kojs

kojs

CenyRolnicze
20 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3832 EUR EUR - 4.6366 GBP GBP - 5.4735 DKK DKK - 0.6230
Archiwum


20.05.2022 13:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-420,75 (-0,36%), kukurydza CZE22-360,25 (-0,83%), rzepak SIE22-830,00 (+0,64%) [euro/t]

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

16.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, tel.: 696 877 682

16.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, legnicki, 59-225, tel.: 509 229 704

16.05.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-220, tel.: 691 156 465

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Ptakom na zdrowie! Karmnik PROFESOR z modyfikacjami

prof. Piotr Tryjanowski
karmnik, profesor, MKW Pracownia

Dyskusje o dokarmianiu ptaków i ich konsekwencjach dla poszczególnych osobników, jak i całych populacji, coraz częściej pojawiają się na łamach specjalistycznych czasopism ornitologicznych i ekologicznych. Poza analizą obserwacji, pojawia się coraz większa liczba eksperymentów, mająca wykazać jakie elementy użytkowania karmnika są kluczowe czy to służące uatrakcyjnieniu miejsca podawania pokarmu dla największej liczby osobników i gatunków, czy też jak najbezpieczniej zapewnić podaż pokarmu przylatującym ptakom.

 

O ile ten ostatni element najczęściej był rozumiany jako taki sposób posadowienia karmnika, by był bezpieczny od wpływu drapieżników (zwłaszcza kotów), to ostatnimi czasy bardzo ważne staja się rozważania o pasożytach i patogenach, które mogą być rozprzestrzeniane właśnie w karmnikach. W sumie nie powinno to dziwić, gdyż w karmnikach spotyka się wiele osobników wielu gatunków i to ułatwia transport bakterii i wirusów, co nieco przypomina… porty lotnicze ważne dla zrozumienia zdrowia populacji ludzkiej. Wpisuje się to w koncepcję One Health, o której przecież sporo informujemy na łamach naszego działu.

 

Bardzo trudno wyeliminować sposoby transmisji niektórych bakterii, np. z grupy Campylobacter, gdyż ich transmisje nie muszą być związane z obecnością karmników, a po prostu ze zwiększonymi zagęszczeniami ptaków – albo przy źródłach pokarmu (tutaj karmniki oczywiście pełnią ważną rolę jako miejsca spotkań), ale też w czasie zbiorowych noclegowisk. Znacznie ciekawsze pozostają te zagadnienia, gdzie ewentualnej transmisji patogenów możemy zapobiegać. Do takiej grupy należą dobrze przecież znane bakterie Salmonella. Wiele wcześniejszych badań wskazywało właśnie na karmniki jako główne źródła transmisji, choć nasze badania wykonane przekrojowe w całej Polsce, nie potwierdziły tego czarnego scenariusza. Mając do dyspozycji 204 próbki pobrane z dna karmników, w żadnej z nich – nowoczesnymi metodami mikrobiologicznymi i molekularnymi – nie stwierdziliśmy obecności bakterii z grupy Salmonella. Podejrzewamy (próbki zbierano w styczniu i lutym 2018), że powodem tego była stosunkowo mroźna zima, która po prostu wymroziła bakterie. Tym niemniej biorąc pod uwagę doświadczenia własne, jak i innych badaczy dokonaliśmy drobnej modyfikacji karmnika PROFESOR (kliknij), tak aby jeszcze bardziej zminimalizować możliwość transmisji patogenów. Drewniane szufladki zostały zastąpione elementami wykonanymi z tworzywa sztucznego, łatwego do umycia w ciepłej wodzie, z delikatnym dodatkiem detergentów. Tym samym utrzymanie czystości w karmniku stało się jeszcze łatwiejsze.

 

karmnik profesor mkw piotr tryjanowski cenyrolnicze pl

Ryc. Czasami nawet drobne modyfikacje mogą mieć spore znaczenie. Autor artykułu pokazujący nowe szufladki w karmniku typu PROFESOR.

 

Może na zakończenie warto jeszcze wspomnieć o rzeczy praktycznie niedostrzeganej. Ptaki naprawdę lubią czyste i schludne miejsca, i jak pokazują badania wykonane w USA i Kanadzie, chętniej z nich korzystają ciesząc nasze oczy i uszy, a to doznanie niemal terapeutyczne (więcej np. tutaj - kliknij).

 

Literatura:

 

 

Enany, S., Piccirillo, A., Elhadidy, M. & Tryjanowski, P. (2021) Editorial: The Role of Environmental Reservoirs in Campylobacter-Mediated Infection. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 11, 773436.

Frątczak, M., Indykiewicz, P., Dulisz, B., Nowakowski, J. J., Janiszewski, T., Szeptycki, J., ... & Tryjanowski, P. (2021). Lack of Evidence That Bird Feeders Are a Source of Salmonellosis during Winter in Poland. Animals11(6), 1831.

Schaper, L., Hutton, P., & McGraw, K. J. (2021). Bird-feeder cleaning lowers disease severity in rural but not urban birds. Scientific Reports11(1), 1-8.

Tryjanowski, P., Møller, A. P., Morelli, F., Indykiewicz, P., Zduniak, P., & Myczko, Ł. (2018). Food preferences by birds using bird-feeders in winter: a large-scale experiment. Avian Research9(1), 1-6.

Tryjanowski, P., Nowakowski, J. J., Indykiewicz, P., Andrzejewska, M., Śpica, D., Sandecki, R., ... & Klawe, J. J. (2020). Campylobacter in wintering great tits Parus major in Poland. Environmental Science and Pollution Research27(7), 7570-7577.

Wilcoxen, T. E., Horn, D. J., Hogan, B. M., Hubble, C. N., Huber, S. J., Flamm, J., ... & Wrobel, E. R. (2015). Effects of bird-feeding activities on the health of wild birds. Conservation Physiology3(1).

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu