Wybitni eksperci, najważniejsze tematy branżowe oraz możliwość nawiązania cennych kontaktów biznesowych - IV Forum Sektora Wołowiny już za dwa tygodnie!
Forum Sektora Wołowiny to cykliczna konferencja organizowana przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Już 30 listopada i 1 grudnia 2017 r. w Ptak Warsaw Expo w podwarszawskim Nadarzynie odbędzie się czwata edycja tego ważnego wydarzenia w branży mięsnej.
Uczestnikami Forum są producenci rolni, przedstawiciele ubojni, zakładów rozbioru, przedstawiciele administracji szczebla krajowego i samorządowego, przedstawiciele handlu, dostawcy produktów oraz usług dla przemysłu mięsnego, przedstawicielr świata nauki, branżowych stowarzyszeń, rządowych agencji i ośrodków doradztwa rolniczego.
Konferencja jest bezpłatna wystarczy zarejestrować się na stronie http://www.beefforum.pl/dla-uczestnikow/rejestracja/.
Myślą przewodnią IV Forum będzie prezentacja i dyskusja na temat strategii sektora wołowiny pod nazwą „Polska Wołowina 2022”, nad którą sygnatariusze porozumienia „Polska Wołowina 2022” aktualnie pracują, a zgodnie z wolą Pana Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, konsultują kolejne fazy prac z udziałem przedstawicieli resortu rolnictwa.
W programie Forum znajdą się najistotniejsze zagadnienia z zakresu: strategii sektora wołowiny, poprawa konkurencyjności polskich producentó żywca wołowego, poprawa konkurencyjności polskiej wołowiny, jakości mięsa wołowego, transferu wiedzy oraz innowacyjności w procesie produkcji, handlu, logistyki, marketingu w tym również promocji wołowiny oraz współpracy w ramach łańcucha dostaw.
Program ramowy:
I dzień FORUM
09:00 | - | 10:00 | Rejestracja gości. |
10:00 | - | 10:10 | Otwarcie Forum. |
10:10 | - | 10:30 | Wystąpienie honorowych gości. |
10:30 | - | 10:50 | Trendy na rynku mięsa - wykład wprowadzający. |
10:50 | - | 11:20 | Dyskusja - Jaka jest przyszłość sektora wołowiny na globalnym rynku? |
Światowy rynek wołowiny | |||
Czego potrzebują producenci w UE, aby być konkurencyjni na globalnym rynku? | |||
Jak dostosować się do zmian preferencji konsumentów? | |||
Czy wystarczą strategie zakładów i indywidualnych rolników, czy też skuteczne są strategie dla krajów? | |||
Jakie strategie realizują inni? | |||
Jak skutecznie konkurować z tanimi producentami wołowiny w UE i w krajach trzecich? | |||
Jaką strategie przybąć wobec trendów wegetariańskich, ochrona planety wobec zmian klimatycznych, | |||
11:20 | - | 11:50 | Przerwa kawowa. |
11:50 | - | 12:10 | Prezentacja - Wyzwania dla polskich producentów żywca wołowego i wołowiny. |
12:10 | - | 12:50 | Dyskusja - Które wyzwania są kluczowe dla polskiego sektora wołowiny? |
PERCEPCJA- Dyskusyjny wizerunek polskiej wołowiny | |||
INTEGRACJA- Niska powtarzalność produkcji | |||
SATYSFAKCJA- Nieefektywne narządzia przekładające preferencje konsumentów na proces produkcji | |||
KOOPERACJA- Niewystarczająca współpraca w łańcuchu wartości | |||
KOMPETENCJE- Mozno zróżnicowany poziom kompetencji producentów | |||
OPTYMALIZACJA- Nieefektywne wykorzystanie zasobów | |||
12:50 | - | 14:20 | Obiad. |
14:20 | - | 14:40 | Prezentacja - Dźwignie wzrostu |
14:40 | - | 15:10 | Dyskusja - Czy dźwignie wzrostu w strategii "Polska Wołowina 2022" są dobrze dobrane? |
Podniesienie ceny poprzez certyfikat dobrostanu | |||
Podniesienie ceny poprzez system zapewnienia jakości kulinarnej | |||
Podniesienie ceny i obniżka kosztów poprzez poprawę mixugenetyki | |||
Obniżenie kosztów w wyniku poprawy kompetencji przetwórców | |||
15:10 | - | 15:30 | Prezentacja - Inicjatywy strategiczne w stratgii "Polska Wołowina 2022" - cz. I |
15:30 | - | 16:00 | Dyskusja - Które inicjatywy strategiczne efektywnie wpłyną na poprawę konkurencyjności polskiej wołowiny? |
Opracowanie kompleksowego zbioru wiedzy nt. żywienia bydła w warunkach polskich, ekonomiki chowu, cen transakcyjnych bydła i kalkulatorów | |||
Szkolenia, zachęty finansowe i akcje promocyjne dla producentów w celu zachęcenia do korzystania ze zrewitalizowanego systemu doradztwa techniczno-ekonomicznego | |||
Zwiększenie przejrzystości rynku cieląt i żywca w tym zwiększenie zaufania producentów do klasyfikacji EUROP | |||
Zachęty finansowe do inwestycji, szkolenia i akcje promocyjne dla producentów w celu zachęcenia do specjalizacji w etapach chowu | |||
Zacieśnienie współpracy w łańcuchu wartości | |||
System zapłaty w łańcuchu dostaw oparty na wartości | |||
16:00 | - | 16:30 | Przerwa kawowa. |
16:30 | - | 16:50 | Wykład- Inicjatywy strategiczne w strategii "Polska Wołowina 2022"- cz. II |
16:50 | - | 17:20 | Dyskusja- Czy budować markę Polska Wołowina? |
Jak powinna być zdefiniowana marki Polska Wołowina ? | |||
Jakie powinniśmy przyjąć założenia dla opracowania strategii komunikacji marki Polska Wołowina | |||
Czy opracowanie założeń systemu zapewniania jakości kulinarnej całej wołowiny produkowanej w Polsce i jego implementacja jest istotne dla promocji polskiej wołowiny? | |||
Czy standardy dobrostanu zwierząt powinny być elementem definicji marki polska wołowina? | |||
Czy strategia promocji polskiej żywności zapewni wsparcie dla promocji polskiej wołowiny? | |||
Promocja polskiej wołowiny - większe inwestycje na promocję w kraju czy promocję eksportu? | |||
17:20 | - | 17:30 | Podsumowanie IV Forum Sektora Wołowiny. |
II dzień FORUM
Warsztaty branżowe dot. Strategii "Polska Wołowina 2022"
- Wyzwania, dźwignie wzrostu.
- Inicjatywy strategiczne.
Nad merytoryką Forum czuwa grono znakomitych ekspertów wchodzących w skład Honorowego Komitetu Organizacyjnego. O randze Forum świadczą także zacni Patroni Honorowi oraz Patroni Merytoryczni.
Forum jest współfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Źródło: beefforum.pl