kps

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Do 2023 r. łączna produkcja mięsa w Unii Europejskiej spadnie o prawie 5%

Redakcja
spożycie mięsa, spożycie wołowiny, wieprzowina

Jak podaje Komisja Europejska, w nadchodzącej dekadzie Unia Europejska będzie produkować mniej mięsa, wina i cukru oraz uprawiać będzie więcej roślin wysokobiałkowych, ponieważ „względy zdrowia, środowiska i dobrostanu zwierząt w dalszym ciągu kształtują konsumpcję”.

 

Komisja stwierdziła w swoim raporcie, że produkcja roślin takich jak zboża i nasiona oleiste „zostanie ograniczona przez zmianę klimatu i ograniczenia w zakresie pestycydów, a popyt na zboże będzie w większym stopniu kierowany na eksport w miarę spadku wykorzystania biopaliw i paszy dla zwierząt gospodarskich”.

 

Przewiduje się, że łączna produkcja mięsa w UE spadnie o prawie 5% do 2035 r. w porównaniu ze średnią z lat 2021–2023, do czego przyczyni się potencjalny spadek produkcji wołowiny i wieprzowiny o około 9%, jak podała Komisja w rocznej średnioterminowej prognozie dla rolnictwa. Przewiduje się, że w tym okresie spożycie wołowiny i wieprzowiny w UE spadnie o 7% na mieszkańca.

 

Panująca w Europie tendencja do zmniejszania spożycia cukru i picia wina również miałaby znaczący wpływ na te sektory. Prognozuje się, że produkcja wina spadnie o około 7% do 2035 r., chociaż eksport będzie nadal rósł, choć wolniej niż poprzednio, stwierdziła Komisja.

 

Produkcja cukru zmniejszyłaby się o prawie 1%, ale częściowo zostałaby zrekompensowana oczekiwanym wzrostem zawartości izoglukozy w słodziku. Komisja dodała, że ​​przewidywany spadek spożycia cukru zmniejszyłby import do UE.

 

Przewiduje się, że produkcja soi i roślin strączkowych w UE wzrośnie odpowiednio o 30% i 42%, do czego przyczyni się dieta oparta na białkach roślinnych oraz obawy związane z wylesianiem importowanych upraw.

 

W przypadku głównych upraw polowych w UE produkcja pszenicy miękkiej do 2035 r. zmieni się w niewielkim stopniu i wyniesie 128,5 mln ton metrycznych, podczas gdy oczekuje się, że popyt eksportowy zrównoważy słabsze wykorzystanie pasz w UE.

 

W tym okresie produkcja rzepaku, wg prognoz, spadnie o 3%, pod wpływem przewidywanego spadku wykorzystania biopaliw pochodzenia roślinnego.

 

 

Źródło: Ukr Agro Consult

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu