kojs

kps

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Rząd Holandii nadal rozpatruje wprowadzenie podatku od mięsa

Paweł Hetnał
mięso, ruszt, grill, podatek od mięsa, Holandia

W Holandii szybkie wprowadzenie opłaty od mięsa i produktów pokrewnych może napotkać poważne przeszkody. Tak przynajmniej wynika z ostatnich badań przeprowadzonych przez firmę konsultingową EY w Amsterdamie na zlecenie ministerstwa rolnictwa w Hadze. 

 

Zbadano dwa warianty poboru opłat. Pierwszy wariant podatkowy dotyczy rzeźni i opiera się na liczbie zwierząt do uboju lub wadze ubojowej. Co najmniej 15% ceny producenta powinno zostać wykorzystane na skompensowanie szkód środowiskowych spowodowanych produkcją mięsa, takich jak emisje dwutlenku węgla.

 

Drugi wariant przewiduje podatek na poziomie konsumenta w wysokości od 3% do 15% wartości towaru. Celem jest zmniejszenie spożycia mięsa, aby poprawić zdrowie publiczne. Jednak konsultanci zwracają uwagę, że cyfrowe przetwarzanie danych organów podatkowych wymagałoby pracochłonnego dostosowania do wdrożenia.

 

Ta praca zajęłaby od dwóch do pięciu lat. W tym czasie gotowość podatników do współpracy może ulec znacznemu osłabieniu. Ponadto holenderscy konsultanci zwracają uwagę, że podatek od mięsa nie powinien trafiać bezpośrednio w konsumentów.

 

Należy raczej oczekiwać, że handel detaliczny żywnością zwiększyłby koszty innych produktów w ramach obliczeń mieszanych. Tej niepożądanej reakcji można przeciwdziałać jedynie poprzez złożone zmiany legislacyjne. Alternatywnie doradcy EY zalecają wprowadzenie podatku od spożycia mięsa na szczeblu UE. 

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu