W dniu 25/10/2017 odbyło się posiedzenie Komisji Rolnictwa w sprawie działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia zwierząt oraz możliwości zastąpienia śruty sojowej krajowym białkiem roślinnym.
W informacji o pracach Komisji czytamy, że Sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Zbigniew Babalski przedstawił historię moratorium na stosowanie białka sojowego GMO w paszach, które będzie obowiązywało jeszcze do 1 stycznia 2019 r. Minister podkreślił, że zostało mało czasu do tej daty, ale przy sprzyjających okolicznościach może się uda zrezygnować ze stosowania genetycznie modyfikowanego białka sojowego przeznaczonego do żywienia zwierząt. Minister poinformował o pracach zespołu ds. alternatywnych źródeł białka paszowego działającego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi od lutego br. pod kierownictwem podsekretarz stanu w MRiRW – Ewy Lech. Celem działania zespołu jest poprawa bilansu białkowego i minimalizowanie uzależnienia od importowanego białka soi. Pod koniec I kwartału 2018 r. zostaną przedstawione wyniki prac zespołu. Kompleksowe badania na terenie całej Polski plonowania odmian soi prowadzi Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Komisja zapoznała się z prezentacją: „Możliwości zastąpienia śruty sojowej krajowym białkiem roślinnym w świetle wyników najnowszych badań naukowych”, którą przedstawił dr Wojciech Mikulski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W prezentacji wskazano, że zapewnienie bezpieczeństwa kraju w zakresie dostaw białka roślinnego musi być ujęte w program wieloletni tak, aby 50% białka paszowego pochodziło z kraju, obecnie zapotrzebowanie na białko w ok. 80% pokrywa import. Sugerując się wynikami badań, złożono do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi projekt powiązania dopłat z produkcją oraz opracowano założenia do Narodowych Celów Wskaźnikowych, które określałyby roczne wykorzystanie krajowego białka na cele paszowe przez wytwórnie pasz. W Polsce według GUS potrzeba ok. 10 mln ton pasz rocznie, czyli ok. 2 mln ton białka.
Ograniczenie bądź, rezygnacja ze stosowania śruty sojowej GMO w żywieniu zwierząt wymaga odpowiedniego przedziału czasowego z uwagi na konieczność realizacji podjętych intensywnych działań na rzecz potwierdzenia możliwości wykorzystania innych źródeł białka oraz zminimalizowania negatywnych skutków wprowadzenia zakazu stosowania GMO w paszach w celu zachowania konkurencyjności polskiego rolnictwa. Wszystkie powyższe kwestie wymagają czasu, który miał zapewnić czteroletni okres przedłużenia moratorium na ich stosowanie. Niestety przy skróconym okresie (2 letni) istnieje obawa, iż rozpoczęte przez Ministerstwo działania mające na celu zminimalizowanie deficytu białka paszowego poprzez możliwość zwiększenia udziału krajowych materiałów wysokobiałkowych w paszach nie przyniosą oczekiwanych rezultatów.
Skutkować to może wzrostem cen pasz, a w konsekwencji doprowadzi do wzrostu cen drobiu oraz mięsa drobiowego. Niemniej jednak działania, które zostały już podjęte bądź są kontynuowane, a zostały omówione w przedmiotowym dokumencie opracowanym przez Ministerstwo mają na celu zniwelowanie deficytu białka paszowego lub jego ograniczenie.
Źródło: KZP-PTCH