kojs

kps

CenyRolnicze
26 listopada 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.1754 EUR EUR - 4.7038 GBP GBP - 5.5597 DKK DKK - 0.6325
Archiwum


27.11.2021 SPRZEDAM 16 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, mazowieckie, płocki, 09-460, tel.: 600 382 166

26.11.2021 14:06 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,50-7,40 zł/kg, średnia: 7,01 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.11.2021 MATIF: pszenica GRU21-299,25 (-2,05%), kukurydza STY22-254,25 (-2,02%), rzepak LIS21-673,25 (-1,93%) [euro/t]

26.11.2021 KUPIĘ 50 TON SALETRY AMON., transport rolnika, zach.-pom., białogardzki, 78-230, tel.: 888 564 321

25.11.2021 SPRZEDAM 22 TONY PSZENICY KONS., transport firmowy, zach.-pom., kamieński, 72-510, tel.: 532 017 063

25.11.2021 SPRZEDAM 500 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, przysuski, 26-414, tel.: 530 542 370

24.11.2021 SPRZEDAM 50 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 608 810 856

24.11.2021 SPRZEDAM 109 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, wielkopolskie, kaliski, 62-874, tel.: 665 319 904

24.11.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-362, tel.: 538 107 212

23.11.2021 KUPIĘ 200-400 WARCHLAKÓW (także czerwona strefa), 25-40 kg, wielkop., szamotulski, 64-551, 519 450 979

23.11.2021 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 110 kg, 58%, kuj.-pom., toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

21.11.2021 KUPIĘ 10-12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 80 kg, wielkopolskie, wągrowiecki, 62-130, 509 469 915

21.11.2021 SPRZEDAM 40 TUCZNIKÓW, 125 kg, 57%, łódzkie, piotrkowski, 97-340, tel.: 663 557 698

21.11.2021 SPRZEDAM 40 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, podlaskie, grajewski, 19-230, tel.: 515 155 927

21.11.2021 SPRZEDAM 20 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, śląskie, częstochowski, 42-230, tel.: 663 922 800

Dodaj komunikat

ph konrad

ph konrad

Klasyczny pomór świń w Japonii

Redakcja

Klasyczny pomór świń po raz pierwszy od 26 lat został zidentyfikowany na farmie w Japonii. W niedzielę 9 września zgłoszono wystąpienie wirusa w gospodarstwie położonym w prefekturze Gifu, w centralnej części kraju. W wyniku choroby padło 80 świń, a kolejne 600 zostało poddanych ubojowi sanitarnemu.

 

610 świń w gospodarstwie, w którym wykryto CSF, poddano ubojowi w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się choroby. Z raportu służb weterynarii wynika, że nie zidentyfikowano źródła infekcji. Gospodarstwo otrzymało komercyjną paszę, a także nie było tam zagranicznych robotników lub gości z krajów endemicznych z CSF pracujących w gospodarstwie. Przyczyna wprowadzenia wirusa jest na tę chwilę nieznana. Wywóz wieprzowiny został zawieszony do czasu, gdy służby weterynaryjne wyjaśnią źródło pochodzenia wirusa. Dodajmy, iż prefektura Gifu nie jest głównym obszarem produkcji trzody chlewnej i znajduje 800 kilometrów od południowego regionu, gdzie prowadzi się najintensywniejszą hodowlę świń w Kraju Kwitnącej Wiśni. Co ciekawe, w przeciwieństwie do ASF, dostępne są komercyjne szczepionki do zwalczania CSF.

 

To zdarzenie nie jest związane z epidemią afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach i innych krajach Europy Wschodniej. Japońskie Służby Weterynaryjne wykluczyły w tym przypadku afrykański pomór świń (ASF). Podobnie jak w przypadku ASF, CSF nie ma wpływu na ludzi, ale może być katastrofalny dla przemysłu wieprzowego. 

 

Klasyczny pomór świń jest zakaźną, często śmiertelną chorobą świń, klinicznie charakteryzującą się wysoką temperaturą ciała, letargiem, żółtawą biegunką, wymiotami i purpurowym przebarwieniem skóry uszu, podbrzusza i nóg. Zostało to po raz pierwszy opisane na początku XIX wieku w USA. Później uznano, że choroba w Europie określana jako "pomór świń" jest tą samą chorobą. Obydwie nazwy nadal są używane, chociaż na całym świecie choroba ta jest obecnie nazywana klasycznym pomorem świń (CSF) w celu odróżnienia jej od afrykańskiego pomoru świń.

 

CSFV jest umiarkowanie kruchy i nie utrzymuje się w środowisku ani nie rozprzestrzenia na duże odległości drogą powietrzną. Jednakże może on przetrwać przez dłuższy czas w wilgotnym, bogatym w białko środowisku, takim jak tkanki wieprzowe lub płyny ustrojowe, szczególnie jeśli jest przechowywany w stanie zimnym lub zamrożonym. Czas przeżycia wirusa do kilku lat zaobserwowano w mrożonym mięsie wieprzowym. CSFV może również przetrwać miesiące w schłodzonych lub peklowanych kawałkach.

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu