zm skiba

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Wciąż brakuje wiarygodnych ocen wpływu produkcji mięsa in vitro na środowisko

Redakcja
sztuczne mięso, mięso z laboratorium, mięso z próbówki

Duńscy naukowcy nie zakładają, że mięso in vitro wkrótce zagości na rynku. Według analizy aktualnych badań Duńskiego Instytutu Technologicznego (DTI) i literatury specjalistycznej, wiele pytań dotyczących masowej produkcji sztucznego mięsa wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Wymagane do tego stabilne i wydajne linie komórkowe nie są jeszcze dostępne. Ponadto pożywki nie zostały odpowiednio zbadane pod kątem zastosowania na dużą skalę i jednocześnie ekonomicznego.

 

Naukowcy zwracają uwagę, że nie udało się jeszcze wytworzyć sztucznych struktur mięśniowych grubszych niż 1 mm. Oznacza to, że obecnie nie można produkować np. steków. Jednocześnie brak jest obecnie podejść do jednoczesnej hodowli tłuszczu i tkanki łącznej, które miałyby decydujące znaczenie dla naturalnego wyglądu i smaku sztucznych wyrobów mięsnych.

 

Niedojrzała technologia

 

Zdaniem naukowców z DTI wciąż brakuje wiarygodnych ocen wpływu produkcji mięsa in vitro na środowisko. Prawdą jest, że często twierdzi się, że technologia oszczędza zasoby. Twardych dowodów na to twierdzenie ciągle jednak brakuje. - Technologia stojąca za mięsem z szalki Petriego jest wciąż bardzo niedojrzała i jest raczej mało prawdopodobne, aby sztuczne mięso stało się w najbliższej przyszłości poważną alternatywą dla konwencjonalnych produktów mięsnych - uważa ekspert DTI ds. inżynierii procesowej w technologii żywności, Christian Vestergaard. 

 

Tymczasem eksperci branżowi widzą możliwą przyszłość sztucznego mięsa jako oficjalnie zatwierdzonej żywności w połączeniu wegańskich substytutów mięsa i mięsa in vitro. Według aktualnego raportu foodnavigator.com, główną zaletą takich hybrydowych produktów jest ich smak. Zdaniem ekspertów jest to znacznie bliższe oryginałowi pochodzenia zwierzęcego niż czysta żywność pochodzenia roślinnego, ponieważ tłuszcz roślinny w sposób sensoryczny zastępuje tłuszcz zwierzęcy w produkcie, umożliwiając w ten sposób doznania smakowe bardzo zbliżone do prawdziwego mięsa. Według raportu nie chodzi tylko o smak, ale także o wygląd, konsystencję i aromat. Oznacza to, że tak mieszany produkt mógłby stać się alternatywą nie tylko dla wegan i fleksitarian, ale także dla mięsożerców.

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu