Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, Unia Europejska chce zmiany stawek VAT na żywność. Zdrowa żywność, np. w postaci owoców i warzyw, miałyby być objęta zerową stawką podatku, a żywność o największym śladzie węglowym, czyli głównie mięso, zostałaby objęta standardową stawką VAT, która w Polsce wynosi 23%. Przy takiej polityce brukselskich dygnitarzy już niebawem popularny „schabowy” może stać się towarem luksusowym.
Powyższą propozycję złożyli europosłowie z komisji ochrony środowiska naturalnego, zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności. - Zmiana miałaby wejść w życie wraz z postanowieniami europejskiego Zielonego Ładu dla rolnictwa, który Bruksela zaproponowała jeszcze w maju ubiegłego roku. Jego kluczowym elementem jest strategia „Od pola do stołu”, której celem jest przekonanie Europejczyków do zmiany podejścia do produkcji żywności. Na stronach internetowych Rady Unii Europejskiej czytamy, że „UE zamierza przekształcić sposób produkcji i konsumpcji żywności w Europie, by zmniejszyć ślad środowiskowy systemów żywnościowych i wzmocnić ich odporność na kryzysy. Chodzi też o to, by zapewnić obecnym i przyszłym pokoleniom zdrową i przystępną cenowo żywność” – informuje portal dziennik.pl powołując się na Gazetę Prawną.