Produkcja trzody chlewnej w UE wzrosła o 190 000 ton (+ 3%) w drugim kwartale 2018 r. W porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku, osiągając w sumie 5,8 miliona ton.
To wynik zwiększenia uboju trzody chlewnej, o 3% (+1.8 miliona sztuk) w tym czasie do całkowitej liczby 63,4 miliona sztuk i niewielki wzrost (+400 g) w masie tuszy do 92,2 kg. Produkcja mięsa wieprzowego w UE wzrosła o 4%, do 12 milionów ton w pierwszej połowie roku. Ubój osiągnął 130 milionów sztuk w tym okresie, co stanowi wzrost o 3% (+3,5 miliona) w ciągu roku.
Zwiększona produkcja w całej Europie w ostatnim kwartale była napędzana przez hiszpańską produkcję trzody chlewnej, która wyniosła 1,1 miliona ton, co stanowi wzrost o 10% (+110 000 ton) w porównaniu do 2017 roku. Wzrost polskiej produkcji także pozostaje dodatni - wzrost o 5% (+26 000 ton) do łącznej wartości 500 000 ton. Niemcy stanowiły 22% całkowitej produkcji UE w drugim kwartale, jednak produkcja spadła nieznacznie, o 2% (-30,000 ton) do 1,3 mln ton. To kontynuuje długoterminową tendencję spadkowej produkcji w Niemczech, a branża nie ma pewności co do perspektyw rozwoju tego sektora.
Źródło: euromeatnews.com