kowalczyk

kojs

CenyRolnicze
05 sierpnia 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8485 EUR EUR - 4.5555 GBP GBP - 5.3553 DKK DKK - 0.6126
Archiwum


05.08.2021 MATIF: pszenica WRZ21-225,00 (+0,33%), kukurydza SIE21-300,00 (-6,25%), rzepak LIS21-539,50 (+1,17%) [euro/t]

05.08.2021 SPRZEDAM 25 TON ŻYTA KONS., transport firmowy, wielkopolskie, złotowski, 77-400, tel: 668 679 850

05.08.2021 SPRZEDAM 1000 TON RZEPAKU, transport firmowy, mazowieckie, warszawski, 02-013, tel: 534 197 857

04.08.2021 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,30-7,60 zł/kg, średnia: 6,83 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

04.08.2021 SPRZEDAM 330 TUCZNIKÓW, 127 kg, 58-59%, kuj.-pom., mogileński, 88-306, tel: 728 383 288

02.08.2021 SPRZEDAM 40 TON PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, podlaskie, grajewski, 19-213, tel: 504 732 502

02.08.2021 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, opolskie, brzeski, 49-318, tel: 696 297 078

02.08.2021 SPRZEDAM 25 TON RZEPAKU, transport firmowy, śląskie, myszkowski, 42-350, tel: 886 521 141

02.08.2021 SPRZEDAM 2 KROWY, 780 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-330, tel.: 787 162 874

31.07.2021 SPRZEDAM 680 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58-59%, łódzkie, łowicki, 99-414, tel: 721 335 315

31.07.2021 SPRZEDAM 25 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, łódzkie, poddębicki, 99-232, tel: 606 302 313

31.07.2021 SPRZEDAM 85 TON KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, słupecki, 62-400, tel: 663 689 136

Dodaj komunikat

agrifirm

zm skiba

Klasyczny pomór świń w Japonii

Redakcja

Klasyczny pomór świń po raz pierwszy od 26 lat został zidentyfikowany na farmie w Japonii. W niedzielę 9 września zgłoszono wystąpienie wirusa w gospodarstwie położonym w prefekturze Gifu, w centralnej części kraju. W wyniku choroby padło 80 świń, a kolejne 600 zostało poddanych ubojowi sanitarnemu.

 

610 świń w gospodarstwie, w którym wykryto CSF, poddano ubojowi w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się choroby. Z raportu służb weterynarii wynika, że nie zidentyfikowano źródła infekcji. Gospodarstwo otrzymało komercyjną paszę, a także nie było tam zagranicznych robotników lub gości z krajów endemicznych z CSF pracujących w gospodarstwie. Przyczyna wprowadzenia wirusa jest na tę chwilę nieznana. Wywóz wieprzowiny został zawieszony do czasu, gdy służby weterynaryjne wyjaśnią źródło pochodzenia wirusa. Dodajmy, iż prefektura Gifu nie jest głównym obszarem produkcji trzody chlewnej i znajduje 800 kilometrów od południowego regionu, gdzie prowadzi się najintensywniejszą hodowlę świń w Kraju Kwitnącej Wiśni. Co ciekawe, w przeciwieństwie do ASF, dostępne są komercyjne szczepionki do zwalczania CSF.

 

To zdarzenie nie jest związane z epidemią afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach i innych krajach Europy Wschodniej. Japońskie Służby Weterynaryjne wykluczyły w tym przypadku afrykański pomór świń (ASF). Podobnie jak w przypadku ASF, CSF nie ma wpływu na ludzi, ale może być katastrofalny dla przemysłu wieprzowego. 

 

Klasyczny pomór świń jest zakaźną, często śmiertelną chorobą świń, klinicznie charakteryzującą się wysoką temperaturą ciała, letargiem, żółtawą biegunką, wymiotami i purpurowym przebarwieniem skóry uszu, podbrzusza i nóg. Zostało to po raz pierwszy opisane na początku XIX wieku w USA. Później uznano, że choroba w Europie określana jako "pomór świń" jest tą samą chorobą. Obydwie nazwy nadal są używane, chociaż na całym świecie choroba ta jest obecnie nazywana klasycznym pomorem świń (CSF) w celu odróżnienia jej od afrykańskiego pomoru świń.

 

CSFV jest umiarkowanie kruchy i nie utrzymuje się w środowisku ani nie rozprzestrzenia na duże odległości drogą powietrzną. Jednakże może on przetrwać przez dłuższy czas w wilgotnym, bogatym w białko środowisku, takim jak tkanki wieprzowe lub płyny ustrojowe, szczególnie jeśli jest przechowywany w stanie zimnym lub zamrożonym. Czas przeżycia wirusa do kilku lat zaobserwowano w mrożonym mięsie wieprzowym. CSFV może również przetrwać miesiące w schłodzonych lub peklowanych kawałkach.

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu