zm skiba

kojs

CenyRolnicze
10 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9866 EUR EUR - 4.2979 GBP GBP - 4.9961 DKK DKK - 0.5761
Archiwum


10.05.2024 13:19 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,70 zł/kg, średnia: 8,18 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

10.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (-1,63%), kukurydza CZE24: 207,75 (+2,47%), rzepak SIE24: 482,00 (+1,31%)

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

06.05.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mięsny, 850 kg, łódzkie, piotrkowski, 97-320, tel.: 503 504 600

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Hipokryzja Billa Gates’a. Prywatny samolot, walka z produkcją zwierzęcą i inwestycja w sztuczne mięso

Niemiecka branża mięsna napisała list do Billa Gatesa po tym, jak miliarder wezwał publicznie do unikania jedzenia mięsa, o czym napisał w swojej nowej książce, promując jednocześnie mięso syntetyczne. Branża zwraca uwagę, że prywatny samolot Gates’a wytwarza ogromne ilości szkodliwych dla środowiska gazów. Warte podkreślenia jest, że orędownik ograniczenia hodowli bydła zainwestował miliony dolarów w produkcję sztucznego mięsa.  

Czytaj więcej...

Niemiecki gigant mięsny coraz mocniej stawia na produkty wegetariańskie

Grupa Tönnies, nadal rozwija się na rynku wegetariańskich i wegańskich substytutów mięsa. W tym celu firma łączy obecnie swoje istniejące marki „Vevia” i „Gutfried veggie” w niezależny oddział Vevia 4 You GmbH & Co. KG. Fuzja obejmuje również zakład produkcyjny w Böklund, który został zbudowany w zeszłym roku specjalnie dla produktów wegetariańskich. Zdolność produkcji została teraz podwojona z powodu rosnącego popytu.

Czytaj więcej...

Mięso ze zwierząt będzie w przyszłości drogim luksusem

Popyt na burgery roślinne rośnie tak szybko, że JBS SA, największy na świecie dostawca mięsa, zapowiedział, że prawdopodobnie założy nową globalną firmę skupioną wyłącznie na produktach roślinnych. Wiele wskazuje na to, iż hamburgery i kiełbaski wykonane z białek roślinnych stają się głównym nurtem rozwoju czołowych firm w branży mięsnej.

Czytaj więcej...

Eksport wieprzowiny z USA do Chin wzrósł o 55%

Pomimo pandemii i sporów handlowych z Chinami, amerykańscy eksporterzy wieprzowiny osiągnęli w zeszłym roku rekordową sprzedaż. Według amerykańskiej organizacji eksportu mięsa (USMEF), wolumen eksportu obejmujący towary przetworzone wyniósł 2,98 mln ton; to o 11,4% więcej niż w 2019 r.

Czytaj więcej...

Zakaz reklamy mięsa? Mniejszość narzuca większości swoje ideologie

- W mediach społecznościowych toczy się dyskusja na temat pomysłu wprowadzenia ewentualnego zakazu reklamowania mięsa, którego domaga się jedna z organizacji ekologicznych. Głos zabrali również niektórzy politycy, których wypowiedzi można traktować raczej w kategoriach elementu promocyjnego własnej osoby niż rzeczywistego postulatu. Specyfika mediów społecznościowych powoduje, że każdy nawet negatywny komentarz promuje jego treść i autora, i o to chyba tutaj chodzi – uważa Aleksander Dargiewicz – prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.  

Czytaj więcej...

Smithfield Foods przejmuje zakłady mięsne na Słowacji i Węgrzech

Grupa Penta Investments wyraziła zgodę na sprzedaż firmy Mecom Group, w skład której wchodzą zakłady mięsne na Słowacji i Węgrzech, w tym największy na Słowacji zakład przetwórstwa mięsnego, zlokalizowany w miejscowości Humenné. Nabywcą jest jeden ze światowych liderów branży mięsnej, amerykański koncern Smithfield Foods, który jest m.in. właścicielem marki Animex.  

Czytaj więcej...

Szykuje się światowa walka z produkcją wołowiny. Bill Gates chce mięsa syntetycznego

Bill Gates wezwał najzamożniejsze państwa do przejścia na produkcję w pełni syntetycznej wołowiny, aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych powodujących globalne zmiany klimatyczne. W swojej nowej książce „Jak uniknąć katastrofy klimatycznej”, miliarder-filantrop podkreśla, że ​​chociaż ludzkość nadal może zapobiec katastrofie dzięki osiągnięciom technologicznym, to jednak ostatecznie potrzebna będzie odpowiednia polityka zmierzająca w tym kierunku.

Czytaj więcej...

W tym roku produkcja unijnej wieprzowiny spadnie

Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie w tym roku, ponieważ niektórzy z głównych producentów (Niemcy) mają zakaz eksportu tego mięsa na kilka dużych rynków azjatyckich z powodu wybuchu ASF. W średniookresowych prognozach dla rynków rolnych opublikowanych przez Komisję Europejską oczekuje się, że popyt na unijną wieprzowinę w krótkim okresie spadnie. 

Czytaj więcej...

Izraelska firma chce zaoferować piersi kurczaka z laboratorium w cenie prawdziwego mięsa

Mięso in vitro w przystępnych cenach może być w zasięgu ręki. Tak przekonuje firma Future Meat Technologies z siedzibą w Jerozolimie, która opracowała proces produkcji piersi kurczaka w laboratorium, który pochłonie ok. 6,70 euro/kg. Zespół kierowany przez bioinżyniera prof. Yaakova Nahmiasa zakłada, że ​​koszty można znacznie zmniejszyć w przyszłości.

Czytaj więcej...

Niejednolitość produktów wędliniarskich nazywanych powszechnie kiełbasą

Poprawa jakości produktów wędliniarskich mogłaby wiązać się z poprawą rentowności prowadzenia produkcji na bardzo wysokim poziomie. Zasadnym wydaje się doprowadzenie do opracowania receptury produktu regionalnego np. kiełbasy lubelskiej, która mogłaby wyróżniać się wysoką zawartością mięsa, doborem przypraw czy intensywnością wędzenia – uważa Lubelska Izba Rolnicza. 

Czytaj więcej...

Do Polski trafiają setki tysięcy ton importowanej wieprzowiny

Według Głównego Urzędu Statystycznego w pierwszych dziewięciu miesiącach 2020 r. sprowadzono do Polski ponad 490 tys. ton mięsa wieprzowego, o 4,1 proc. mniej rok do roku (produkt oznaczony kodem celnym CN 0203 – mięso ze świń świeże, schłodzone lub zamrożone). Polscy importerzy wydali na ten cel 4,68 miliarda złotych, o 0,75 proc. więcej niż w tym samym okresie 2019 r.

Czytaj więcej...

Bruksela: Czarny pijar wokół czerwonego mięsa

Komisja Europejska złagodziła swoje stanowisko w sprawie stopniowego wycofywania promocji czerwonego i przetworzonego mięsa w europejskim planie walki z rakiem. W poprzednim projekcie tej strategii napisano, że polityka promocji UE w zakresie produktów rolnych zostanie poddana przeglądowi „w celu wycofania promocji żywności związanej z ryzykiem raka, takiej jak czerwone i przetworzone mięso”.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu