Unijne kontrakty na zboża podążały w poniedziałek śladem przecen w Chicago. Płynność była ograniczona ze względu na obchodzone w wielu europejskich krajach Zielone Świątki. Pszenica potaniała o 1%, a w przypadku kukurydzy obrót był symboliczny.
Producent pestycydów, Monsanto, zapłacił znacznie więcej za lobbing w celu ponownej autoryzacji glifosatu, niż podano w unijnym rejestrze. Amerykańska firma zapłaciła agencji PR FleishmanHillard około 14,5 mln euro za kampanię w latach 2016-2017, zgodnie z raportem w igrupy Bayer, który Monsanto przejął w 2018 roku. Jednak Monsanto poinformowało w oficjalnym rejestrze, że na wszystkie działania lobbingowe od września 2016 r. do sierpnia 2017 r. wydano maksymalnie 1,45 mln euro - podobnie jak rok później.
Dzisiaj nasze notowania cen skupu bydła rzeźnego przyniosły kolejne podwyżki. Średnia stawka za byki w wadze poubojowej wzrosła o 0,15 zł/kg. Aktualna wycena jest wyższa od tej sprzed miesiąca o 0,48 zł/kg, ale w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku nadal jest niższa o 0,31 zł/kg. W porównaniu do średniej ceny skupu byków (wbc) sprzed dwóch lat, notowana wówczas średnia stawka była wyższa od obecnej o 1,67 zł/kg.
Rynek wykazuje chęć do wzrostu. Wg. Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, ma w tym udział przede wszystkim „rozmrażająca się” po koronawirusie Europa. Ekspert Izby sądzi, że ceny będą dalej rosły choć będzie to raczej powolny proces.
Dzisiaj na rynku warchlaków krajowych i importowanych widać wyraźne podwyżki. Średnie stawki wzrosły o ok. 7-8 zł/szt. Prosiaki od polskich producentów wyceniane są na niemal tym samym poziomie co zwierzęta sprowadzane z Danii.
Polskie zakłady mięsne już drugi raz z rzędu zauważalnie podwyższyły stawki za skup żywca wieprzowego. Wprawdzie wzrost nie jest tak okazały jak przed tygodniem (wówczas wynosił 0,52 zł/kg za wagę żywą), ale z pewnością wlewa optymizm w serca hodowców. Tym bardziej, że w Niemczech podwyżek w ubiegłym tygodniu nie było, a w Danii mamy do czynienia z tendencją spadkową w wycenie świń rzeźnych. Warto jednak dodać, że za Odrą wycena tuczników jest nadal wyższa o 0,34 zł/kg (klasa E wbc).
Wg zrzeszenia VEZG, równowaga pomiędzy popytem i podażą prosiąt na niemieckim rynku sprawia, że ich cena nie zmieni się w porównaniu do ubiegłego tygodnia. W przeliczeniu na złotówki, wartość warchlaków za Odrą poszła w dół wraz ze spadkiem kursu euro.
Nadprodukcja żywca wieprzowego spowodowana koronakryzysem została zagospodarowana. Otwarcie restauracji wywołało optymizm u producentów oraz poprawiło popyt i humory konsumentom.
Panująca pandemia zmusiła ludzi do specyficznych zachowań. Początkowa panika wywołała u wielu osób odruch magazynowania żywności. Kolejnym etapem był strach przed wychodzeniem z domu, także w celu wykonania zakupów podstawowych produktów. W związku z COVID-19 przeprowadzono nowe „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”. Zrealizował je Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Czy pandemia koronawirusa to przełom w popycie na warzywa i owoce? Czy ludzie zdali sobie sprawę z ich roli w odżywianiu?
Jak już informowaliśmy, z powodu wykrycia przypadków koronawirusa władze brazylijskiego giganta mięsnego BRF zamknęły jeden zakład w Lajeado w Rio Grande do Sul, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się choroby wśród pracowników. Jak uważają niektórzy eksperci, ten fakt może okazać się szansą dla polskich eksporterów mięsa.
Na rynku skupu zbóż i oleistych dominują przeceny. W ciagu kilku dni wartość pszenicy konsumpcyjnej spadła o ponad 15 zł/t. Natomiast od 1 maja średnia stawka za to ziarno spadła o 60 zł/t. Dzisiaj odnotowaliśmy również znaczny spadek przeciętnej ceny rzepaku. W miarę stabilna jest jedynie wycena żyta i jęczmienia.
Niemiecki Federalny Urząd Statystyczny podał liczbę zwierząt gospodarskich w 2019 r. Raport wskazuje na spadek pogłowia świń i bydła. Jednocześnie w ciągu dwóch lat o blisko 10 proc. spadła liczba gospodarstw zajmujących się hodowlą świń.
Zgodnie z dostępnymi danymi Ministerstwa Finansów eksport mięsa wieprzowego (kod 0203) w pierwszych dwóch miesiącach br. wyniósł 60 725 ton o wartości 138 317 tys. euro. W porównaniu z analogicznym okresem 2019 r. (96 063 ton, 155 114 tys. euro) eksport wieprzowiny był niższy w ujęciu ilościowym o 36,7%, natomiast w ujęciu wartościowym o 10,8%.
W tym tygodniu ceny skupu brojlerów wyłącznie rosły. Dzisiejsza podwyżka spowodowała, że średnia stawka osiągnęła poziom 3 zł/kg. Jest lepiej, ale to nadal cena, która nie zapewnia hodowcom opłacalności produkcji.
Wens Foodstuffs Group Co Ltd, wiodący chiński producent trzody chlewnej, zbudował dziewięć nowych ferm trzody chlewnej w pierwszym kwartale 2020 roku. Zarząd Grupy zakłada, że 2024 r. firma będzie dysponowała hodowlą liczącą 56 milionów świń.
W środę zrzeszenie VEZG utrzymało zeszłotygodniową wycenę świń rzeźnych w Niemczech. W porównaniu do wtorkowej licytacji, nie zmieniła się również stawka za tuczniki na małej giełdzie. Jednocześnie wyraźnie spadła liczba wystawionych i sprzedanych świń.
Import żywych świń do Polski rośnie od wielu lat. W analizie z 2017 r. specjaliści z firmy doradczej EY obliczyli, że w latach 2007 – 2017 średnioroczne tempo przywozu prosiąt i warchlaków do naszego kraju wynosiło aż 35 proc. Gdyby udało się zastąpić ten import produkcją krajową, polska gospodarka zyskałaby w latach 2019 – 2023 łącznie 5 mld zł, zarówno dzięki dodatkowej produkcji w Polsce, jak i nowym inwestycjom.
Chiny nałożyły cła antydumpingowe i antysubsydyjne na import jęczmienia z Australii w łącznej wysokości 80,5%. Pekin już na początku maja wysyłał sygnały o takich planach, a w zeszłym tygodniu chiński rząd dopiął swego.
Firma przetwórstwa mięsnego Van Rooi Meat w holenderskim Helmond jest obecnie zamknięta z powodu wykrycia koronawirusa w gronie członków personelu zakładu. W sumie wirusa wykryto wśród 21 pracowników z załogi liczącej 130 osób.
Seria pięciu kolejnych obniżek cen duńskich warchlaków dobiegła końca już w ubiegłym tygodniu, bowiem stawki zostały utrzymane na poziomie z poprzedniego notowania. Dzisiaj natomiast mieliśmy do czynienia z pierwszą od 27 lutego br. podwyżką.