Niższa produkcja mięsa wieprzowego w Niemczech w pierwszej połowie 2018 r. nie zahamowała wielkości wywozu. Eksport wieprzowiny w rzeczywistości wzrósł o 2% (+17,9 tys. ton) w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
Wzrost importu o 3% (+14,6 tys. ton) prawdopodobnie spowodował pewien niedobór produktu krajowego. Przy średnich cenach eksportowych niższych o 11%, wartość niemieckiego eksportu wieprzowiny była o 9% niższa niż rok wcześniej i wyniosła 1,86 mld EUR. Przy wzmożonej produkcji w innych krajach UE, eksport napędzany był 16-procentowym wzrostem (+29,700 ton) w transporcie na rynki pozaunijne. Eksport do krajów trzecich stanowił 25% całości wywozu, w porównaniu z 22% w analogicznym okresie ubiegłego roku, ale nadal poniżej poziomu z 2016 r. wynoszącego 27%, kiedy rynek chiński był szczególnie silny.
Wzrost eksportu był głównie spowodowany większą o 50% (+30,700 ton) sprzedażą do Chin, co stanowiło drugi największy rynek dla niemieckiego eksportu. Odwrotnie kształtowały się dostawy do Hongkongu, które spadły do nieznacznych ilości, z pokaźnych 13 800 ton w pierwszej połowie 2017 r. Eksport do pozostałej części UE był nieco niższy, głównie z powodu gwałtownego spadku liczby przesyłek zarejestrowanych w Niderlandach (-27,400 ton) .
Łącznie import wieprzowiny osiągnął 455 000 ton, czyli był wyższy niż w 2017 r., ale nadal niższy niż w pierwszej połowie 2016 r. Niemcy otrzymali więcej wieprzowiny przede wszystkim od dwóch głównych dostawców, Danii i Belgii, a ich ilość wzrosła o 7% (+ 10 400 ton) i 5% (+6,000 ton). Dostawy z Wielkiej Brytanii również wzrosły o 9% i wyniosły 16 100 ton. Znacznie niższe ceny (-14% rok do roku) spowodowały, że wartość importu wieprzowiny niemieckiej spadła ogółem o 12%, o 711,8 mln euro.
Źródło: ADHB