Rynek tuczników w Unii Europejskiej pozostaje dalej pod presją cenową. Obecnie na rynku pojawiło się więcej surowca. Produkcja żywca (przytłumiona w okresie upałów) teraz ujawniła się w wielu krajach.
W Australii coraz więcej bydła poddaje się ubojowi. Jest to konsekwencja suszy w stanach Queensland i Nowej Południowej Walii, która jest już uważana za jedną z najgorszych w historii. W tych dwóch stanach, w których utrzymuje się ponad 60% australijskiego bydła, deszcz padał w śladowych ilościach lub nie padał w ogóle przez wiele miesięcy.
Dzisiejsze notowania cen skupu zbóż, rzepaku, kukurydzy i strączkowych przyniosły niewielkie zmiany w porównaniu z wtorkowym zestawieniem. Minimalnie spadła cena pszenicy konsumpcyjnej. W podobnym kierunku podążały stawki za kukurydzę, choć w tym przypadku różnica jest już bardziej wyraźna. Spadek cen dotknął także rzepak.
Kolejne kwotowanie cen żywca kurcząt rzeźnych portalu CenyRolnicze.pl pokazuje, że poziom 4 złote za kilogram przechodzi do tegorocznej historii. Obniżki nie są jednak wielkie, a ceny – jak na tę porę roku – wysokie.
Dzisiaj na małej niemieckiej giełdzie sprzedano wszystkie tuczniki wystawione na sprzedaż. W porównaniu do wtorku, minimalnie wzrosła cena, co zakończyło serię czterech kolejnych obniżek.
Produkcja trzody chlewnej w UE wzrosła o 190 000 ton (+ 3%) w drugim kwartale 2018 r. W porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku, osiągając w sumie 5,8 miliona ton.
Przez najbliższy tydzień stawki za duńskie warchlaki pozostaną na poziomie, który ustalono już 16 sierpnia br. To piąte notowanie z rzędu, w którym cenniki na SPF nie drgnęły
Produkcja i przetwórstwo świń pochodzących ze strefy zagrożenia (niebieskiej) poddane są licznym restrykcjom, Są one stosowane, by mieć pewność, że wirus nie zostanie przemieszczony na inne tereny. Nie chodzi w tym wypadku o zagrożenie zdrowia ludzi, bo wirus ASF nie jest groźny dla konsumentów wieprzowiny, ale o zabezpieczenie interesów producentów i przetwórców trzody chlewnej. Zwalczanie choroby prowadzone jest bowiem przez likwidację zarażonych stad i produktów wieprzowych. Póki co nie wymyślono innej metody.
Duński rynek tuczników nie poddał się spadkowi cen jaki ostatnio obserwujemy w Niemczech. Po raz czwarty z kolei Duńska Korona utrzymała stawkę z poprzedniego tygodnia.
W środę kukurydza spadła o blisko 4% (w Chicago) po zaskakująco dobrych prognozach plonowania i zbiorów w USA. Pszenica potaniała o ponad 2% pod presją taniejącej kukurydzy, ale także dzięki korektom w górę produkcji tego zboża w Rosji i wyższym zapasom w skali globalnej (w stosunku do sierpniowej prognozy). Jedynie soja zyskała ponad 1% i to mimo szacunków rekordowej wydajności i produkcji w USA (też globalnie).
Produkcja mięsa bez uboju zwierząt - czy to możliwe? Innowatorzy twierdzą, że tak właśnie wyglądała będzie przyszłość tej branży. "Czyste mięso", czyli takie, które wyprodukowane zostało w laboratorium, cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko naukowców, ale również biznesu, dzięki czemu wkrótce może okazać się realną alternatywą dla przemysłowej hodowli zwierząt.
We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylko spożycie drobiu i dziczyzny. Według danych z instytutu badań rynkowych Crédoc, średnie dzienne spożycie spadło o dobre 12 procent w okresie od 2007 do 2016 r. do 135 g. Zwłaszcza świeże mięso jest coraz mniej popularne. Zużycie zmniejszyło się o jedną piątą do 46 g dziennie.
Klasyczny pomór świń po raz pierwszy od 26 lat został zidentyfikowany na farmie w Japonii. W niedzielę 9 września zgłoszono wystąpienie wirusa w gospodarstwie położonym w prefekturze Gifu, w centralnej części kraju. W wyniku choroby padło 80 świń, a kolejne 600 zostało poddanych ubojowi sanitarnemu.
Mnożą się pozwy oskarżające największe amerykańskie przedsiębiorstwa drobiarskie o zawyżanie cen. Najnowszą sprawę sądową otworzyła firma B.J.’s Wholesale Club. Wśród pozwanych, oprócz takich gigantów jak Tyson Foods, Pilgrim’s Pride, Koch Foods, Sanderson Farms czy Perdue Farms jest także najsławniejsza firma analityczna sektora drobiarskiego Agri-Stats. B.J.’s Wholesale zarzuca pozwanym przedsiębiorstwom, że wspólnie wypracowały system zawyżania cen mięsa drobiowego.
Dzisiaj na dużej niemieckiej giełdzie po raz drugi z rzędu znacząco obniżono cenę tuczników. Tylko w ciągu dwóch tygodni VEZG zredukował cenniki o - 0,11 EUR/kg. Po kolejnej zmianie, stawki powróciły do poziomu jakie notowano ostatnio 11 lipca br.
W Chicago pszenica straciła we wtorek 2%, oddając dużą część poniedziałkowego - jednorazowego wybicia. Problemem dla amerykańskiej pszenicy jest mały popyt ze strony światowych importerów w obliczu dużych krajowych zapasów i oczekiwań wzrostu zasiewów odmian ozimych. Na razie amerykanie nie korzystają ze słabych zbiorów w Rosji, UE i coraz niższych oczekiwań produkcji pszenicy w Australii. Jednak w drugiej części sezonu, gdy Rosja zrealizuje większość zaplanowanego eksportu, popyt będzie musiał przenieść się do USA, a to otworzy drogę do wyższych notowań.
W sektorze przetwórstwa wyprodukowanych zostanie o wiele mniej przetworów pomidorowych, niż wcześniej przewidywano. Najnowsze szacunki dotyczące przetwórstwa, opracowane przez Światową Radę ds. Pomidorów (WPTC) wskazują, że zbiory pomidorów do przetwórstwa w 2018 roku wyniosą 34,89 mln ton. Oznacza to spadek szacunków o 1% w porównaniu z danymi przedstawionymi w połowie lipca oraz spadek produkcji o 7,7% w stosunku do poprzedniego roku, czego rezultatem jest najniższa produkcja pomidorów do przetwórstwa w ciągu ostatnich czterech lat.
Niższa produkcja mięsa wieprzowego w Niemczech w pierwszej połowie 2018 r. nie zahamowała wielkości wywozu. Eksport wieprzowiny w rzeczywistości wzrósł o 2% (+17,9 tys. ton) w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.