kps

skiba

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Inne możliwości produkcji zwierzęcej zamiast trzody chlewnej. Najlepsza alternatywa - chów bydła mięsnego.

Cezary Wójcicki
inne mozliwosci produkcji zamiast swin

Minister rolnictwa sugeruje inne możliwości produkcji zwierzęcej w gospodarstwach, które zaprzestały hodowli trzody chlewnej.

Kierując się analizami Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej minister proponuje tym gospodarstwom chów drobiu, krów mlecznych, bydła mięsnego lub całkowitą rezygnację z produkcji zwierzęcej i podjęcie produkcji upraw ogrodniczych. Instytut podkreśla, że planując zmianę kierunku produkcji trzeba wziąć pod uwagę szereg czynników, takich jak: uwarunkowania glebowo – klimatyczne, możliwości inwestycyjne, bazę przetwórczą, obecną i przewidywaną sytuację rynkową. Możliwość zmiany produkcji trzody chlewnej na inną działalność produkcji rolnej na poziomie gospodarstwa wynika przede wszystkim ze stanu wyposażenia technicznego gospodarstwa, posiadania określonych budynków i maszyn, zasobów ziemi, przewidywanej opłacalności danego kierunku produkcji, dostępu do rynków zbytu, ale również wieku, wykształcenia i doświadczenia zawodowego rolników.

Analiza IERiGŻ wykazała, że prowadzenie gospodarstwa bez produkcji zwierzęcej jest możliwe w gospodarstwach większych o powierzchni powyżej 60 ha i na lepszych glebach. Instytut odradza produkcję upraw ogrodniczych w woj. podlaskim ze względu na słabe ziemie oraz braku zbytu na te produkty.

Instytut podaje, że najbardziej realną alternatywą dla tych gospodarstw jest chów bydła czystych ras mięsnych. Przemawia za tym brak wymogów specjalistycznego sprzętu, technologii oraz budynków. Perspektywy tego kierunku produkcji są dobre. Zwrócono uwagę na rozwijający się eksport wołowiny. Podkreślono też fakt, że producenci bydła dostają w ramach systemu płatności bezpośrednich płatności związane do zwierząt.

Dla producentów świń zainteresowanych zmianą profilu produkcji oferowana jest pomoc finansowa. Szczegóły w DOKUMENCIE.

Źródło: MRiRW

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu