kojs

kojs

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Wartości odżywcze mięsa króliczego

Joanna Składanowska-Baryza
pozostale zwierzeta hodowlane wartosc odzywcza miesia kroliczego portal cenyrolnicze pl

W ostatnich latach zauważono znaczny wzrost zainteresowania tematyką prozdrowotną. Nieodpowiedni tryb życia i zła dieta w dużej mierze przyczyniają się do występowania chorób cywilizacyjnych (chorób XXI wieku). Są to globalnie występujące choroby, cywilizacji spowodowane postępem cywilizacyjnym, do których można zaliczyć między innymi choroby sercowo-naczyniowe, układu oddechowego, przewodu pokarmowego, choroby alergiczne i choroby zakaźne.

 

Dążąc do poprawy zdrowia i jakości życia, współczesny konsument poszukuje produktów, które zawierają wysoką ilość dobrze przyswajalnego białka, mniejszą ilość „złego” cholesterolu (LDL), wysoką zawartość witamin oraz składników mineralnych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, mięso jest wartościowym surowcem, a mięso królicze spełnia wszystkie wyżej wymienione wymagania. Należy ono do grupy mięs białych, drobnoziarnistych, odznacza się nie tylko znakomitymi walorami prozdrowotnymi, ale również smakowymi.

Jest ono lekkostrawne, soczyste, cechujące się wysoką wartością odżywczą. W Polsce hodowla królików stale się rozwija, jednak nie jest tak rozwinięta jak u naszych zachodnich sąsiadów, którzy docenilimięso i jego niezaprzeczalne korzyści dla zdrowia człowieka. W krajach Europy Zachodniej mięso królicze stanowi ważny element diety, a wieloletnia tradycja spożywania tego surowca spowodowała dynamiczny rozwój produkcji.

 

Zawartość cholesterolu i kwasów tłuszczowych w mięsie królika

Wwiększości przypadków odpowiedzialnością za występowanie chorób XXI wieku obarcza się cholesterol. Warto zadbać o zwiększenie świadomości konsumenckiej i o wybór produktów ubogich w ten związek z grupy steroli (tłuszczowców). To właśnie nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) występujące w tłuszczu zwierzęcym w nadmiarze są jedną z przyczyn wywołujących hipercholesterolemię (podwyższony poziom cholesterolu w osoczu). SFA, podnoszą zawartość frakcji cholesterolu LDL, potocznie zwanego „złym” cholesterolem. Ponad 2/3 cholesterolu w organizmie jest pochodzenia egzogennego, co oznacza że pobierany jest wraz z pożywieniem. Mięso królicze charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu 35-50 mg w 100g mięsa (dla porównania w mięsie kurzym jednym z najpopularniejszych w naszym kraju poziom cholesterolu wynosi 78-98 mg w 100g)(tab. 1).

 

Tab. 1. Zawartość wybranych składników w mięsie króliczym, drobiowym, wieprzowym oraz wołowym.

Rodzaj mięsa

Zawartość cholesterolu w 100 g mięsa (mg)

Białko ogólne (%)

Tłuszcz śródmięśniowy
(%)

Woda

 (%)

Wartość energetyczna 100g mięsa (KJ)

PUFA

(%)

PUFA/SF

(%)

MUFA

(%)

Królik

35-55

20,4-25,1

1,20-5,90

69,3-71,5

639

25,13-26,96

0,64-1,44

25,13-30,79

Drób

58-78

18,8-22,2

1,63-4,08

71-76,2

457

15,51-20,05

0,43-0,70

45,00-48,53

Wieprzowina

40-85

20,3-22,2

1,75-6,90

73,3-73,9

492

9,38-9,96

0,21-0,22

42,81-43,40

Wołowina

45-60

19,7 – 20,7

2,10-3,04

71-75,0

549

6,89-9,76

0,17-0,23

42,54-44,84

PUFA- wielonienasycone kwasy tłuszczowe

PUFA/SF- stosunek wielonienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych

MUFA- jednonienasycone kwasy tłuszczowe

 

Ryzyko chorób układu krążenia oraz zawału serca zmniejsza wzbogacenie diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) takie jak: alfa linolenowy, linolowy, arachidonowy, dokozaheksaenowy. Ponadto korzystnie wpływają na prawidłowe działanie organizmu każdego człowieka, wzmacniają odporność oraz mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

 

Nasz organizm nie potrafi syntetyzować wiązań nienasyconych w pozycji n–3 i n–6 (przy 3 i 6 atomie węgla), dlatego kwasy te muszą być dostarczane w pożywieniu i są one nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Stosunek NNKT, według badań w mięsie króliczym kształtuje się na niskim poziomie, w porównaniu do innych mięs.Zawiera wysoki udział kwasu linolenowego, w tłuszczu śródmięśniowym jest go ok. 3 %, w tłuszczu zapasowym do 6 % (dla porównania w mięsie wieprzowym 0,5 %), stanowi to podobny poziom do tego, który jest zawarty w wątrobie ryb z wód zimnych. Spożywanie produktów charakteryzujących się wysoką zawartością kwasu linolenowego wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy, nadciśnienia, arytmii serca oraz zawału.

 

Dlaczego królik zaliczany jest do mięs dietetycznych ?

Najbardziej wartościową częścią tuszy króliczej jest comber, który cechuje się najwyższą zawartością białka, a najniższym poziomem kolagenu oraz tłuszczu. Białko znajdujące się w mięsie króliczym jest przyswajane przez organizm człowieka w 90%, dla porównania białko z mięsa wołowego przyswajamy jedynie w 62%. Zawartość białka w mięsie króliczym waha się od 18 do 23 %. Tłuszcz króliczy znajduje się głównie w okolicy nerek i za łopatkami, jest miękki, biały oraz delikatny.Mała zawartość tłuszczu wraz z wysoką zawartością białka z nieznacznym udziałem tkanki łącznej powoduje, że mięso królicze należy do surowców lekko strawnych o wysokiej wartości odżywczej. Zawartość tłuszczu w tuszce królika nie przekracza 6 % i w dużym stopniu zależy  od sposobu żywienia i od wieku zwierząt.

 

Bogaty skład aminokwasowy

Wartość odżywcza białka mięsa króliczego wynika z korzystnego składu aminokwasowego. Pod tym względem królicze surowiec ten musi ustąpić pierwszego miejsca jajom kurzym oraz mleku. Jednak zawartość aminokwasów egzogennych w tym surowcu jest o 2 % wyższa niż w mięsie innych gatunków zwierząt (tab. 2.).

 

Tab. 2. Zawartość aminokwasów egzogennych w białku tkanki mięśniowej królików i innych produktów spożywczych (%)

Aminokwas

Udział aminokwasów w białku (%)

mięso królicze

wieprzowina

pszenica

jaja

mleko

Treonina

5,4

5,1

2,9

5,1

4,7

Walina

5,8

5,0

4,4

6,8

6,7

Leucyna

6,9

7,5

6,7

8,8

9,9

Izoleucyna

5,2

4,9

3,3

6,3

6,5

Metionina + cystyna

4,2

3,8

4,1

5,8

3,3

Fenyloalanina + tyrozyna

9,0

7,1

7,5

9,9

10,0

Histydyna

1,6

3,2

2,3

2,4

2,7

Tryptofan

0,6

1,7

1,1

1,5

1,3

Lizyna

9,3

7,8

2,8

7,0

8,0

 

 

Zawartość składników mineralnych oraz witamin w mięsie króliczym

Na podkreślenie zasługuje wysoka w porównaniu z mięsem innych gatunków zwierząt gospodarskich, zawartość makroelementów. W mięsie króliczym znajdują się łatwo przyswajalne sole żelaza, stanowiące składnik licznych enzymów i białek, które biorą udział w procesach metabolicznych organizmu oraz wysoka zwartości fosforuodpowiedzialnego za zdrowe i mocne kości oraz zęby.

Dieta oparta na mięsie króliczym dostarcza optymalną dawkę miedzi, która sprzyja wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, a także jest konieczna przy tworzeniu się krwinek czerwonych oraz kości. Ponadto surowiec ten jest cennym źródłem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną. Pod względem zawartości witamin oraz związków mineralnych mięso królicze przewyższa mięso drobiowe.

Co ważne w mięsie królika znajduje się stosunkowo niska zawartość sodu, mająca istotne znaczenia dla osób chorujących na nadciśnienie (tab. 3.). Co więcej mięso królicze jest ubogie w substancje purynowe, za to zawiera dużo lecytyny ok. 700 mg%.

 

Tab. 3. Zawartość wybranych składników mineralnych  oraz witamin w mięsie króliczym, drobiowym, wieprzowym oraz wołowym.

Wyszczególnienie

Królik

Drób

Wieprzowina

Wołowina

Minerały

Żelazo (mg/100g)
Miedź (mg/100g)
Fosfor (g/kg)
Sód (mg/kg)

Potas (g/kg)

Cynk (mg/kg)

Wapń (g/kg)

Magnez (g/kg)


2,90
0,29
2,35

481
4,23
14
0,06
0,29


0,37
0,25
1,74-2,00
713
3,45
58
0,05
0,25


3-6,25
0,01
1,75-2,25
427-448
2,70
30
0,08-0,09
śi*


14,90-22,80
0,10-0,19
0,3-0,9

474-554
2,46
359
0,07
0,17

Witaminy (ng/100g)

B1
B6

B12

A

E


11
45
1,49
96
3902


6,40
75
0,20
129
4222


2,05-4,92

8,92-27,62
0,05-0,11
70
2300-9011


5-7
24,10
0,02-0,05

śi*
7200

śi- śladowe ilości

 

Mięso z królika - nie tylko zdrowe, ale i smaczne

W diecie współczesnego konsumenta zwiększa się spożycie białka oraz tłuszczu, dlatego ważne jest, aby te składniki cechowały się jak najwyższą jakością. Współczesne społeczeństwo prowadzi siedzący tryb życia, co w połączeniu ze złą dietą przyczynia się do otyłości, nadciśnienia, a także zaburzeń metabolicznych. Ważne jest, aby każdy zwracał uwagę na to czy dane produkty są lekko strawne, o niskim otłuszczeniu i niskiej zawartości cholesterolu. Spośród wielu przebadanych gatunków mięs najwyższą wartość odżywczą i dietetyczną posiada mięso królicze.

 

Walory prozdrowotne są jedną z wielu jego zalet, dodatkowo jest ono smaczne. Smakowitość mięsa w dużej mierze zależy od sposobu chowu i wieku ubijanych zwierząt oraz późniejszego przyrządzenia. Mięso królika pochodzącego z hodowli jest bardziej miękkie i delikatne w porównaniu z mięsem królika dzikiego. Ponadto charakteryzuje się bladą barwą o nieco orzechowym posmaku. W smaku mięso królicze przypomina drobiowe, aczkolwiek odpowiednio przyrządzone jest delikatniejsze i bardzo aromatyczne. Mając na uwadze walory odżywcze i dietetyczne, spożywanie mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim dzieciom i ludziom starszym.Jest zalecane także w profilaktyce schorzeń układu naczyniowo-sercowego,chorób autoimmunologicznych i cukrzycy.

 

Joanna Składanowska-Baryza
Autor: Joanna Składanowska-Baryza
Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie w języku angielskim na specjalności Animal Production Management i w tym kierunku realizuje prace doktorską. Aktualnie zajmuje się oceną surowca mięsnego, w szczególności mięsa króliczego. Jest współautorką wielu artykułów naukowych oaz autorką artykułów popularno-naukowych w tej dziedzinie.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu