kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
30 czerwca 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4825 EUR EUR - 4.6806 GBP GBP - 5.4429 DKK DKK - 0.6292
Archiwum


30.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 350,25 (-2,30%), kukurydza SIE22: 298,00 (-2,61%), rzepak SIE22: 694,00 (-0,75%)

30.06.2022 SPRZEDAM 150 JAJ, L, kujawsko-pomorskie, nakielski, 89-240, tel.: 502 165 275

30.06.2022 SPRZEDAM 8 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-095, tel.: 695 112 625

30.06.2022 SPRZEDAM 60 JAŁÓWEK, mięsny, 500 kg, lubelskie, parczewski, 21-200, tel.: 509 971 788

30.06.2022 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, transport rolnika, dolnośląskie, Legnica, 59-220, tel.: 791 387 831

29.06.2022 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,40 zł/kg, średnia: 8,80 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

29.06.2022 SPRZEDAM 600 JAJ TYGODNIOWO, M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 800 JAJ, S, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-120, tel.: 691 625 698

29.06.2022 ZAMÓWIĘ TRANSPORT ŻYWYCH ZWIERZĄT (TIR), 600 km, mazow., miński, 05-332, tel.: 603 763 832

29.06.2022 SPRZEDAM 20 T GROCHU, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, wąbrzeski, 87-207, tel.: 888 494 418

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

27.06.2022 SPRZEDAM 30 TUCZNIKÓW, 110 kg, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mleko krowie, owcze, kozie... te znamy. Od jakich innych gatunków zwierząt spożywa się mleko? Sprawdź!

Cezary Wójcicki
bydlo mleko-doplaty-portal-ceny-rolnicze-pl

W Polsce mówiąc o mleku, mamy na myśli mleko krowie. Nie wszędzie jest to jednak takie oczywiste. W niektórych częściach świata mleko krowie nie dominuje pod względem ilości spożycia mleka. Sprawdź jakich gatunków zwierząt mleko jeszcze pijemy.

 

Na szczególną uwagę zasługują bawoły. Pozyskiwane od tych zwierząt mleko to aż 13 % światowej produkcji tego produktu. Zastanawiacie się Państwo czy 13 % to dużo? Odpowiedź na to pytanie brzmi: 97 mln ton. Taka ilość pozwala bawołom zająć drugie miejsce (zaraz za bydłem) pod względem ilości produkowanego mleka na świecie. Ciekawym produktem, z którego słynie bawole mleko, jest oczywiście ser mozzarella produkowany we Włoszech (Barłowska i Litwińczuk 2015).

Oczywiście doi się także kozy i owce. Mleko tych gatunków zwierząt nie wywołuje w naszym kraju zdziwienia, gdyż mleko kozie można kupić w każdym supermarkecie, a sery z mleka

owczego zjemy, np. w górach w postaci oscypków.

Nie tak daleko, bo u naszych wschodnich sąsiadów – Białoruś i Ukraina, doi się klacze. Mleko końskie spożywane jest, także w centralnej części Azji oraz w Mongolii. Oszacowano, że około 30 mln osób na świecie regularnie pije mleko od klaczy. Mleko końskie różni się znacznie od krowiego – jest słodsze i mniej tłuste. Co ciekawego można zrobić z takiego mleka? Napój alkoholowy o nazwie kumys (Hozyasz i Słowik 2013). Mleko końskie używane jest, także do produkcji kosmetyków. Nawet w Niemczech powstały większe gospodarstwa, w których doi się klacze.

Prawdziwą ciekawostką jednak jest fakt, że wielbłądy są użytkowane mlecznie.  W Arabii Saudyjskiej i Mauretanii istnieją nowoczesne dojarnie przystosowane do doju tych zwierząt. Mleko od tych zwierząt spożywa się głównie w Mongolii, w północnej Afryce oraz zachodniej części Chin. Może mieć słodki lub słony posmak, w zależności od tego czym żywi się wielbłąd. W większości mleko od tego gatunku jest poddawane przetwórstwu i trafia na rynek w postaci produktów fermentowanych (Hozyasz i Słowik 2013).

Bibliografia:

  1. Barłowska J., Litwińczuk Z. 2015 ‘Znaczenie bawołów w produkcji mleka i mięsa’ w: Przegląd Hodowlany nr 5/2015
  2. Hozyasz K. K., Słowik M., ‘Mleka inne niż ogólnodostępne krowie – argumenty za i przeciw’, w: Przegląd Gastroenterologiczny 2013; 8 (2)
Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu