kps

skiba

CenyRolnicze
20 maja 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9149 EUR EUR - 4.2575 GBP GBP - 4.9743 DKK DKK - 0.5706
Archiwum


21.05.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZ., trans. firmowy, podlaskie, sokólski, 16-150, tel.: 608 521 742

20.05.2024 13:41 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,20 zł/kg, średnia: 8,54 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 256,50 (+3,95%), kukurydza CZE24: 224,25 (+5,04%), rzepak SIE24: 485,00 (+1,31%)

20.05.2024 SPRZEDAM 26 BYKÓW, mięsny, 780 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 510 232 873

19.05.2024 SPRZEDAM 20 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 698 369 703

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mięso

Druga fala pandemii oznacza ogromne kłopoty dla branży wieprzowiny

W całej Europie rozprzestrzenia się pandemia Covid-19. Jej wpływ na gospodarkę jest ogromny o czym przekonaliśmy się w czasie trwania pierwszej fali. Druga fala może być jeszcze bardziej dotkliwa. Wiele krajów, których system służby zdrowia trudnością obsługuje rosnącą liczbę zakażonych pacjentów, wprowadziło restrykcyjne rozwiązania w ramach walki z pandemią. - Z powodu wprowadzanych obostrzeń spodziewamy się znaczącego wpływu na branżę wieprzowiny – rokuje Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

Czytaj więcej...

Holendrzy nie czują wstrętu do mięsa. Spożycie rośnie

Holendrzy w 2019 roku po raz drugi z rzędu zwiększyli roczne spożycie mięsa i przetworów mięsnych. Uniwersytet Wageningen (WER) niedawno wyliczył średnie spożycie na jednego mieszkańca na łączną masę ubojową 77,8 kg, co oznacza wzrost o 600 g w porównaniu z rokiem poprzednim. W latach 2010-2016 spożycie mięsa i przetworów na jednego mieszkańca regularnie spadało, począwszy od 79,1 kg w 2009 roku.

Czytaj więcej...

Działania marketingowe rynku mięsnego w cieniu koronawirusa

Rynek mięsny wciąż walczy o swoją pozycję. Polska należy do jednych z największych producentów mięsa w Unii Europejskiej. Zajmujemy czołowe miejsca w produkcji mięsa drobiowego, wieprzowiny i produkcji wołowiny. Obecnie producenci muszą skupić się na ekologii, ponieważ jest to jeden z najsilniejszych trendów narzucanych producentom przez konsumentów. Jednakże pomimo zawirowań wokół ekologii, obecna sytuacja związana z COVID-19 rzutuje przede wszystkim na eksport polskiego mięsa. Jest to wyzwanie logistyczne, a firmy muszą mierzyć się z przeciwnościami związanymi z ograniczeniami koronawirusowymi, ponieważ sytuacja jest bardzo dynamiczna. W najtrudniejszej sytuacji znajdują się firmy, których główny kanałem dystrybucji produktów mięsnych była HoReCa.

Czytaj więcej...

Polacy przeciwko ubojowi zwierząt bez ogłuszania? Otwarte klatki prezentują badania zlecone przez organizację prozwierzęcą

Jak poinformowało naszą redakcję stowarzyszenie Otwarte Klatki, w piątek 9 października Eurogroup For Animals, koalicja zrzeszająca organizacje działające na rzecz zwierząt z całego świata, opublikowała wyniki najnowszego badania, dotyczącego uboju zwierząt bez wcześniejszego ogłuszenia. Wg tej ankiety 9 na 10 obywateli i obywatelek Europy uważa, że każde zwierzę powinno być obowiązkowo ogłuszone przed ubojem. Czy takie badanie jest wiarygodne? Czy dla równowagi rolnicy i branża mięsna również powinni zlecić takie badania opinii publicznej?

Czytaj więcej...

PiS do spółki z zaprzyjaźnionymi aktywistami wydaje wyrok na polską produkcję mięsa?

Jacek Bożek to jeden z najbardziej znanych ekologów w Polsce. Podobnie jak nowy minister rolnictwa, pochodzi z Bielska-Białej. To przyjaciel wicepremiera w rządzie PiS, Piotra Glińskiego. Zadeklarowany wegetarianin i szef Klubu Gaja uważa, że mięso powinno być drogie do tego stopnia, żeby stało luksusem, który nie jest dostępny dla każdego. Chwali Jarosława Kaczyńskiego za ostatnie decyzje dotyczące tzw. „Piątki dla zwierząt”.

Czytaj więcej...

Twarde liczby nie przemawiają do polityków? Szykuje się ubój rytualny polskiego rolnictwa

Zakaz uboju rytualnego tylko w branży drobiowej będzie skutkował okrojeniem wartości krajowej produkcji o blisko 58 proc. Polski rynek uboju drobiu halal wyceniany jest na blisko 7 mld zł. W dobie kryzysu i ogromnej dziury budżetowej polscy politycy chcą świadomie (?) pozbyć się znacznych wpływów do budżetu państwa. Do tego należy doliczyć wołowinę, która w Polsce eksportowana jest na ogromną skalę, a 1/3 wywozu zagranicznego stanowi mięso halal i koszer.

Czytaj więcej...

Bez transportu i bez stresu. W Austrii chcą upowszechnić mobilne ubojnie

Zgodnie z wnioskiem wniesionym do austriackiego parlamentu przez posła Georga Strassera i rzecznika ds. dobrostanu zwierząt Franza Eßla, ubój w mobilnych lub częściowo mobilnych rzeźniach powinien być zostać wdrożony w tym kraju. Ubój w znanym środowisku ma wiele zalet - wyjaśniają Strasser i Eßl. - Nie ma transportu, co oznacza mniejszy stres dla zwierzęcia – argumentują wnioskodawcy.

Czytaj więcej...

Koronawirus w zakładzie Tarczyńskiego

Koronawirus został wykryty wśród pracowników podwrocławskiej fabryki Tarczyński, która zajmuje się produkcją wędlin. Zakażone osoby zostały natychmiast odizolowane, a w firmie wprowadzone zostały dodatkowe procedury bezpieczeństwa.

Czytaj więcej...

Rosja już nie musi kupować mięsa za granicą. Teraz są eksporterem netto

W pierwszej połowie 2020 roku Rosja wyeksportowała 88 000 ton wieprzowiny - o 96% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Nasz wschodni sąsiad przeszedł długą drogę od bycia jednym z największych importerów wieprzowiny na świecie do uzyskania pozycji eksportera netto. W 2009 roku nasz wschodni sąsiad zaimportował 1,25 mln ton wieprzowiny, podczas gdy w 2020 roku import tego mięsa ma być bliski zeru.

Czytaj więcej...

Austriacy są samowystarczalni pod kątem produkcji mięsa. Rośnie stado trzody chlewnej

Austriaccy producenci trzody chlewnej zwiększyli tego lata liczebność swoich stad. Jak wynika z aktualnych statystyk austriackiego urzędu statystycznego, na dzień 1 czerwca 2020 r. w całym kraju hodowano prawie 2,7 miliona świń. To o 1,6% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Warto zauważyć, że po raz pierwszy od lat populacja macior również wzrosła, o około 2,9% do 229 060 sztuk. Wskaźnik samowystarczalności dla mięsa wieprzowego w Austrii wynosi 102%.

Czytaj więcej...

Czy zmieni się sposób klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych?

Producenci żywca wołowego niejednokrotnie mają poważne wątpliwości co do oceny tuszy przez zakłady ubojowe. Kwestia oceny poubojowej pozostaje po stronie rzeźni, co zdaniem hodowców, ujmując to bardzo delikatnie, jest nieobiektywne. Niedawno powołano Radę do spraw Klasyfikacji Tusz Zwierząt Rzeźnych. Być może ten organ przyczyni się do wdrożenia mechanizmów, które nie będą budziły tak dużych kontrowersji.

Czytaj więcej...

Ceny wieprzowiny w sklepach idą w dół. Jeszcze większy spadek nastąpił w skupie żywca i w zakładach

Z raportu agencji badawczo-analitycznej Hiper-Com Poland i serwisu DING.pl wynika, że w wakacje wieprzowina w sklepach potaniała o przeszło 4%. Zmiana ta dotyczy średnich cen promocyjnych porównanych z ubiegłorocznymi. Spadki na poziomie ponad 11% odnotowano w supermarketach, a o blisko 9% – w sieciach convenience. Natomiast w hipermarketach koszty zakupu nieznacznie wzrosły, tj. o 2,5%, a w dyskontach – o 1%. Eksperci podkreślają, że to pokłosie epidemii ASF-u i zawirowań na światowych rynkach, głównie chińskim. Dodają też, że przyszłe ceny w dużej mierze będą zależały od sytuacji eksportowej, a także od stworzenia szczepionki do walki z ASF-em i od zatrzymania pandemii koronawirusa.

Czytaj więcej...

Znaczny spadek produkcji unijnej wołowiny

Według Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2020 roku Unia Europejska wyprodukowała 2,7 mln ton wołowiny, co oznacza spadek o 5% (145 000 ton) w porównaniu z rokiem poprzednim. Wyraźny spadek zaobserwowano w kwietniu i maju (-13%), co było skutkiem zakłóceń w łańcuchach dostaw spowodowanych koronawirusem. Produkcja była niższa w prawie wszystkich krajach, w tym u głównych producentów, takich jak Francja i Niemcy.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu