kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
22 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9576 EUR EUR - 4.6072 GBP GBP - 5.4652 DKK DKK - 0.6192
Archiwum


23.10.2021 KUPIĘ 24 TONY ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-411, tel.: 500 135 296

23.10.2021 SPRZEDAM 100 TON KUKURYDZY, transport rolnika, małopolskie, nowosądecki, 33-316, tel.: 664 531 879

23.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mięsny, 400 kg, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 600 366 166

23.10.2021 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mieszaniec, 400 kg, dolnośląskie, bystrzycki, 51-520, tel.: 789 309 353

23.10.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 670 kg, wielkopolskie, poznański, 62-060, tel.: 601 624 295

23.10.2021 SPRZEDAM 700 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, warszawski, 05-850, tel.: 606 920 897

23.10.2021 SPRZEDAM 45 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, wielkopolskie, grodziski, 62-067, tel.: 692 929 054

22.10.2021 13:52 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,50-6,00 zł/kg, średnia: 5,80 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

22.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-280,00 (+1,27%), kukurydza LIS21-249,00 (+0,71%), rzepak LIS21-674,50 (-1,71%) [euro/t]

20.10.2021 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

20.10.2021 SPRZEDAM 7 KRÓW, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

19.10.2021 SPRZEDAM 380 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-120, tel.: 513 516 204

18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

Dodaj komunikat

agrifirm

zm skiba

Chiny wchodzą w produkcję wieprzowiny z laboratorium. Cena będzie konkurencyjna

Redakcja
sztuczne mięso, mięso z laboratorium, mięso z próbówki

Chiński start-up CellX zaprezentował 3 września wybór dań z wieprzowiny hodowanych w laboratoriach i poinformował, że do 2025 r. będą odbywały się prace nad tym, aby takie „mięso” mogło być konkurencyjne względem mięsa tradycyjnego.

 

Reuters donosi, że inwestorzy zostali zaproszeni do spróbowania jednego z prototypów mięsa wyprodukowanego w laboratorium w Szanghaju z komórek zebranych z rodzimej chińskiej czarnej świni. „Smak jest mdły… ale ogólnie nie jest zły” – powiedział Li Peiying, gość, który testował mielone mięso wieprzowe zmieszane z białkiem roślinnym.

 

Mięso hodowlane, czyli mięso wyhodowane z komórek mięśni zwierzęcych w laboratorium, może znacznie zmniejszyć wpływ zwierząt hodowlanych na środowisko, a jednocześnie pozwoli uniknąć problemów związanych z dobrostanem i chorobami. - W szczególności Chiny, które skonsumowały 86 milionów ton mięsa w 2020 roku, czyli około 30% światowego popytu, pilnie potrzebują czystszego mięsa, aby osiągnąć swoje cele w zakresie emisji dwutlenku węgla – głosi komunikat CellX.

 

Mięso hodowane w laboratorium może również zapewnić bardziej stabilną podaż żywności na rynku, który boryka się z ogromnymi niedoborami i zmiennością po wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku. Jednak koszty produkcji w powstającym przemyśle są nadal znacznie wyższe niż w przypadku konwencjonalnego białka, a analitycy twierdzą, że konsumenci mogą czuć niechęć do jedzenia sztucznie hodowanego mięsa.

 

Wiele osób chce tego spróbować

 

- Jednak w Chinach „wiele osób chce tego spróbować” – powiedział Reuterowi założyciel CellX, Yang Ziliang .Yang odmówił komentarza na temat bieżących kosztów produkcji, ale powiedział, że firma, założona w zeszłym roku, dąży do tego, by do 2025 r. być konkurencyjną pod względem kosztów w stosunku do mięsa zwierzęcego.

 

W niedawnym raporcie McKinsey oszacowano, że mięso hodowlane może osiągnąć poziom kosztów z mięsem konwencjonalnym do 2030 r., ponieważ przemysł zwiększa skalę i dopracowuje prace badawczo-rozwojowe.

 

Wyhodowane w laboratorium mięso z kurczaka zostało po raz pierwszy sprzedane konsumentom w Singapurze w zeszłym roku, ale obecnie nie ma przepisów zezwalających na jego sprzedaż w Chinach. CellX, który na początku tego roku zebrał 4,3 miliona dolarów, a teraz poszukuje nowych funduszy, również przygląda się światowemu rynkowi. - Naszą wizją jest zmiana sposobu produkcji mięsa. To nie tylko kwestia Chin, to kwestia globalna, więc abyśmy mogli zrealizować naszą wizję, musimy być firmą globalną – powiedział Yang.

 

 Źródło: The Pig Site News

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu