zm skiba

kojs

CenyRolnicze
02 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0474 EUR EUR - 4.3323 GBP GBP - 5.0670 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


02.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 204,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 199,00 (-1,00%), rzepak SIE24: 466,50 (+1,80%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Wiadomości

Blokada autostrady A2 była aktem terroru?

W miniony piątek Wielkopolska Izba Rolnicza omawiała aktualną sytuację na rynku trzody chlewnej. Głos tego regionu jest najbardziej reprezentatywny w tym zakresie, bowiem w tej części kraju  mamy do czynienia z największą koncentracją produkcji trzody chlewnej w Polsce. Zebrani delegaci omawiali aktualną, niezwykle trudną sytuację producentów świń. Wiele miejsca w dyskusji poświęcono Agro Unii i działaniom Michała Kołodziejczaka. Zdaniem prezesa WIR, blokada autostrady A2 była aktem terroru, który nie uszedłby płazem w innych krajach europejskich.

Czytaj więcej...

Minister wypowiedział posłuszeństwo rolnikom?

- Jesteśmy po nieformalnym zjeździe koordynatorów AGROunii. W trybie pilnym zwołaliśmy spotkanie na którym omówiliśmy bieżącą sytuację w naszym ruchu. Głównym tematem spotkania był jednak fakt wypowiedzenia przez ministra rolnictwa posłuszeństwa rolnikom, na których rzecz powinien pracować. Przypominamy: minister jest dla nas, nie my dla niego – czytamy w komunikacie AGROunii. To reakcja tej organizacji m. in. na informacje o przywróceniu handlu trzodą chlewną z Litwą „na unijnych zasadach”.

Czytaj więcej...

Wzrost importu wieprzowiny z Belgii i Hiszpanii

Na rynku krajowym dalej jest nadpodaż żywca wieprzowego. Zakłady mięsne nie oglądając się na rynek niemiecki stopniowo obniżają ceny skupu. Powodem jest większa produkcja żywca, która zbiegła się z większym importem wieprzowiny do kraju. W ostatnim czasie największy wzrost zanotował przywóz wieprzowiny z Belgii i Hiszpanii. 

Czytaj więcej...

Czy na hodowli strusi można jeszcze zarobić?

Strusie są dla mnie przemiłymi kolosami o kreskówkowym uśmiechu. Trudno mi sobie jednak wyobrazić coś takiego, jak ubojnia strusi. Jajka, raczej jaja (waga od 12 gram do 2 kilogramy), pióra – owszem. Miłe pamiątki z wyjazdów do gospodarstw agroturystycznych, biżuteria. Ale strusie mięso? Ubojnie? No dobrze, w końcu z wykształcenia jestem rolnikiem, to i strusie mięso na talerzu powinnam sobie wyobrazić.

Czytaj więcej...

Bagaż pełen patogenów. ASF i inne choroby rozprzestrzeniają się drogą lotniczą

Nielegalnie importowana żywność w bagażach klientów komercyjnych linii lotniczych to często pomijana kwestia w dyskusjach dotyczących zapobiegania i zwalczania epidemii chorób. Problem może wydawać się marginalny, jednak to właśnie drogą lotniczą wprowadzono takie choroby jak pryszczyca, afrykański i klasyczny pomór świń, czy chorobę pęcherzykową świń do wielu, wcześniej od nich wolnych, państw. Wykrywalność produktów spożywczych w kontrolach granicznych na większości lotnisk jest niewystarczająca, a świadomość ludzi przewożących mięso stwarzające zagrożenie zazwyczaj bardzo niska. Czy nielegalnie przewieziona w plecaku paczka kiełbasy może zagrozić gospodarce całego kraju? Okazuje się, że tak.

Czytaj więcej...

Globalne wyzwania dla rolnictwa

Jeszcze nigdy rolnictwo nie stało przed tak ogromnymi wyzwaniami, jak obecnie. Rośnie liczba ludności świata i w 2050 roku osiągnie 10 mld. Zapotrzebowanie na żywność zwiększy się o połowę (w niektórych regionach Afryki i Azji nawet o 100%). Wyzwaniem są coraz bardziej ekstremalne warunki pogodowe – wzrost temperatury, susze, powodzie. Jednocześnie część zasobów naturalnych bezpowrotnie ginie, kurczą się zasoby ziemi uprawnej, a ona sama – jałowieje. Dziś jedynie 3 proc. powierzchni Ziemi stanowią grunty orne. Zaledwie 18 proc. z nich – czyli 0,5 proc. powierzchni Ziemi – można przeznaczyć pod uprawę żywności.

Czytaj więcej...

Kozy preferują twarze uśmiechniętych ludzi

Proces udomowienia zwierząt ukształtował ich budowę ciała, fizjologię oraz sposób zachowania, co było wynikiem potrzeby i chęci człowieka do współpracy z oswojonymi i przewidywalnymi stworzeniami, różniącymi się od swoich dzikich krewniaków. Zwierzęta takie, jak psy czy konie, sztukę odbierania i właściwego interpretowania sygnałów płynących ze strony człowieka opanowały na bardzo wysokim poziomie. To, czy zwierzęta gospodarskie wykorzystywane przede wszystkim jako źródło surowców również posiadły podobne zdolności, nie jest już wcale takie oczywiste. Coraz więcej eksperymentów pokazuje jednak, że również one potrafią rozpoznawać komunikaty ludzkie, nawet tak subtelne, jak uśmiech czy grymas złości na twarzy. Nie są one z pewnością tajemnicą dla kóz domowych, czego dowiedli badacze w jednym z najnowszych badań.

Czytaj więcej...

Wracają stare zasady handlu trzodą chlewną z Litwą

Na marginesie targów „Zielony Tydzień” odbyły się dziś w Berlinie trójstronne rozmowy ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego z ministrem rolnictwa Republiki Litewskiej, Giedriusem Surplysem oraz komisarzem UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem, które dotyczyły handlu trzodą chlewną ze stref z ograniczeniami związanymi z ASF. Ustalono, iż zostaną przywrócone zasady przemieszczania zwierząt. 

Czytaj więcej...

Martwe dziki na Pomorzu. Nie były zainfekowane ASF

Jak podaje Dziennik Bałtycki, badania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kartuzach (woj. pomorskie) wskazują, że znalezione w zeszłym tygodniu w rzece Raduni martwe dziki nie były zainfekowane wirusem ASF. Niemniej policja kontynuuje postępowanie pod kątem wystąpienia zagrożenia epidemiologicznego.

Czytaj więcej...

Mali producenci żywca drobiowego walczą o przetrwanie. Czy ministerstwo podejmie interwencję?

W związku z drastycznym spadkiem cen żywca drobiowego w ostatnich miesiącach (minimum 30 proc. poniżej kosztów wytworzenia) hodowcy domagają się tego aby ich interesy zostały zabezpieczone. - Hodowcy wskazują, że koszty produkcji przekraczają cenę jaką mogą uzyskać. Tego typu produkcja staje się nieopłacalna, co może prowadzić do upadku wielu zakładów – uważa poseł Norbert Kaczmarczyk. 

Czytaj więcej...

Aby zrekompensować koszty produkcji tucznika, zakłady powinny zapłacić za żywiec 4,42 zł/kg

Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż próg opłacalności hodowli tucznika, przy zakładanym zakupie zboża i prosiąt oraz utrzymaniu tysiąca sztuk świń, wynosi aktualnie 4,42 zł (stawka za kilogram żywca w skupie). Wg SPPTCh "Forum", przy przyjętej stawce 3,79 zł/kg oferowanej w ubojniach i zakładach mięsnych, obecnie do wyhodowania jednego tucznika trzeba dołożyć ponad 88 zł. 

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu