kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
22 czerwca 2021, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8132 EUR EUR - 4.5366 GBP GBP - 5.2883 DKK DKK - 0.6101
Archiwum


22.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-207,00 (-0,12%), kukurydza SIE21-243,50 (+0,21%), rzepak SIE21-494,50 (+0,87%) [euro/t]

22.06.2021 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, śr. waga 130 kg, 58 % mięs., łódzkie, piotrkowski, 97-306, tel.: 600 215 858

22.06.2021 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsna, 500 kg, podkarpackie, bieszczadzki, 38-710, tel.: 607 432 832

21.06.2021 12:58 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-8,00 zł/kg, średnia: 7,25 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

21.06.2021 SPRZEDAM 20 TON GROCHU, pomorskie, człuchowski, 77-300, transport rolnika, tel.: 604 178 121

21.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 600 kg, łódzkie, opoczyński, 26-333, email: Grazyna@stobieniecka.interia pl

21.06.2021 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsna, 550 kg, wielkopolskie, kaliski, 62-834, tel.: 695 923 677

19.06.2021 SPRZEDAM 70 TUCZNIKÓW, śr. waga 125 kg, 58 % mięsności, łódzkie, sieradzki, 98-275, tel.: 724 119 112

17.06.2021 SPRZEDAM 30 TON PSZENICY PASZ., podlaskie, siemiatycki, 17-312, transport firmowy, tel.: 604 487 950

17.06.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-235, tel.: 889 542 723

Dodaj komunikat

agrifirm

zm skiba

Rząd Holandii nadal rozpatruje wprowadzenie podatku od mięsa

Paweł Hetnał
mięso, ruszt, grill, podatek od mięsa, Holandia

W Holandii szybkie wprowadzenie opłaty od mięsa i produktów pokrewnych może napotkać poważne przeszkody. Tak przynajmniej wynika z ostatnich badań przeprowadzonych przez firmę konsultingową EY w Amsterdamie na zlecenie ministerstwa rolnictwa w Hadze. 

 

Zbadano dwa warianty poboru opłat. Pierwszy wariant podatkowy dotyczy rzeźni i opiera się na liczbie zwierząt do uboju lub wadze ubojowej. Co najmniej 15% ceny producenta powinno zostać wykorzystane na skompensowanie szkód środowiskowych spowodowanych produkcją mięsa, takich jak emisje dwutlenku węgla.

 

Drugi wariant przewiduje podatek na poziomie konsumenta w wysokości od 3% do 15% wartości towaru. Celem jest zmniejszenie spożycia mięsa, aby poprawić zdrowie publiczne. Jednak konsultanci zwracają uwagę, że cyfrowe przetwarzanie danych organów podatkowych wymagałoby pracochłonnego dostosowania do wdrożenia.

 

Ta praca zajęłaby od dwóch do pięciu lat. W tym czasie gotowość podatników do współpracy może ulec znacznemu osłabieniu. Ponadto holenderscy konsultanci zwracają uwagę, że podatek od mięsa nie powinien trafiać bezpośrednio w konsumentów.

 

Należy raczej oczekiwać, że handel detaliczny żywnością zwiększyłby koszty innych produktów w ramach obliczeń mieszanych. Tej niepożądanej reakcji można przeciwdziałać jedynie poprzez złożone zmiany legislacyjne. Alternatywnie doradcy EY zalecają wprowadzenie podatku od spożycia mięsa na szczeblu UE. 

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu