Hiszpański projekt „Cultured Meat” ma otrzymać 3,7 mln euro wsparcia ze strony państwa na badania nad produkcją mięsa in vitro. Celem jest wytworzenie sztucznego mięsa o dodatkowych walorach zdrowotnych.
Hiszpania uruchomiła państwowe fundusze na rozwój mięsa in vitro. Jak donoszą hiszpańskie media, wspólny projekt o nazwie „Cultured Meat” , na który składa się kilka firm i instytutów badawczych otrzyma wsparcie wsparcie finansowe od rządu w Madrycie. W szczególności „mięso hodowlane”, które jest wspierane przez firmę biotechnologiczną Biotech Foods i dwóch przetwórców mięsa Argal i Martínez Somalo, może ubiegać się o finansowanie rządowe w wysokości 3,7 mln euro na prace nad rozwojem laboratoryjnej produkcji wołowiny, wieprzowiny i drobiu .
Według doniesień medialnych, celem projektu jest produkcja sztucznego mięsa o dodatkowych walorach zdrowotnych. Produkt końcowy powinien zawierać wiele zdrowych tłuszczów i składników funkcjonalnych, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi okrężnicy i dyslipidemii zaburzeń metabolizmu lipidów. Biorąc pod uwagę, że światowy popyt na mięso będzie w przyszłości silnie rósł, mięso laboratoryjne może przyczynić się do poprawy dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu i zapobiegania nowym chorobom.