W poniedziałek przed sądem okręgowym w Schwerinie pewien rolnik przyznał, że przez lata uzyskał certyfikat ekologiczny i tym samym wzbogacił się łącznie o 1,6 miliona euro sprzedając fałszywe mięso ekologiczne.
60-letni rolnik wyznał w poniedziałek przed sądem okręgowym w Schwerinie, że od lat sprzedawał konwencjonalne mięso jako drogie mięso ekologiczne. Na przykład mężczyzna, pochodzący z okolic Lübenheen w okręgu Ludwigslust-Parchim, sprzedał około 6650 świń i 350 sztuk bydła jako towary ekologiczne w latach 2010–2015.
Na początku procesu oskarżony rolnik przyznał się do sfałszowania faktur za zakup paszy ekologicznej. Następnie przedstawił te faktury audytorowi z Urzędu Rolnictwa podczas kontroli. Później otrzymał certyfikat ekologiczny. Wiedział, że kontrole były przeprowadzane raczej niedbale, za co prokuratura krytykowała urzędników. Ponadto kontroler i pozwany byli przyjaciółmi.
Zgodnie z aktem oskarżenia całkowita szkoda wyniosła 1,6 mln euro. Oprócz dodatkowych wpływów z fałszywego mięsa ekologicznego pozwany ukrywał również dochody i niesłusznie otrzymywał dotacje. Według sądu, teraz musi uregulować zaległości podatkowe opiewające 200 000 euro.
Może zainteresuje Cię również:
Dodatkowy certyfikat dla hodowców bydła mlecznego?
Polska Izba Mleka podjęła inicjatywę wprowadzenia systemowyc
Zapłacił za ciągnik z internetu 42 tys. zł. Maszyn
O tym, że zakupy trzeba robić z dużą rozwagą, przekonał się
Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?
Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mi
Uwaga na oszustów. Oferują "pomoc" przy obsłudze w
Do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dotarły
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
Chciał kupić ciągnik przez internet. Stracił kilka
Policjanci apelują o ostrożność podczas internetowych zakupó
Mięso z laboratorium trafi do sklepów. Czy będzie
Singapur zezwolił na sprzedaż na swoim rynku mięsa wyhodowan
Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gos
Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że
Samorząd rolniczy domaga się surowej kary dla grup
- Działania Grupy Producentów Rolnych „Ziarno” spowodowały,
PiS do spółki z zaprzyjaźnionymi aktywistami wydaj
Jacek Bożek to jeden z najbardziej znanych ekologów w Polsce
Zniknęły świnie warte pół miliona złotych. Uciekły
Rolnik z okolic Otmuchowa na Opolszczyźnie i jego córka zost
Hakerzy wyczyścili konto rolnika za pomocą karty S
Rolnik spod Świebodzina padł ofiarą oszustów, którzy przejęl
Zamawiał brojlery i nie płacił. Spółdzielnia strac
Funkcjonariusze Komendy Powiatowej Policji w Jaworze (woj. d
Chiny: ASF napędza import australijskiego mięsa
Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę stale rośnie, a ilość im
USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa
Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Borde
Rolnik Roku jest oszustem? Pod Włocławkiem miał wy
- Zostaliśmy oszukani przez Rolnika Roku na 610 tys. zł. Za
W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cud
- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowin
Nowoczesne żywienie z nowoczesnym certyfikatem
Marka Cedrob Pasze każdego dnia oferuje wysoką jakość asorty
Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.
Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord
Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja
Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop
Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ
Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni
Na podatku od mięsa najbardziej skorzystałaby Ukra
- Podatek od mięsa może podciąć skrzydła branży w Polsce - u
Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicz
Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wi
Dramat rolników z woj. łódzkiego. Setki hodowców b
Rolnicy nadal oczekują na pieniądze za odstawione bydło do z
Oferowali podwyższenie dopłat. Rolnik nie dał się
Pod koniec ubiegłego tygodnia do jednej z miejscowości powia
Pobierał zaliczki na sprzęt rolniczy i nie dostarc
Policjanci z woj. świętokrzyskiego od dłuższego czasu pracow
Czy czerwone mięso jest niezdrowe?
Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa
Zbyszko wpędził rolników w tarapaty finansowe. Nik
- Na proteście było ponad 100 rolników. Protestowaliśmy pod
Oszukany jak rolnik. Około tysiąca producentów zbo
Grupa Producentów Rolnych „Ziarno” funkcjonująca w województ
Fikcyjny skup płodów rolnych. Poszkodowanych jest
Do Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych docierają prośby o p
Mały, chudy, łysy i zgarbiony. Wyrolował rolników
Krzysztof B. otwierał skupy i przyjmował plony. Płatność mia
Uwaga na oszusta! Sprzedaje m. in. sprzęt rolniczy
Ciekawe ogłoszenie, godna uwagi cena i dobry kontakt z klien
Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna
Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni
Trzy zakłady nie wypłaciły rolnikowi 2 mln zł za o
Rolnicze małżeństwo z okolic Piotrkowa Trybunalskiego przez
Ktoś podszywa się pod ARiMR i straszy odebraniem d
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje,
McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d
Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl
Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospoda
Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spot
Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici
Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu
Import wieprzowiny nadal psuje rodzimy rynek?
- Na rynek krajowy wjeżdża mięso z zagranicy, zwłaszcza z ty
Ponad stu rolników oszukanych na łączną kwotę 3,5
Trzy osoby tymczasowo aresztowane, 3,5 mln zł strat oraz pon
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p
Mięso też będzie oznaczone biało-czerwoną flagą
Niedawno informowaliśmy o rozporządzeniu ministra rolnictwa,
Nafaszerowana lekami sztuka już nie przejdzie?
Zgodnie z wytycznymi jakie otrzymali powiatowi lekarze weter
Przelew poszedł, mięso nie dojechało
Prawie 20 tys. złotych stracił właściciel zakładu mięsnego z
Czesi wzięli się za drób. Polscy producenci robią
Po tym jak Czesi przeprowadzili kampanię przeciwko polskiej
Francja: Sprzedawali koninę jako wołowinę. Jest su
Wczoraj paryski sąd wydał wyroki w jednej z największych w o
Min. Ardanowski: Z kilograma importowanego mięsa m
Wczoraj w programie „Gość Wiadomości” na antenie telewizyjne
Bagaż pełen patogenów. ASF i inne choroby rozprzes
Nielegalnie importowana żywność w bagażach klientów komercyj
Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubo
W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra R
Udział ekstraktów w produktach mięsnych. Co skrywa
Zarówno w raportach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz
Wstrzymano import świń i wieprzowiny ze stref czer
Szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowsk
Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardzie
Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produ
Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyska
Naciągnęli rolnika na 40 tys. zł. Drugi raz nie da
Trzech mężczyzn podejrzanych o oszustwo przy sprzedaży nasio
Eksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa do 0
Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzon
Chińczycy jedzą coraz więcej wieprzowiny
Jak przewidują specjaliści, spożycie mięsa w Chinach wyraźni
Tendencje w spożyciu i produkcji mięsa w Polsce i
Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najprę
Królik i zając to nie to samo
Laicy często mylą te dwa gatunki należące do rodziny zajęcza
Europejczycy zjadają obecnie dwa razy więcej mięsa
Nie milkną echa nawiązujące do przygotowanego dla Greenpeace
Bakterie, pasożyty i wirusy zawarte w żywności, kt
Zoonozy to grupa chorób zakaźnych i pasożytniczych zwierząt,
Francuzi jedzą coraz mniej mięsa
We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylk
Luksemburg z najwyższą, a Polska z najniższą ceną
Dane opublikowane przez Eurostat wskazują, że ceny mięsa w s
Ministerstwo o konserwach
- Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami
Dobry czas dla producentów drobiu i jaj
Pierwsza połowa roku 2018 była dosyć dobra dla większości pr
Afera korupcyjna i fałszywe certyfikaty w Polskim
Delegatura CBA w Białymstoku pod nadzorem Prokuratury Okręgo
Jak zachować jakość mięsa na dłużej, czyli pakowan
W dzisiejszych czasach moda na zdrowy tryb życia i zbilansow
VEZG popiera pomysł obowiązkowego oznakowania mięs
W przemyśle mięsnym za linią Odry rośnie popyt na obowiązkow
Wniosek o stworzenie niezależnego systemu oceny po
W odpowiedzi na otrzymany do konsultacji projekt rozporządze
Konsumpcja mięsa owczego w Chinach – może warto po
W Chinach około 3% dietetycznego białka pochodzi z mięsa owc
Mięsne Święta – Polska Tradycja
Pod takim hasłem odbyła się konferencja w siedzibie Polskiej
Rynek mięsa - UOKiK o przejęciu Pini Polonia przez
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował do drugieg
Najwyższa jakość zaprawiania nasion gwarantowana p
Firma Syngenta zwróciła uwagę na to jak ważna jest jakość za
Czym kierować się przy wyborze rasy bydła mięsnego
Rolnicy bardzo często zastanawiają się jaką rasę bydła wybra
Problemy brazylijskiego BRF
Brazylijski BRF, jedna z największych firm w branży spożywcz
Transport zwierząt - źle przeprowadzony może zepsu
Co jakiś czas informujemy Państwa o nowych naruszeniach prze
Eksport mięsa wołowego z Polski
Polski rynek wołowiny w dużym stopniu uzależniony jest od ek
Smak dziczyzny. Czy możliwy jest większy popyt na
W dzisiejszych czasach zwracamy coraz większą uwagę na jakoś
Odra w zakładach mięsnych
Na oddziale chorób zakaźnych szpitala w Ostródzie i w Elbląg
Co to jest "czyste mięso"?
„Czyste mięso” to termin określający produkt powstały na baz
Przewaga produkcji drobiu nad produkcją wieprzowin
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Roln
Mięso pod lupą. Inspektorzy zakwestionowali produk
Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość