Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 sierpnia 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,7143 EUR EUR - 4,3979 GBP GBP - 4,8665 DKK DKK - 0,5904
Archiwum
10.08.2020 13:11 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,90 - 5,10 zł/kg, średnia: 4,49 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ 07.08.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 178,00 (- 0,70%), kukurydza LIS20 - 164,50 (- 0,15%), rzepak LIS20 - 377,25 (- 0,59%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Unijna produkcja trzody chlewnej wzrosła

Redakcja

Produkcja trzody chlewnej w UE wzrosła o 190 000 ton (+ 3%) w drugim kwartale 2018 r. W porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku, osiągając w sumie 5,8 miliona ton.

 

To wynik zwiększenia uboju trzody chlewnej, o 3% (+1.8 miliona sztuk) w tym czasie do całkowitej liczby 63,4 miliona sztuk i niewielki wzrost (+400 g) w masie tuszy do 92,2 kg. Produkcja mięsa wieprzowego w UE wzrosła o 4%, do 12 milionów ton w pierwszej połowie roku. Ubój osiągnął 130 milionów sztuk w tym okresie, co stanowi wzrost o 3% (+3,5 miliona) w ciągu roku.

 

Zwiększona produkcja w całej Europie w ostatnim kwartale była napędzana przez hiszpańską produkcję trzody chlewnej, która wyniosła 1,1 miliona ton, co stanowi wzrost o 10% (+110 000 ton) w porównaniu do 2017 roku. Wzrost polskiej produkcji także pozostaje dodatni - wzrost o 5% (+26 000 ton) do łącznej wartości 500 000 ton. Niemcy stanowiły 22% całkowitej produkcji UE w drugim kwartale, jednak produkcja spadła nieznacznie, o 2% (-30,000 ton) do 1,3 mln ton. To kontynuuje długoterminową tendencję spadkowej produkcji w Niemczech, a branża nie ma pewności co do perspektyw rozwoju tego sektora.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: euromeatnews.com 

Może zainteresuje Cię również:

Polska hodowla trzody chlewnej na krawędzi. Koniec

- W związku z wyjątkowo trudną sytuacją na rynku trzody chle

Rośnie rosyjska produkcja wieprzowiny, a ceny idą

Według National Union of Pig Breeders, rosyjski przemysł wie

Produkcja mięsa może stać się kołem zamachowym pol

Racjonalne wsparcie producentów żywca pozwalające im utrzyma