Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
09 grudnia 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,8704 EUR EUR - 4,2830 GBP GBP - 5,0915 DKK DKK - 0,5732
Archiwum
06.12.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 185,75 (+ 0,68%), kukurydza STY20 - 164,75 (0,00%), rzepak LUT20 - 397,00 (+ 0,63%) [euro/tona] +++ +++ +++ 06.12.2019 12:05 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,30 - 5,20 zł/kg, średnia: 4,78 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++

Francuzi jedzą coraz mniej mięsa

Redakcja

We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylko spożycie drobiu i dziczyzny. Według danych z instytutu badań rynkowych Crédoc, średnie dzienne spożycie spadło o dobre 12 procent w okresie od 2007 do 2016 r. do 135 g. Zwłaszcza świeże mięso jest coraz mniej popularne. Zużycie zmniejszyło się o jedną piątą do 46 g dziennie.

 

Konsumpcja produktów mięsnych spadła w okresie sprawozdawczym o 17,2% do 29 g dziennie. Popyt na drób i dziczyznę pozostał w dużej mierze stabilny. W tym przypadku ilość zmniejszyła się tylko o 2,9 procent do 33 g. Jednak w spożyciu produktów przetworzonych zawierających mięso, takich jak gotowe posiłki, odnotowało niewielki wzrost. W tej kategorii średnie dzienne spożycie mięsa wzrosło z 22 g w 2007 r. do 23 g w 2016 r. Liczba posiłków zawierających mięso również zmniejszyła się wraz ze spożyciem.

 

Według badaczy rynku mięso zostało skonsumowane średnio 11,8 razy w tygodniu w 2007 r. W 2016 roku było to 10,1 razy. Tylko produkty gotowe zawierające mięso opierały się ogólnemu trendowi, przy niewielkim wzroście do trzech posiłków tygodniowo. Według Crédoc, rok 2016 był zdominowany przez spożycie mięsa w grupie wiekowej od 18 do 24 lat, która spożywała średnio 148 g dziennie. Mięso w tym przedziale wiekowy spożywa się najczęściej w postaci produktów przetworzonych, które były używane średnio 4,5 razy w tygodniu - co odpowiada 42,5% tygodniowych posiłków zawierających mięso.Przy 138 g dziennie grupy od 25 do 34 lat, od 35 do 44 lat i od 55 do 64 lat były takie same pod względem konsumpcji. Osoby w wieku od 45 do 54 lat spożywały mniej mięsa - po 135 g dziennie. Wraz z wiekiem apetyt na mięso spadał gwałtownie. Osoby w wieku 65 do 74 lat spożywały 127 g dziennie. Tak więc w grupie wiekowej do 74 lat przetworzone produkty mięsne były rzadko używane w cotygodniowych posiłkach zawierających mięso (18,6 procent). W kategorii wiekowej powyżej 75 lat średnie spożycie mięsa wyniosło 113 g.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: fleischwirtschaft.de

Może zainteresuje Cię również:

Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna

Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni

Czy wegetariańskie tendencje w żywieniu wpłyną na

Moda na bezmięsne odżywianie otacza nas coraz silniej, potra

McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d

Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl