Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
16 sierpnia 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9281 EUR EUR - 4,3543 GBP GBP - 4,7713 DKK DKK - 0,5837
Archiwum
16.08.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 168,00 (0,00%), kukurydza LIS19 - 168,00 (- 0,59%), rzepak LIS19 - 380,00 (+ 0,26%) [euro/tona] +++ +++ +++ 16.08.2019 12:54 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60- 6,10 zł/kg, średnia: 5,84 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Francuzi jedzą coraz mniej mięsa

Redakcja

We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylko spożycie drobiu i dziczyzny. Według danych z instytutu badań rynkowych Crédoc, średnie dzienne spożycie spadło o dobre 12 procent w okresie od 2007 do 2016 r. do 135 g. Zwłaszcza świeże mięso jest coraz mniej popularne. Zużycie zmniejszyło się o jedną piątą do 46 g dziennie.

 

Konsumpcja produktów mięsnych spadła w okresie sprawozdawczym o 17,2% do 29 g dziennie. Popyt na drób i dziczyznę pozostał w dużej mierze stabilny. W tym przypadku ilość zmniejszyła się tylko o 2,9 procent do 33 g. Jednak w spożyciu produktów przetworzonych zawierających mięso, takich jak gotowe posiłki, odnotowało niewielki wzrost. W tej kategorii średnie dzienne spożycie mięsa wzrosło z 22 g w 2007 r. do 23 g w 2016 r. Liczba posiłków zawierających mięso również zmniejszyła się wraz ze spożyciem.

 

Według badaczy rynku mięso zostało skonsumowane średnio 11,8 razy w tygodniu w 2007 r. W 2016 roku było to 10,1 razy. Tylko produkty gotowe zawierające mięso opierały się ogólnemu trendowi, przy niewielkim wzroście do trzech posiłków tygodniowo. Według Crédoc, rok 2016 był zdominowany przez spożycie mięsa w grupie wiekowej od 18 do 24 lat, która spożywała średnio 148 g dziennie. Mięso w tym przedziale wiekowy spożywa się najczęściej w postaci produktów przetworzonych, które były używane średnio 4,5 razy w tygodniu - co odpowiada 42,5% tygodniowych posiłków zawierających mięso.Przy 138 g dziennie grupy od 25 do 34 lat, od 35 do 44 lat i od 55 do 64 lat były takie same pod względem konsumpcji. Osoby w wieku od 45 do 54 lat spożywały mniej mięsa - po 135 g dziennie. Wraz z wiekiem apetyt na mięso spadał gwałtownie. Osoby w wieku 65 do 74 lat spożywały 127 g dziennie. Tak więc w grupie wiekowej do 74 lat przetworzone produkty mięsne były rzadko używane w cotygodniowych posiłkach zawierających mięso (18,6 procent). W kategorii wiekowej powyżej 75 lat średnie spożycie mięsa wyniosło 113 g.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: fleischwirtschaft.de

Może zainteresuje Cię również:

Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici

Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu

Import wieprzowiny nadal psuje rodzimy rynek?

- Na rynek krajowy wjeżdża mięso z zagranicy, zwłaszcza z ty

Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję

Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p