japonii. Na następnym miejscu jest Ameryka Północna i Europa. Dużymi producentami są Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Nowa Zelandia, Niemcy i Holandia. Ze względu na to, że niewiele firm zajmuje się produkcją i eksportem preparatów z siarą, zazwyczaj zaopatrują się z różnych źródeł - nawet kilku krajów.
Do największych marek zajmujących się sprzedażą siary należą NOW Health Group, APS Biogroup, Sovereign Laboratories, Genceutic Naturals, Biostrum Nutritech Pvt. Ltd., Vivesa holding s.r.o., Cure Nutraceutical PVT. LTD., Iodane Pharma A/S, Agati Healthcare Pvt Ltd PuraLife, LLC., Bionatin Bv, Farbest Brands, MIP Colostrum NZ, BIN Science LLC, Jarrow Formulas Inc.
Przykładowe ceny preparatów z siarą w sprzedaży końcowej na polskim rynku wynoszą: 140 zł za 150 ml płynnej siary bydlęcej; 30-90 zł za 60 kapsułek zawierających po 200-210 mg liofilizowanej siary; 330 zł za 200 g proszku z liofilizowaną siarą.
Źródła:
Costa, A., et al. "Invited review: Bovine colostrum, a promising ingredient for humans and animals—Properties, processing technologies, and uses." Journal of Dairy Science (2023).
Transparency Market Research