kojs

skiba

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Austriacy są samowystarczalni pod kątem produkcji mięsa. Rośnie stado trzody chlewnej

Redakcja

Austriaccy producenci trzody chlewnej zwiększyli tego lata liczebność swoich stad. Jak wynika z aktualnych statystyk austriackiego urzędu statystycznego, na dzień 1 czerwca 2020 r. w całym kraju hodowano prawie 2,7 miliona świń. To o 1,6% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Warto zauważyć, że po raz pierwszy od lat populacja macior również wzrosła, o około 2,9% do 229 060 sztuk. Wskaźnik samowystarczalności dla mięsa wieprzowego w Austrii wynosi 102%.

 

Jak podał dalej Statistics Austria, średnie spożycie mięsa na mieszkańca w Austrii spadło o 1,5 kg lub 1,6% do 93,8 kg w porównaniu z 2018 r. Średnie spożycie mięsa wyniosło 62,6 kg na mieszkańca. To o 1 kg mniej niż w zeszłym roku. Wieprzowina była najpopularniejszym mięsem nad Dunajem. Jednak spożycie spadło w ciągu roku o 2% do 36,4 kg na mieszkańca. Podobnie wyglądała sytuacja w przypadku wołowiny i cielęciny, gdzie tempo spadku wyniosło 1,9% do 11,9 kg na mieszkańca. Z kolei mięso drobiowe zdołało tylko utrzymać średni poziom spożycia z poprzedniego roku na poziomie 12,4 kg.

 

Według statystyków z Wiednia, producenci mięsa są w stanie sprostać krajowemu zapotrzebowaniu. Wskaźnik samowystarczalności dla wołowiny wyniósł 142% w 2019 r. i 102% dla wieprzowiny. Z kolei w przypadku mięsa drobiowego popyt krajowy nie był w pełni zaspokajany przez produkcję własną; stopień samowystarczalności wyniósł 72%. 

 

Ponieważ ogólna produkcja mięsa przewyższała popyt krajowy, a wskaźnik samowystarczalności wynosił 109%, austriacki eksport mięsa w ubiegłym roku, wynoszący 517 500 ton, był znacznie wyższy niż import, który wyniósł 377 200 ton.

 

 

Źródło: SUS Online 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu