zm skiba

kps

CenyRolnicze
23 września 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.8796 EUR EUR - 4.7591 GBP GBP - 5.4530 DKK DKK - 0.6400
Archiwum


23.09.2022 13:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,80-9,70 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 346,25 (-0,86%), kukurydza LIS22: 338,50 (+0,07%), rzepak LIS22: 606,75 (+0,17%)

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

Sprzedam prosięta krajowe w ilości 100-1000szt w wadzę 28/30kg, myco+circo. Mozliwość kredytowania. 500072455 50417

21.09.2022 SPRZEDAM 9 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, dolnośląskie, bolesławicki, 59-706, tel.: 504 706 635

21.09.2022 KUPIĘ 4 BYCZKI, mieszaniec, 110 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-200, tel.: 603 748 114

21.09.2022 SPRZEDAM 25 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 692 919 359

20.09.2022 SPRZEDAM 900 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 1-2,5 kg, podlaskie, łomżyński, 18-414, tel.: 606 764 374

20.09.2022 SPRZEDAM 180 T KUKURYDZY Z RĘKAWA, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-226, tel.: 694 566 933

20.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY KONS., transport rolnika, małopolskie, proszowicki, 32-107, tel.: 668 809 748

20.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 850 kg, pomorskie, kartuski, 83-315, tel.: 607 444 531

20.09.2022 SPRZEDAM 22000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2,5 kg, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 511 010 921

19.09.2022 KUPIĘ 24 T ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, podlaskie, siemiatycki, 17-312, tel.: 500 076 916

19.09.2022 SPRZEDAM 500 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, chełmski, 22-150, tel.: 784 347 548

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Klasyczny pomór świń w Japonii

Redakcja

Klasyczny pomór świń po raz pierwszy od 26 lat został zidentyfikowany na farmie w Japonii. W niedzielę 9 września zgłoszono wystąpienie wirusa w gospodarstwie położonym w prefekturze Gifu, w centralnej części kraju. W wyniku choroby padło 80 świń, a kolejne 600 zostało poddanych ubojowi sanitarnemu.

 

610 świń w gospodarstwie, w którym wykryto CSF, poddano ubojowi w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się choroby. Z raportu służb weterynarii wynika, że nie zidentyfikowano źródła infekcji. Gospodarstwo otrzymało komercyjną paszę, a także nie było tam zagranicznych robotników lub gości z krajów endemicznych z CSF pracujących w gospodarstwie. Przyczyna wprowadzenia wirusa jest na tę chwilę nieznana. Wywóz wieprzowiny został zawieszony do czasu, gdy służby weterynaryjne wyjaśnią źródło pochodzenia wirusa. Dodajmy, iż prefektura Gifu nie jest głównym obszarem produkcji trzody chlewnej i znajduje 800 kilometrów od południowego regionu, gdzie prowadzi się najintensywniejszą hodowlę świń w Kraju Kwitnącej Wiśni. Co ciekawe, w przeciwieństwie do ASF, dostępne są komercyjne szczepionki do zwalczania CSF.

 

To zdarzenie nie jest związane z epidemią afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach i innych krajach Europy Wschodniej. Japońskie Służby Weterynaryjne wykluczyły w tym przypadku afrykański pomór świń (ASF). Podobnie jak w przypadku ASF, CSF nie ma wpływu na ludzi, ale może być katastrofalny dla przemysłu wieprzowego. 

 

Klasyczny pomór świń jest zakaźną, często śmiertelną chorobą świń, klinicznie charakteryzującą się wysoką temperaturą ciała, letargiem, żółtawą biegunką, wymiotami i purpurowym przebarwieniem skóry uszu, podbrzusza i nóg. Zostało to po raz pierwszy opisane na początku XIX wieku w USA. Później uznano, że choroba w Europie określana jako "pomór świń" jest tą samą chorobą. Obydwie nazwy nadal są używane, chociaż na całym świecie choroba ta jest obecnie nazywana klasycznym pomorem świń (CSF) w celu odróżnienia jej od afrykańskiego pomoru świń.

 

CSFV jest umiarkowanie kruchy i nie utrzymuje się w środowisku ani nie rozprzestrzenia na duże odległości drogą powietrzną. Jednakże może on przetrwać przez dłuższy czas w wilgotnym, bogatym w białko środowisku, takim jak tkanki wieprzowe lub płyny ustrojowe, szczególnie jeśli jest przechowywany w stanie zimnym lub zamrożonym. Czas przeżycia wirusa do kilku lat zaobserwowano w mrożonym mięsie wieprzowym. CSFV może również przetrwać miesiące w schłodzonych lub peklowanych kawałkach.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu