Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 marca 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.8393 EUR EUR - 4.5793 GBP GBP - 5.3056 DKK DKK - 0.6158
Archiwum
05.03.2021 13:17 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,79 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ 04.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 236,25 (- 0,42%), kukurydza MAR21 - 217,00 (- 3,98%), rzepak MAJ21 - 515,00 (+ 2,23%) [euro/tona] +++ +++ +++

Produkcja trzody chlewnej w UE w 2010 roku - koszty.

Jak wynika z raportu InterPig za rok 2010, średni koszt produkcji trzody chlewnej w Unii w roku 2010 wzrósł w stosunku do roku 2009 o 2%, jednak pomiędzy państwami członkowskimi wystąpiły duże rozbieżności.

InterPig jest międzynarodową siecią badawczą, obejmującą 12 państw UE: Holandię, Danię, Francję, Hiszpanię, Niemcy, Belgię, Włochy, Austrię, Irlandię, Republikę Czeską, Wielką Brytanię oraz Szwecję, z kolei z krajów spoza UE: Kanadę i Brazylię.

 

Wśród państw członkowskich UE największy wzrost kosztów produkcji w 2010 roku zanotowano w Czechach i Szwecji (12%), z uwagi na wzrost cen pasz. W Czechach najwyższe były także koszty jednostkowe.

Ponad średnią unijną zwiększyły się koszty produkcji w Wielkiej Brytanii (9% wzrost), w Austrii (7% wzrost) oraz w Belgii (1% wzrost). W zeszłym roku najbardziej opłacała się produkcja trzody w Holandii (jej koszt zmniejszył się o 6%, a pasze potaniały o 4%).

 

Niższe koszty produkcji wystąpiły też w Niemczech (5% spadek), w Danii (4% spadek), we Francji (3% spadek), w Hiszpanii (5% spadek), we Włoszech (1% spadek) oraz w Irlandii (1% spadek).

 

Koszty produkcji wieprzowiny w Brazylii są o około 50% niższe w porównaniu do kosztów w Europie, mimo ich wzrostu w 2010 roku o około 7%.

 

W poprzednim roku największy wzrost cen pasz miał miejsce w Kanadzie (20%), gdzie koszt produkcji trzody zwiększył się o 10% i podwyższył tym samym średnią unijną.

 

Pozytywną tendencją są lepsze wskaźniki produktywności trzody w Unii. W ponad 50% badanych krajów zaobserwowano obniżenie wskaźnika śmiertelności prosiąt odsadzonych, w podobnym stopniu wzrosły także dzienne przyrosty świń w końcowej fazie tuczu.

W większości państw stwierdzono wzrost ilości mięsa wytworzonego od jednej lochy w roku.

W Niemczech ten ostatni wskaźnik zwiększył się w roku 2010 o 10% do 2183 kg, istotne przyrosty zanotowane zostały również w Danii i Holandii.

Średnia w badanych państwach UE wyniosła 2071 kg, w Kanadzie 2416 kg, w Brazylii natomiast 2802 kg.

 

Źródło: FAMMU/FAPA