zm skiba

skiba

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

IV Forum Sektora Wołowiny odbędzie się już za dwa tygodnie

Redakcja
targi i imprezy rolnicze krowy dobrobyt zwierzat portal cenyrolnicze pl

Wybitni eksperci, najważniejsze tematy branżowe oraz możliwość nawiązania cennych kontaktów biznesowych - IV Forum Sektora Wołowiny już za dwa tygodnie!

 

Forum Sektora Wołowiny to cykliczna konferencja organizowana przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Już 30 listopada i 1 grudnia 2017 r. w Ptak Warsaw Expo w podwarszawskim Nadarzynie odbędzie się czwata edycja tego ważnego wydarzenia w branży mięsnej.

Uczestnikami Forum są producenci rolni, przedstawiciele ubojni, zakładów rozbioru, przedstawiciele administracji szczebla krajowego i samorządowego, przedstawiciele handlu, dostawcy produktów oraz usług dla przemysłu mięsnego, przedstawicielr świata nauki, branżowych stowarzyszeń, rządowych agencji i ośrodków doradztwa rolniczego.

Konferencja jest bezpłatna wystarczy zarejestrować się na stronie http://www.beefforum.pl/dla-uczestnikow/rejestracja/.

Myślą przewodnią IV Forum będzie prezentacja i dyskusja na temat strategii sektora wołowiny pod nazwą „Polska Wołowina 2022”, nad którą sygnatariusze porozumienia „Polska Wołowina 2022” aktualnie pracują, a zgodnie z wolą Pana Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, konsultują kolejne fazy prac z udziałem przedstawicieli resortu rolnictwa.

W programie Forum znajdą się najistotniejsze zagadnienia z zakresu: strategii sektora wołowiny, poprawa konkurencyjności polskich producentó żywca wołowego, poprawa konkurencyjności polskiej wołowiny, jakości mięsa wołowego, transferu wiedzy oraz innowacyjności w procesie produkcji, handlu, logistyki, marketingu w tym również promocji  wołowiny oraz współpracy w ramach łańcucha dostaw.

Program ramowy:

I dzień FORUM

09:00 - 10:00 Rejestracja gości.
10:00 - 10:10 Otwarcie Forum.
10:10 - 10:30 Wystąpienie honorowych gości.
10:30 - 10:50 Trendy na rynku mięsa - wykład wprowadzający.
10:50 - 11:20 Dyskusja - Jaka jest przyszłość sektora wołowiny na globalnym rynku?
      Światowy rynek wołowiny
      Czego potrzebują producenci w UE, aby być konkurencyjni na globalnym rynku?
      Jak dostosować się do zmian preferencji konsumentów?
      Czy wystarczą strategie zakładów i indywidualnych rolników, czy też skuteczne są strategie dla krajów?
      Jakie strategie realizują inni?
      Jak skutecznie konkurować z tanimi producentami wołowiny w UE i w krajach trzecich?
      Jaką strategie przybąć wobec trendów wegetariańskich, ochrona planety wobec zmian klimatycznych,
11:20 - 11:50 Przerwa kawowa.
11:50 - 12:10 Prezentacja - Wyzwania dla polskich producentów żywca wołowego i wołowiny.
12:10 - 12:50 Dyskusja - Które wyzwania są kluczowe dla polskiego sektora wołowiny?
      PERCEPCJA- Dyskusyjny wizerunek polskiej wołowiny
      INTEGRACJA- Niska powtarzalność produkcji
      SATYSFAKCJA- Nieefektywne narządzia przekładające preferencje konsumentów na proces produkcji
      KOOPERACJA- Niewystarczająca współpraca w łańcuchu wartości
      KOMPETENCJE- Mozno zróżnicowany poziom kompetencji producentów
      OPTYMALIZACJA- Nieefektywne wykorzystanie zasobów
12:50 - 14:20 Obiad.
14:20 - 14:40 Prezentacja - Dźwignie wzrostu
14:40 - 15:10 Dyskusja - Czy dźwignie wzrostu w strategii "Polska Wołowina 2022" są dobrze dobrane?
      Podniesienie ceny poprzez certyfikat dobrostanu
      Podniesienie ceny poprzez system zapewnienia jakości kulinarnej
      Podniesienie ceny i obniżka kosztów poprzez poprawę mixugenetyki
      Obniżenie kosztów w wyniku poprawy kompetencji przetwórców
15:10 - 15:30 Prezentacja - Inicjatywy strategiczne w stratgii "Polska Wołowina 2022" - cz. I
15:30 - 16:00 Dyskusja - Które inicjatywy strategiczne efektywnie wpłyną na poprawę konkurencyjności polskiej wołowiny?
      Opracowanie kompleksowego zbioru wiedzy nt. żywienia bydła w warunkach polskich, ekonomiki chowu, cen transakcyjnych bydła i kalkulatorów
      Szkolenia, zachęty finansowe i akcje promocyjne dla producentów w celu zachęcenia do korzystania ze zrewitalizowanego systemu doradztwa techniczno-ekonomicznego
      Zwiększenie przejrzystości rynku cieląt i żywca w tym zwiększenie zaufania producentów do klasyfikacji EUROP
      Zachęty finansowe do inwestycji, szkolenia i akcje promocyjne dla producentów w celu zachęcenia do specjalizacji w etapach chowu
      Zacieśnienie współpracy w łańcuchu wartości
      System zapłaty w łańcuchu dostaw oparty na wartości
16:00 - 16:30 Przerwa kawowa.
16:30 - 16:50 Wykład- Inicjatywy strategiczne w strategii "Polska Wołowina 2022"- cz. II
16:50 - 17:20 Dyskusja- Czy budować markę Polska Wołowina?
      Jak powinna być zdefiniowana marki Polska Wołowina ?
      Jakie powinniśmy przyjąć założenia dla opracowania strategii komunikacji marki Polska Wołowina 
      Czy opracowanie założeń systemu zapewniania jakości kulinarnej całej wołowiny produkowanej w Polsce i jego implementacja jest istotne dla promocji polskiej wołowiny?
      Czy standardy dobrostanu zwierząt powinny być elementem definicji marki polska wołowina?
      Czy strategia promocji polskiej żywności zapewni wsparcie dla promocji polskiej wołowiny?
      Promocja polskiej wołowiny - większe inwestycje na promocję w kraju czy promocję eksportu?
17:20 - 17:30 Podsumowanie IV Forum Sektora Wołowiny.

II dzień FORUM

Warsztaty branżowe dot. Strategii "Polska Wołowina 2022"

  1. Wyzwania, dźwignie wzrostu.
  2. Inicjatywy strategiczne.

Nad merytoryką Forum czuwa grono znakomitych ekspertów wchodzących w skład Honorowego Komitetu Organizacyjnego. O randze Forum świadczą także zacni Patroni Honorowi oraz Patroni Merytoryczni.

Forum jest współfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Źródło: beefforum.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu