Rynek mięsny wciąż walczy o swoją pozycję. Polska należy do jednych z największych producentów mięsa w Unii Europejskiej. Zajmujemy czołowe miejsca w produkcji mięsa drobiowego, wieprzowiny i produkcji wołowiny. Obecnie producenci muszą skupić się na ekologii, ponieważ jest to jeden z najsilniejszych trendów narzucanych producentom przez konsumentów. Jednakże pomimo zawirowań wokół ekologii, obecna sytuacja związana z COVID-19 rzutuje przede wszystkim na eksport polskiego mięsa. Jest to wyzwanie logistyczne, a firmy muszą mierzyć się z przeciwnościami związanymi z ograniczeniami koronawirusowymi, ponieważ sytuacja jest bardzo dynamiczna. W najtrudniejszej sytuacji znajdują się firmy, których główny kanałem dystrybucji produktów mięsnych była HoReCa.
Niestety według danych MRiRW (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) w Polsce utrzymuje się ujemny bilans handlowy na rynku wieprzowiny i wyniósł on -217 tys ton. Głównym partnerem dla Polski na tym rynku są Niemcy, ze względu na COVID na tzw. małej giełdzie wstrzymano notowania tuczników. Nie bez znaczenia jest także sytuacja dotycząca ASF w Polsce, na dzień 13.10.2020, Główny Lekarz Weterynarii informował o 100 ogniskach afrykańskiego pomoru świń w Polsce. Z kolei ponad połowa drobiowej produkcji mięsa sprzedawana jest za granicę (głównie są to kraje UE). Poza stałym tematem wirusa, pod początku roku sektor drobiarski boryka się z ograniczeniami związanymi z ptasią grypą. Ze względu na utratę statusu kraju wolnego od tej choroby eksport mięsa drobiowego do Chin nie jest możliwy. Natomiast sytuacja producentów bydła wydaje się być najtrudniejsza. Ze względu na ponad 80% eksport wołowiny z naszego kraju. Niestety ceny skupu żywca są na niskim poziomie i ze względu na utrzymującą się sytuację epidemiologiczną w Europie sytuacja ta może ulec pogorszeniu. Według dostępnych źródeł ceny wołowiny z poziomu przed pandemią powrócą dopiero w 2021 roku.
Ponadto warto pamiętać, że przemysł mięsny to nie tylko 100% eksport. Zamknięcie branży gastronomicznej (lub ograniczenie jej działania) w dużym stopniu przełożyło się na spadki w sprzedaży mięsa. Natomiast zakaz imprez masowych (np. wesel, komunii czy imprez integracyjnych), na których większości mięso króluje na stołach - również zostało odwołanych. Krajowy lockdown (zamknięcie) spowodował także, że Polacy nie tylko zaczęli oszczędzać, ale także zwrócili większą uwagę na dbałość o dietę i zdrowe odżywianie. Dlatego w tym ciężkim czasie, producenci muszą znajdować nowe rynki zbytu lub być bardziej elastyczni i spersonalizowani pod wymagania klienta.
Obecnie małe firmy w Polsce produkują więcej mięsa i wyrobów niż Polacy są w stanie skonsumować. Brak mięsa nam nie grozi, jednak lockdown spowodowany wystąpieniem wirusa u pracowników i obowiązkową kwarantanną poważnie może zaburzyć cykl produkcyjny i spowodować zamknięcie zakładu do 14 dni. Polska należy do krajów, w którym odnotowuje się dużą nadprodukcję mięsa, co pozwala na eksport. Jednak powrót zamknięcia granic może zakłócić dobrze działający łańcuch dostaw. Z kolei zapas surowca w zakładach mięsnych i nasyceniem nim, przełożyło się na zahamowanie wzrostu cen. Według GUS (Główny Urząd Statystyczny) w marcu nastroje konsumenckie pozostały na stałym poziomie i nie zmieniły się w stosunku do poprzedniego miesiąca – wynosiły 1,3. Jednak warto nadmienić iż dane pochodzą sprzed eskalacji pandemii w naszym kraju.
Prawidłowe działania marketingowe przy obecnej istotnej roli reklamy to wymóg konieczny aby sprzedaż danego produktu była na wysokim poziomie. Pomimo, iż temat pandemii w znacznym stopniu zdominował rynek mięsny, warto też zwrócić uwagę na działania europejskiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która przegłosowała poprawkę zakazującą używania w Unii Europejskiej nazw kojarzących się z mięsem. Spór ten trwa już od dłuższego czasu i choć sprawa nie jest jeszcze przesądzona ta wiadomość wywołuje mnóstwo emocji. Jest to zabieg marketingowy, a wielu przedsiębiorców uważa, że jest on celowy i wprowadza klientów w błąd. Inni zaś uważają, że nikt nie jest oszukiwany, ponieważ na tych produktach istnieje przedrostek „vege”. Jean-Pierre Fleury (przewodniczącego grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” Copa Cogeca) skomentował inicjatywę w sposób jasny i stanowczy następującymi słowami: „europejski sektor hodowli z nikim nie walczy, lecz wzywa do należytego uznania i szacunku dla pracy milionów europejskich rolników i pracowników branży hodowlanej. Bez strachu powiem, że mamy tu do czynienia z przywłaszczeniem kulturowym. Niektóre agencje marketingowe celowo posługują się tym chwytem, by zmylić konsumentów, przekonując ich, że można zastąpić dany produkt innym bez wpływu na spożywane wartości odżywcze. Pod przykrywką dobrych intencji przyzwoli się na pojawienie się nowych, mylących nazw w przyszłości. Możemy w ten sposób przyczynić się do powstania nowego, wspaniałego świata, w którym marketing jest oderwany od faktycznych właściwości produktów - przez co na pewno wiele rzeczy wymknie się spod kontroli”.
W Parlamencie Europejskim od 19 do 22 października zostaną poddane głosowaniu poprawki do rozporządzeń o rynkach rolnych. Jeśli poprawki te zostaną uwzględnione to firmy, które wytwarzają wegetariańskie lub wegańskie produkty bezmięsne, nie będą mogły używać nazw silnie kojarzonych z rynkiem mięsnym tj. „burger”, „stek” itd. Oczywiście dla producentów produktów i przetworów mięsnych jest to dobra informacja, natomiast wegetarianie i weganie sprzeciwiają się tego i oceniają takie działanie jako irracjonalne ograniczające wolność dla przedsiębiorstw i konsumentów. Organizacje takie jak ProVeg, Human Society Europe, Four Paws, Compassion in Rold Farming, European Vegetarian Union, Greenpeace, BirdLife, Eurogroup for Animas oraz Good Food Institute Europe sprzeciwiają się tej propozycji. Wyżej wymienione organizację martwią się także o producentów wyrobów zastępujących surowiec międny typu „burgr”, „stek” itd., ponieważ zmiana ta niesie za sobą konsekwencje w postaci odmiennych oznaczeń (które obecnie według wegetarian i wegan, pomagały w wyborze zamienników dla osób, które ograniczają mięso w diecie) oraz ogromnych kosztów związanych ze zmianą etykiet i opakowań. Przytoczony spór nie jest niczym nowym na ścieżce mięsożerców i wegan. We Francji w 2018 roku zabroniono stosowania określeń takich jak „burger wegański” i „kotlet sojowy”. Europejskie organizacje, które stają w obronie rolników podkreślają, że produkują oni nie tylko białko zwierzęce, ale i roślinne i pomimo sprzeciwu dotyczącego nazewnictwa, nie mają nic przeciwko wytwarzaniu białek roślinnych na potrzeby wyrobów wegańskich. Chcą jedynie aby produkty nie zawierające pierwiastka zwierzęcego posiadały własną ścieżkę rozwoju i ustaliły własne normy dotyczące nazewnictwa. Pozostaje tylko czekać aż wniosek zostanie zatwierdzony lub odrzucony na plenarnym posiedzeniu Parlamentu Europejskiego.
Może zainteresuje Cię również:
Czy polska wołowina podbije rynek chiński?
Według prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydł
Świnia została uznana za główny rezerwuar koronawi
- Kolejna – trzecia już – fala koronawirusa będzie pochodził
Koronawirus w duńskiej rzeźni. Zakład zamknięty do
Ubojnia bydła Danish Crown w Husum stała się ogniskiem zakaż
MRiRW: Wirus może przenikać z norek na człowieka
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda w miniony pią
Wzrost cen skupu trzody chlewnej w Niemczech to kw
Wysokie ceny paszy, ograniczenia z powodu ASF oraz Covid-19
Co niszczy polskich drobiarzy? Niskie ceny żywca,
Miniony rok był najcięższym dla polskiego drobiarstwa w jego
Wołowina z Australii przyczyną pandemii COVID-19?
Naukowcy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podtrzymali sta
Sieci handlowe będą zobowiązane do sprzedaży niema
W związku z trudnościami w zbycie wieprzowiny i wynikającymi
Koronawirus na fermie norek na Pomorzu. Ciekawe ki
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi został poinformowany 30 sty
Chiny: Mięso z kurczaka nośnikiem koronawirusa?
Do tej pory chińskie władze „walczyły” z rzekomym nośnikiem
„Korona” rolnika nie tyka
Rolnicy byli grupą zawodową, która w 2020 r. w najmniejszym
Pomoc finansowa dla hodowców świń do wygaśnięcia e
W związku ze złą sytuacja na rynku trzody chlewnej, Lubelska
Francja: spada produkcja wołowiny i liczba krów ml
We Francji spodziewane jest ograniczenie produkcji wołowiny
Śmierć współmałżonka? Pomoc covidowa nie przysługu
„Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych COVID-19” nie pr
Dlaczego ministerstwo rolnictwa wspiera tucz hotel
- Pomoc publiczna powinna być ukierunkowana tylko dla podmio
Zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego w KRUS przed
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że 
Francuski rząd blokuje sprzedaż Carrefoura. Chodzi
Kanadyjskie firmy Alimentation Couche-Tard Inc. i
Pandemia: agresywne szczury w centrach miast
W czasie lockdownu w dużych miastach na całym świecie wielu
Podhale pozdrawia rolników. Bunt od Bałtyku aż po
Działacze Agro Unii wsparli dzisiaj inicjatywę przedsiębiorc
Chiny wstrzymują import wieprzowiny z brazylijskie
Chiny zawiesiły import wieprzowiny z wiodącego zakładu Auror
Bunt narasta. Rolnicy żądają wstrzymania egzekucji
Agro Unia nalega, by premier natychmiast wprowadził przepisy
Polska wołowina ma ogromny potencjał. Do sukcesu p
- Polak zjada 4 kg wołowiny rocznie - trzy razy mniej
Czy pandemia wirusa SARS -COV-2 wpłynęła na rozwój
Media obiegły informacje o tym, że wprowadzony w październik
Chiny wstrzymały import wieprzowiny z brazylijskie
Chiny zawiesiły import wieprzowiny z brazylijskiego zakładu
Holandia: Nieudana próba obarczenia hodowców świń
Szansa, że SARS-CoV-2 rozprzestrzeni się na fermach świń,
To nie był rok świni. ASF, Covid-19 i Piątka dla z
- Trudno się zgodzić z chińskim kalendarzem według którego 2
Przedłużenie okresu wypłaty zasiłku opiekuńczego d
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że 
W Biedronce ciężko znaleźć polskie mięso
- Mamy w Biedronce linię Kraina Mięs. Teoretycznie mięsa te
Agencja wypłaciła dotychczas 1,19 mld zł pomocy co
Trwają wypłaty pieniędzy dla gospodarstw rolnych szczególnie
Rolnicy są wzywani do zwrotu pieniędzy z tarczy an
- Od kilku dni otrzymuję telefony od różnych osób. Sam na po
Zatrudnia 23 osoby na ZUS-ie. Otrzymał pomoc rządo
- Właśnie otrzymałem pomoc covidową na kwotę 23 800 zł.
Masz mniej niż 21 świń? Pomocy covidowej od państw
Producenci świń w cyklu otwartym mogą składać wnioski o pomo
Rosjanie zamierzają szczepić zwierzęta przeciwko C
W styczniu rosyjskie władze weterynaryjne mogą wprowadzić sz
Rolnicy lepsi i gorsi? Jedni dostana pomoc covidow
Hodowcy stad rzeźnych kaczek oraz stad reprodukcyjnych gęsi
Jak tak dalej pójdzie, to po kotlety będziemy jeźd
- Jeśli rolnicy widzą na polskiej granicy niemieckie transpo
Pandemia katastrofą dla rynku mięsa w Polsce?
Zmiany, które pociągnął za sobą koronawirus i związane z nim
Znacząca poprawa sytuacji na rynku trzody chlewnej
Jak uważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodaw
Pomoc dla producentów trzody chlewnej którym zagra
W terminie do dnia 20.12.2020 r. producenci świń, którzy w o
Zastanawiające kwoty zaliczek na dopłaty bezpośred
Wielu rolników zdziwionych otrzymaną zaliczką na poczet dopł
Co minister Puda zaproponował sektorowi wołowiny?
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda przedstawił d
Koronawirus w największej ubojni w Bawarii. Kolejn
W rzeźni Vion w Vilshofen w Bawarii 82 z około 300 pracown
Pierwszy przypadek zakażenia norek wirusem SARS-Co
Naukowcy z Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdański
Bruksela rozważa interwencję na rynku wieprzowiny
Komisja Europejska zamierza rozważyć interwencję na rynku wi
Czy rzeź norek jest uzasadniona? Opinie OIE i EFSA
Koronawirusa SARS-CoV-2 wykryto u norek na fermach w wielu p
Grzegorz Puda: Szczególnie trudna sytuacja panuje
Wczoraj odbyła się nieformalna wideokonferencja ministrów UE
Rośnie zator w niemieckich rzeźniach. Świnie jadą
Sytuacja na rynku świń rzeźnych w Niemczech jest nadal
Biura powiatowe ARiMR pozamykane, ale kontrole w g
W związku z panującą epidemią koronawirusa, zarząd Kraj
Niemiecka golonka źródłem koronawirusa w Chinach?
W mieście Tianjin we wschodnich Chinach pojawiły się nowe pr
Duńczycy wycofali się z wybijania wszystkich norek
Minister rolnictwa, Grzegorz Puda, zlecił Głównemu Lekarzowi
Czy świnie, bydło i kury są podatne na koronawirus
Badania przeprowadzone przez niemiecki Instytut Friedricha L
Boże Narodzenie może być katastrofalne dla rynku ś
Jak już informowaliśmy wczoraj, według aktualnych obliczeń s
Koronawirus w polskich fermach zwierząt futerkowyc
Wczoraj premier Danii ogłosiła konieczność uboju wszystkich
Rząd szykuje kolejne obostrzenia. Co z rezerwami ż
Marcin Bustowski z Federacji Rolniczo-Konsumenckiej zwrócił
Będzie interwencyjny skup kwiatów i zniczy
- Producenci i sprzedawcy kwiatów oraz samorządy nie zostaną
Polowania zbiorowe zabronione. Będzie więcej dzikó
Obostrzenia związane z koronawirusem sprawiają, że obowiązuj
„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakoś
Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii
250 mln zł wsparcia dla gmin, na których funkcjono
Ćwierć miliarda złotych z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19
Rolnicy szli „odwiedzić” premiera. Mateusz Morawie
Protestujący dzisiaj rolnicy, wyruszając tuż po godz. 10 prz
Eksportowe straty polskiego drobiarstwa mogą sięgn
Przez pierwsze siedem miesięcy tego roku polskie firmy drobi
Ostatnie chwile na złożenie wniosku o wsparcie gos
Najbliższa środa będzie ostatnim dniem na złożenie w biurach
Przedłużony termin przyjmowania wniosków dla gospo
Do 7 października 2020 r., czyli o tydzień dłużej, Agencja R
Animex w Szczecinie ogniskiem koronawirusa
Firma Animex Foods poinformowała o 26 przypadkach koronawiru
Hodowcy kaczek ponieśli ogromne straty z powodu C
Dlaczego hodowcy kaczek rzeźnych zostali wykluczeni z pomocy
COVID-19: wypoczynek w gospodarstwie agroturystycz
Pandemia COVID-19 wywarła silny wpływ na funkcjonowanie wiel
COVID-19: Które zwierzęta domowe są narażone na za
Czy na zakażenie SARS-CoV 2 narażeni są nasi domowi pupile o
Janusz Terka: Przez lata namawiano nas na to abyśm
- Jak rozpoczęła się pandemia, to strona rządowa obiecywała,
Włosi mają coraz więcej świń
Po tym, jak Dania i Austria zgłosiły wzrost pogłowia świń, t
Ograniczenie uboju religijnego uderzy w małe gospo
Rada Sektora Wołowiny wyraża sprzeciw wobec zapowiedzi wprow
Posiadacze jałówek mięsnych są rozgoryczeni. Dla w
- Nie rozumiem dlaczego hodowców jałówek ras mięsnych nie uj
Koronawirus w zakładzie Tarczyńskiego
Koronawirus został wykryty wśród pracowników podwrocławskiej
Hodowcy gęsi wyeliminowani z pomocy „covidowej”. C
- Hodowla gęsi rzeźnych, to produkcja sezonowa - od 1 marca
Trzodziarze jadą do ministra z poparciem komisarza
Dzisiejsze spotkanie hodowców świń z przedstawicielami władz
Jak pandemia wpłynęła na konsumpcję mięsa? Wnioski
Jak zmieniały się trendy konsumenckie w obliczu kryzysu i cz
Zasiłek dla rolników zakażonych Covid-19: 15 zł dz
Ministerstwo rolnictwo skierowało do konsultacji społecznych
Skąd ten pośpiech? Wnioski na pomoc po COVID-19 ty
Samorząd rolniczy zwrócił się z wnioskiem do Ministra Rolnic
Dziel i rządź. W co władza gra z polskimi rolnikam
- Chciałbym zwrócić uwagę niektórym rolnikom, którzy w pewny
Koronawirus w mrożonym kurczaku? Brazylia żąda dow
Władze Brazylii zwróciły się do Chin o przedstawienie dowodó
Ceny wieprzowiny w sklepach idą w dół. Jeszcze wię
Z raportu agencji badawczo-analitycznej Hiper-Com Poland i s
9 września rusza nabór wniosków na pomoc dla rolni
Od 9 do 30 września 2020 roku, będzie można składać wnioski
Dobra reputacja polskiego mięsa zagrożona?
Jak wynika z danych resortu rolnictwa, w I połowie
Smithfield Foods traci miliony
Firma Smithfield Foods musiała pogodzić się z ogromnymi stra
Phil Hogan złamał zasady reżimu koronawirusowego.
Phil Hogan, unijny komisarz ds. handlu, wczoraj wieczorem zł
Holenderska wieprzowina częściowo wraca na rynek c
Holenderskie zakłady mięsne, które z własnej inicjatywy zawi
Koronawirus w Zakładach Mięsnych w Kole. Zakażonyc
U sześciu pracowników Sokołów S.A. (zakład w Kole) badania p
Rolnik na kwarantannie. Czy może pracować w gospod
W związku z licznymi pytaniami i intensywnymi pracami polowy
Holendrzy nadal nie mogą eksportować wieprzowiny d
Podczas gdy niemiecki zakład Tönnies w Rheda-Wiedenbrück odz
Filipiny wstrzymują import brazylijskiego drobiu.
Władze Filipin wydały tymczasowy zakaz przywozu mięsa drobio
Minister Ardanowski: Niemcy wypychali mięso po bar
Wyłączanie zakładów z produkcji powoduje komplikacje dla cał
Tyson Foods zatrudnia 200 pielęgniarek. Mają pomóc
Amerykański gigant z branży mięsnej wprowadza nowy program n
Duńska rzeźnia w Ringsted zamknięta z powodu COVID
Wybuch ogniska koronawirusa w duńskiej rzeźni Ringsted ma da
Zakłady mięsne na całym świecie zmagają się z koro
Belgijski zakład mięsny Westvlees przetestował i poddał kwar
Koronawirus w zakładzie mięsnym w Liskowie k. Kali
W dużym zakładzie mięsnym, McKeen Beef w Liskowie k. Kalisza
Koronawirus sparaliżował pracę komisji KRUS. Wielu
Samorząd rolniczy wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju W
Rolnicy czekają na pomoc finansową łagodzącą ekono
Na najbliższym posiedzeniu Senat ma się zająć projektem usta
Bruksela wzywa Chiny do złagodzenia kontroli dotyc
Komisja Europejska wyraziła zaniepokojenie w związku z nowo
Zakład drobiarski zamknięty z powodu koronawirusa.
W zakładzie drobiarskim firmy Ami w Mikstacie (woj. wielkopo
Największa rzeźnia w Niemczech wchodzi na wyższe o
Po konsultacji z lokalnymi władzami, Tönnies może zwiększyć
Koronawirus w ubojni Danish Crown. Ponad 60 osób z
W ubojni Danish Crown w Ringsted w Danii ponad 60 osób jest
Wielkopolska: Duże ognisko koronawirusa w zakładzi
Ognisko koronawirusa w zakładzie drobiarskim na terenie gmin
KRUS zachęca rolników do korzystania z Polskiego B
Polski Bon Turystyczny jest formą wsparcia dla polskich rodz