Bydło opasowe może być dodatkowym źródłem dochodu dla gospodarstw nieposiadających zwierząt. Przy prawidłowo zorganizowanym cyklu produkcyjnym nie zabierze nam zbyt dużo czasu.
Dnia 11.01. Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) dostała informację od Dr Shlomo Garazi, dyrektora ds. Importu i eksportu usług weterynaryjnych, usług weterynaryjnych i zdrowia zwierząt w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi państwa Izrael, o dziewiętnastu chorych na gruźlicę krowach. Zagrożenie obejmuje łącznie 584 zwierzęta.
W Polsce, podobnie jak w innych krajach europejskich, wyróżniamy trzy systemy opasu bydła: intensywny, półintensywny i ekstensywny. W tym artykule przyjrzymy się opasowi intensywnemu.
W stadach bydła mlecznego niejednokrotnie producent ma dylemat, kiedy inseminować jałówki. Bardzo często sugeruje się wiekiem. Nie jest to jednak dobry wskaźnik, gdyż nic nam nie mówi o osobniczych cechach przygotowania jałówki do krycia.
W Polsce mówiąc o mleku, mamy na myśli mleko krowie. Nie wszędzie jest to jednak takie oczywiste. W niektórych częściach świata mleko krowie nie dominuje pod względem ilości spożycia mleka. Sprawdź jakich gatunków zwierząt mleko jeszcze pijemy.
Każdy rolnik, który utrzymuje bydło, ma świadomość tego, że każdy dzień życia zwierzęcia kosztuje. Zatem każdy dzień, w którym krowa powinna być w ciąży a nie jest, to strata finansowa.
Od kilku dni, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obowiązuje w Polsce nowy, krajowy program zwalczania salmonelli w stadach kur niosek. Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz bezpośrednim efektem wynikającym z wprowadzenia przepisów tego rozporządzenia, a w szczególności braku możliwości uzyskania przez hodowców odszkodowania z tytułu likwidacji zakażonych salmonellą stad kur, będą bankructwa rolników zajmujących się produkcją jaj. Aby temu przeciwdziałać Izba podjęła negocjacje z firmami ubezpieczeniowymi.
Podczas tegorocznego forum naukowo-praktycznego w gospodarstwie rolnym Andrzeja Morawskiego w Turzynie, nieopodal Kcyni w województwie kujawsko-pomorskim, rozmawiano na temat „Aktualnego stanu wiedzy dotyczącego możliwości stosowania w żywieniu zwierząt krajowych pasz białkowych”. Dość kontrowersyjne wystąpienie przygotował prof. D. Józefiak, jeden z założycieli HiProMine, który zaprezentował temat „Białko z owadów w żywieniu zwierząt”.
Restrykcyjna zmiana pasz w żywieniu królików jest ryzykowna, ponieważ zwierzęta te mają bardzo wrażliwy przewód pokarmowy. W hodowli królików, poszukuje się pasz, dzięki którym uzyska się pożądany efekt, czyli szybkie przyrosty przy stosunkowo niskim zużyciu paszy. Żywienie dorosłych już zwierząt powinno być uzależnione od ich aktualnego stanu zdrowotnego (fizjologicznego) i produkcyjności. Mieszanki muszą być produkowane ze składników o najwyższej jakości, powinny być odpowiednio zbilansowane.
W Austrii hodowla bydła ma długą historię i tradycję. W ciągu ostatnich kilkuset lat farmerzy z kraju nad Dunajem dochowali się kilkudziesięciu ras bydła w tym ras lokalnych takich jak: Fleckvieh, Pinzgau, Szara Tyrolska, Murbodner czy Pustertaler Sprinzen.
W latach sześćdziesiątych tusza wieprzowa charakteryzowała się dużym otłuszczeniem i niska mięsnością. Głównym kryterium oceny w tamtym okresie była masa ciała zwierząt. Pewien przełom nastąpił w latach siedemdziesiątych, wprowadzono tzw. wagę bitą ciepłą i podział tusz na trzy klasy jakościowe: tusze pełno mięsne, mięsne i mało mięsne.
Prowadzenie uprawy GMO, zgodnie z art. 49a projektowanej ustawy będzie wymagało utworzenia specjalnej strefy. Strefa będzie mogła być utworzona po uzyskaniu zezwolenia wydawanego przez ministra właściwego do spraw środowiska po zasięgnięciu opinii ministra właściwego do spraw rolnictwa oraz opinii rady gminy, na terenie której jest planowana uprawa GMO – zakłada rządowy projekt ustawy, na którym w tym tygodniu będzie pracować komisja sejmowa.
W ostatnich latach zauważono znaczny wzrost zainteresowania tematyką prozdrowotną. Nieodpowiedni tryb życia i zła dieta w dużej mierze przyczyniają się do występowania chorób cywilizacyjnych (chorób XXI wieku). Są to globalnie występujące choroby, cywilizacji spowodowane postępem cywilizacyjnym, do których można zaliczyć między innymi choroby sercowo-naczyniowe, układu oddechowego, przewodu pokarmowego, choroby alergiczne i choroby zakaźne.
W 2010 roku przedstawiciele producentów świń, przetwórców, sieci handlowych, środowiska naukowego, weterynarii oraz organizacji pozarządowych związanych z unijnym sektorem trzody chlewnej podpisali deklarację o wprowadzaniu alternatywnych rozwiązań do chirurgicznej kastracji prosiąt. W deklaracji sygnatariusze dobrowolnie zobowiązali się do zaprzestania kastracji chirurgicznej prosiąt do 1 stycznia 2018 roku. Wdrożenie alternatywnych rozwiązań okazało się dość skomplikowanym i złożonym zagadnieniem z kilku powodów.
W dniu 25/10/2017 odbyło się posiedzenie Komisji Rolnictwa w sprawie działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia zwierząt oraz możliwości zastąpienia śruty sojowej krajowym białkiem roślinnym.
W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.