W Niemczech rozpoczęły się właśnie zbiory jęczmienia ozimego. Równocześnie jego ceny zaczęły drastycznie spadać. W porcie eksportowym w Hamburgu w tym tygodniu oferowano tylko 182 euro za tonę jęczmienia ozimego – aż o 68 euro mniej niż pod koniec czerwca.
W wyniku końcowych rozmów trójstronnych między Radą, Parlamentem Europejskim i Komisją w sprawie reformy WPR, CIBE zauważa, że ustawodawcy uznali sektor buraków cukrowych za kluczowy w tych negocjacjach. Niestety, nie doprowadziło to do odpowiedniej i konkretnej decyzji o zakwalifikowaniu cukru do interwencji publicznej i wzmocnieniu odporności sektora.
Stonka ziemniaczana, znany szkodnik upraw ziemniaków, zaczęła rozprzestrzeniać się na wielu polach w Niemczech. Do niemieckich rolników adresowane są ostrzeżenia i instrukcje, w jaki sposób walczyć z żarłocznym owadem.
Naukowcy z Polski zbadali poziom ołowiu i kadmu w wybranych gatunkach warzyw i owoców: jabłkach, gruszkach, winogronach, malinach, truskawkach, żurawinie, burakach, selerze, marchwi i pomidorach. Pod uwagę wzięli zarówno produkty świeże, jak i mrożone, suszone i przetworzone. W których z nich poziom niebezpiecznych pierwiastków został przekroczony?
Europosłowie sprzeciwiają się ponownemu dopuszczeniu do obrotu glifosatu po 31 grudnia 2022 roku. Po raz kolejny wzywają do przeglądu unijnej inicjatywy na rzecz owadów zapylających. Chcą włączyć do niej ambitne unijne zasady ich monitorowania.
Obecny stan zbóż ozimych jest bardzo dobry. Przyczynił się do tego przebieg pogody, a zwłaszcza ilość opadów i umiarkowana temperatura. Większość zbóż ozimych, nawet tych posianych w terminach opóźnionych, wygląda obiecująco. Chłodna wiosna spowodowała, że późno siane pszenice dokrzewiły się i aktualnie na polach widzimy plantacje o gęstych, zwartych łanach.
W ostatnich latach coraz bardziej nasila się proces ograniczania liczby substancji aktywnych będących składnikami środków ochrony roślin, a z informacji płynących z różnych źródeł unijnych wynika, że proces ten będzie się nasilał. Przypuszczenie to wynika przede wszystkim z przyjętych do realizacji w ramach Unii Europejskiej strategii a w szczególności „Od pola do stołu” i „Na rzecz bioróżnorodności”.
Prokuratura Rejonowa w Turku prowadzi śledztwo w sprawie zniszczenia w świecie roślinnym w znacznych rozmiarach w postaci zatrucia pszczół miodnych z pasiek położonych w miejscowościach Brudzew, Tarnowa i Marulew spowodowanego nieprawidłowym wykonaniem oprysku bądź użyciem nieprawidłowych środków chemicznych.
Poseł do Parlamentu Europejskiego, Derk Boswijk z CDA, złożył w tym tygodniu wniosek o uprawianie większej ilości soi w Europie. - To dziwne, że soję sprowadzamy aż z Ameryki Południowej. Szkodzi przyrodzie i środowisku. Stajemy się zależni i podatni na zagrożenia na poziomie geopolitycznym – argumentował Holender. Taka idea dobrze prezentuje się pod kątem pijarowym, ale w praktyce to utopia. Dlaczego?
Samorząd rolniczy wystąpił w miniony wtorek (18 maja 2021 roku) do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o czasowe zezwolenie na stosowanie zaprawy nasiennej z grupy neonikotynoidów do zaprawiania nasion rzepaku ozimego, w kampanii siewnej 2021 r.
Uprawa rzepaku wymaga szczególnej dbałości ze strony rolnika. Możemy wyróżnić kilka ważnych etapów, w których odpowiednie działania przyczyniają się w dużej mierze do osiągnięcia wysokiego plonu.
- Do mojego biura zgłaszają się wyborcy zaniepokojeni wynikami badań przeprowadzonych przez prywatne laboratoria diagnostyczne, które mają potwierdzać przekraczanie dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów we krwi przebadanych osób. Doniesienia te dotyczą przede wszystkim szkodliwego dla zdrowia ludzi związku chemicznego glifosatu. Chciałbym zweryfikować prawdziwość danych doniesień – napisał do ministerstwa zdrowia poseł Konfederacji, Krystian Kamiński, a wraz z nim pod interpelacją podpisali się inni członkowie partii, m.in. Konrad Berkowicz, Janusz Korwin-Mikke i Michał Urbaniak.
Gdyby tak mieć nowoczesne narzędzie, dzięki któremu można otrzymywać ostrzeżenia przed agrofagami, załamaniem pogody lub innymi zagrożeniami na polu albo móc sprawdzić jakie środki będą najbardziej skuteczne dla ochrony uprawy, a w dodatku mieć własnego doradcę, otwartego na wszelkie pytania i weryfikację zaobserwowanych zagrożeń? Już wkrótce będzie to możliwe!
Przedstawiciele organizacji ogrodniczych zwracają uwagę, że producenci nie mogą w efektywny sposób walczyć ze szkodnikami i chorobami, które niszczą uprawy. Substancje, które pozostały na rynku nie są wystarczająco skuteczne. W efekcie trzeba je częściej stosować co podnosi koszty. Zamiast rejestrować nowe substancje czynne ich liczba systematycznie spada.
Naukowcy z Uniwersytetu Koblenz-Landau zamierzają udowodnić, że toksyczność pestycydów dla roślin i owadów w rolnictwie znacznie wzrosła. W artykule, który ukazał się w aktualnym numerze amerykańskiego czasopisma Science, autorzy pokazują, że wzrost ten dotyczy również upraw modyfikowanych genetycznie, gdzie teoretycznie powinno stosować się mniejsze dawki środków ochrony roślin.
Jak pokazują badania naukowe, glifosat ma bardzo negatywny wpływ na ekosystemy wodne, na organizmy wodne, rośliny wodne, ale również może destruktywnie wpływać na ludzkie zdrowie. Najwięcej oskarżeń o wprowadzanie tej substancji do środowiska pada w kierunku rolników. Wiele wskazuje na to, że niesłusznie, a najwięcej glifosatu może stosować jedna ze spółek państwowych.
Od niemal pięciu tygodni wiosna próbuje złapać oddech pełną piersią, ale nie bardzo jej to wychodzi. Pojawiające się ciepłe i słoneczne chwile w ciągu dnia, zachęcają do szybkiego i intensywnego zaangażowania w prace polowe. Jednak mroźne noce nasuwają wątpliwości czy obawy przed zbyt dużym pośpiechem.
Środek ochrony roślin do przemysłowego zaprawiania nasion rzepaku Cruiser OSR 322 FS niedostępny w 2021 r. Taką decyzje podjęło ministerstwo rolnictwa.
Najwięcej spośród krajów Unii Europejskiej pestycydów stosuje się w Holandii – 8 kg substancji czynnych/1 ha, we Włoszech ponad 7 kg/1ha, w Portugalii 5 kg/1ha. Unijna średnia wynosi 3,5 kg substancji aktywnej na 1 ha/rok, a w Polsce jest to 2,5 kg s.a. na 1 ha.