W związku z drastycznym spadkiem cen żywca drobiowego w ostatnich miesiącach (minimum 30 proc. poniżej kosztów wytworzenia) hodowcy domagają się tego aby ich interesy zostały zabezpieczone. - Hodowcy wskazują, że koszty produkcji przekraczają cenę jaką mogą uzyskać. Tego typu produkcja staje się nieopłacalna, co może prowadzić do upadku wielu zakładów – uważa poseł Norbert Kaczmarczyk.
- Jeden z hodowców podkreśla, że ponosi koszt 3,50 zł/kg aby wyprodukować kilogram towaru. Jednak ceny jakie uzyskuje on za swój produkt oscylują wokół poziomu 3,10 zł/kg, a bywało, że ceny spadały do 2,90 zł/kg. Istnieje zatem pilna konieczność zabezpieczenia interesu polskich hodowców i producentów żywca drobiowego – pisze w interpelacji do ministra rolnictwa poseł Norbert Kaczmarczyk.
Jak podkreśla poseł Kukiz'15, sytuacja ta uderza w sposób szczególny w małych producentów. - Z całą pewnością w uprzywilejowanej pozycji są tutaj duże zakłady produkcyjne, które siłą rzeczy mają więcej możliwości. Mali producenci nie mogą inwestować, rozwijać się, poprawiać warunków chowu i podnosić jakości swoich produktów, ponieważ wszystkie ich wysiłki koncentrują się na tym aby przetrwać ten trudny czas – wyjaśnia parlamentarzysta.
Kaczmarczyk dodaje, iż hodowcy wskazują, że sytuacja ta może mieć silny związek z dużym importem drobiu spoza obszaru Unii Europejskiej. Wśród krajów importujących najwięcej mięsa drobiowego na teren Unii Europejskiej wymienia się m. in. Brazylię i Tajlandię. Nie bez znaczenia jest także wzrastający import z terenu Ukrainy. Polscy producenci wskazują, że istnieje ryzyko, iż do produkcji importowanego z zagranicy mięsa drobiowego używano zakazanych na terenie Unii mączki mięsno-kostnej, antybiotyków czy różnego rodzaju stymulatorów wzrostu. - Hodowcy obawiają się także tego, że Unia Europejska może w znaczący sposób wspierać producentów na terenie Ukrainy – stwierdza autor interpelacji.
W swoim wystąpieniu poseł Kaczmarczyk pytał ministra rolnictwa czy podejmie interwencję w sprawie drastycznego spadku cen żywca drobiowego. Oczekuje również informacji w jakich ilościach importowane jest do Polski mięso drobiowe z krajów niezrzeszonych w UE. Pytał również o to jak wyglądają kontrole mięsa napływającego do kraju. - Czy Unia Europejska wspiera rozwój produkcji mięsa drobiowego na terenie Ukrainy? Jeśli tak, to w jakim wymiarze? - zakończył.