kps

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Turystyczny szlak kulinarny "Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce". Nie tylko salceson, bułczanka i leberka

prof. Piotr Tryjanowski
Pixabay

Obecnie turyści szukają unikalnych produktów turystycznych. Coraz więcej ludzi podróżuje z powodu motywów kulinarnych, a lokalne produkty, potrawy i lokalni przetwórcy mogą się stać atrakcja w tych miejscach. W pracy przedstawiono pomysł szlaku kulinarnego „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce”. Jest to szlak oparty na produkcie lokalnym, w tym na rodzimej rasie świń - Złotnicka Biała.

 

Turystyka kulinarna stanowi ważny element branży turystycznej, która cieszy się coraz większą popularnością wśród turystów krajowych i zagranicznych. W przypadku turystyki kulinarnej kardynalną rolę odgrywa autentyczność oferowanych produktów oraz miejsce ich wytwarzania, ponieważ jest to jeden z dominujących atrybutów turystyki kulinarnej.

 

Wielkopolska jest regionem o bogatych tradycjach kulinarnych. Poza cebulą i ziemniakami (pyrami), jednym z produktów charakterystycznych dla tego regionu jest produkcja wieprzowiny. Mięso wieprzowe stanowi składnik wielu produktów tradycyjnych wytwarzanych według tradycyjnych receptur, są to m.in.: salcesony: białe, czarne i ozorowe, kaszanki, bułczanki, szynki, wędzonki, pieczone udźce i kiełbasy.

 

kielbasa biala garnek cenyrolnicze pixabay

Pixabay

 

Biorąc pod uwagę dziedzictwo kulturowe i kulinarne wielkopolski podjęto próbę opracowania nowego produktu turystycznego: Szlak kulinarny „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce”.

 

Wyznaczając przebieg trasy nowego szklaku kulinarnego autorzy uwzględnili producentów przetworów z wieprzowiny, gospodarstwa agroturystyczne, w których utrzymuje się trzodę chlewną i przygotowuje potrawy z ich mięsa, restauracje, w których serwuje się potrawy z wieprzowiny oraz miejsca, w których odbywają się festiwale i święta związane z wieprzowiną.

 

Autorski przebieg szlaku obejmuje dwa warianty jego zwiedzania, trasa krótka obejmująca pięć miejsc związanych z wielkopolską wieprzowiną lub do wyboru dwie dłuższe trasy.

 

Autorzy proponują rozpoczęcie podróży kulinarnej od zwiedzenia Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, gdzie turyści mogą zobaczyć żywe zwierzęta, w tym świnie rasy złotnickiej. Kolejne punkty na mapie szklaku stanowią miejscowości, w których można nabyć produkty tradycyjne i regionalne z wieprzowiny, m.in.: kiełbasę białą parzoną wielkopolską, kiełbasę grodziską, pasztetową grodziską, salceson ozorkowy grodziski, bułczankę grodziską, kiełbasę nowotomyską, leberkę wielkopolską, wielkopolska wieprzowina złotnicka – udziec pieczony ze świni złotnickiej i inne. Na zakończenie wojaży kulinarnych autorzy proponują Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku.

 

A dla tych którzy wybierają niekoniecznie produkty mięsne autorzy pracy zadbali także o wskazanie innych ciekawych obiektów i wydarzeń wartych zobaczenia na szlaku.

 

Interesujacy jest także inny aspekt pracy. Czy lokalne produkty mogą trafić na łamy międzynarodowego czasopisma naukowego? Jak najbardziej i właśnie otrzymujemy świetny, niemalże wakacyjny przykład, a praca badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ukazała się w czasopiśmie Sustainability (praca opublikowana została w wolnym dostępie, więc jej PDF bezpłatnie jest dostępny tutaj - kliknij).

 

szynka pixabay cenyrolnicze pl

Pixabay

 

Za: Niedbała G., Jęczmyk A., Steppa R., Uglis J. 2020. Linking of Traditional Food and Tourism. The Best Pork of Wielkopolska – Culinary Tourist Trail: A Case Study. Sustainability, 12, 5344; doi:10.3390/su12135344.

 

mapa kilinarna cenyrolnicze pl

 

Projektując przebieg szklaku autorzy zwrócili uwagę na inne atrakcje, które mogą przyciągnąć potencjalnych turystów. Wykaz tych atrakcji przedstawiono w tabeli poniżej.

Tabela 1. Inne atrakcje turystyczne na szlaku

Lp.

Miejsce

Atrakcja

1

Trzebaw

Deli Park – park edukacji i rozrywki

2

Granowo

Kościół drewniany pw. Św. Marcina

3

Łęk Mały

 Wielkopolskie piramidy (kurhany)

4

Grodzisk Wielkopolski

Grodziska kolej drezynowa

5

Kościół farny pw. Św Jadwigi

6

Wioska

Kraina zabawy Bogilu

7

Rakoniewice

Wielkopolskie Muzeum Pożarnictwa 

8

Wolsztyn

Muzeum Parowozowni

Muzeum Roberta Kocha

Skansen Budownictwa Ludowego Zachodniej Wielkopolski

9

Obra

Kościół Klasztorny Oblatów pw. NMP i Św. Jakuba Apostoła 

10

Nowy Tomyśl

Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa; największy kosz wiklinowy

11

Wąsowo

Pałac i park krajobrazowy oraz Folwark Wąsowo

12

Mniszki

Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej

13

Opalenica

Pierwsza w Polsce fabryka motocykli o symbolicznej nazwie „LECH”

Zabytkowy ratusz

14

Górzno/Opalenica

Park linowy

15

Brody

Drewniany kościół św. Andrzeja z 1673 r., obok dzwonnica z XVII w.,

16

Chalin

Ośrodek Edukacji Przyrodniczej

17

Lusowo

Muzeum Powstańców Wielkopolskich

 

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu