kojs

kojs

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Rząd Hiszpanii wspiera produkcję mięsa „z próbówki”

Redakcja

Hiszpański projekt „Cultured Meat” ma otrzymać 3,7 mln euro wsparcia ze strony państwa na badania nad produkcją mięsa in vitro. Celem jest wytworzenie sztucznego mięsa o dodatkowych walorach zdrowotnych.

 

Hiszpania uruchomiła państwowe fundusze na rozwój mięsa in vitro. Jak donoszą hiszpańskie media, wspólny projekt o nazwie „Cultured Meat” , na który składa się kilka firm i instytutów badawczych otrzyma wsparcie wsparcie finansowe od rządu w Madrycie. W szczególności „mięso hodowlane”, które jest wspierane przez firmę biotechnologiczną Biotech Foods i dwóch przetwórców mięsa Argal i Martínez Somalo, może ubiegać się o finansowanie rządowe w wysokości 3,7 mln euro na prace nad rozwojem laboratoryjnej produkcji wołowiny, wieprzowiny i drobiu .

 

Według doniesień medialnych, celem projektu jest produkcja sztucznego mięsa o dodatkowych walorach zdrowotnych. Produkt końcowy powinien zawierać wiele zdrowych tłuszczów i składników funkcjonalnych, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi okrężnicy i dyslipidemii zaburzeń metabolizmu lipidów. Biorąc pod uwagę, że światowy popyt na mięso będzie w przyszłości silnie rósł, mięso laboratoryjne może przyczynić się do poprawy dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu i zapobiegania nowym chorobom.

 

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu