kojs

skiba

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Chiny wchodzą w produkcję wieprzowiny z laboratorium. Cena będzie konkurencyjna

Redakcja
sztuczne mięso, mięso z laboratorium, mięso z próbówki

Chiński start-up CellX zaprezentował 3 września wybór dań z wieprzowiny hodowanych w laboratoriach i poinformował, że do 2025 r. będą odbywały się prace nad tym, aby takie „mięso” mogło być konkurencyjne względem mięsa tradycyjnego.

 

Reuters donosi, że inwestorzy zostali zaproszeni do spróbowania jednego z prototypów mięsa wyprodukowanego w laboratorium w Szanghaju z komórek zebranych z rodzimej chińskiej czarnej świni. „Smak jest mdły… ale ogólnie nie jest zły” – powiedział Li Peiying, gość, który testował mielone mięso wieprzowe zmieszane z białkiem roślinnym.

 

Mięso hodowlane, czyli mięso wyhodowane z komórek mięśni zwierzęcych w laboratorium, może znacznie zmniejszyć wpływ zwierząt hodowlanych na środowisko, a jednocześnie pozwoli uniknąć problemów związanych z dobrostanem i chorobami. - W szczególności Chiny, które skonsumowały 86 milionów ton mięsa w 2020 roku, czyli około 30% światowego popytu, pilnie potrzebują czystszego mięsa, aby osiągnąć swoje cele w zakresie emisji dwutlenku węgla – głosi komunikat CellX.

 

Mięso hodowane w laboratorium może również zapewnić bardziej stabilną podaż żywności na rynku, który boryka się z ogromnymi niedoborami i zmiennością po wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku. Jednak koszty produkcji w powstającym przemyśle są nadal znacznie wyższe niż w przypadku konwencjonalnego białka, a analitycy twierdzą, że konsumenci mogą czuć niechęć do jedzenia sztucznie hodowanego mięsa.

 

Wiele osób chce tego spróbować

 

- Jednak w Chinach „wiele osób chce tego spróbować” – powiedział Reuterowi założyciel CellX, Yang Ziliang .Yang odmówił komentarza na temat bieżących kosztów produkcji, ale powiedział, że firma, założona w zeszłym roku, dąży do tego, by do 2025 r. być konkurencyjną pod względem kosztów w stosunku do mięsa zwierzęcego.

 

W niedawnym raporcie McKinsey oszacowano, że mięso hodowlane może osiągnąć poziom kosztów z mięsem konwencjonalnym do 2030 r., ponieważ przemysł zwiększa skalę i dopracowuje prace badawczo-rozwojowe.

 

Wyhodowane w laboratorium mięso z kurczaka zostało po raz pierwszy sprzedane konsumentom w Singapurze w zeszłym roku, ale obecnie nie ma przepisów zezwalających na jego sprzedaż w Chinach. CellX, który na początku tego roku zebrał 4,3 miliona dolarów, a teraz poszukuje nowych funduszy, również przygląda się światowemu rynkowi. - Naszą wizją jest zmiana sposobu produkcji mięsa. To nie tylko kwestia Chin, to kwestia globalna, więc abyśmy mogli zrealizować naszą wizję, musimy być firmą globalną – powiedział Yang.

 

 Źródło: The Pig Site News

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu